Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Andrej Babiš: Profil a program kandidáta před druhým kolem

Autor: simao, swp, urw - 
16. ledna 2023
10:50

Andrej Babiš je opoziční lídr, předseda ANO, expremiér a kandidát na prezidenta v prezidentských volbách 2023. O své kandidatuře dlouho mlžil. Definitivně záměr kandidovat na prezidenta oznámil až 30. října. Svou kandidaturu opřel o podpisy 56 poslanců.

Prezidentský kandidát Andrej Babiš

Zisk v 1. kole: 34,99 % (1 952 213 hlasů)
Narozen: 2. září 1954, Bratislava
Manželka: Monika Babišová
Povolání: Politik, bývalý podnikatel
Studium: Vysoká škola ekonomická Bratislava
Pracovní zkušenosti: Od 1978 Chemapol Bratislava, podnik zahraničního obchodu. Od 1985 delegátem Petrimexu v Maroku. Od 1991 působení v Petrimexu v Bratislavě. 1993 - založení Agrofertu
Politické zkušenosti: V roce 1980 členem KSČ, v roce 2011 založil ANO. Poslanec od října 2013, vicepremiér a ministr financí (2014-2017), premiér (2017-2021)

Výsledek Andreje Babiše v 1. kole

Andrej Babiš v prvním kole získal 1 952 213 hlasů, což představuje 34,99 procenta platných hlasů. To bývalému premiérovi vyneslo druhé místo v 1. kole prezidentských voleb.

Společně s Petrem Pavlem tak postoupil do druhého kola prezidentských voleb 2023.

Video  Prezidentské volby 2023: Andrej Babiš pro Blesk po prvním kole  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Kandidatura Andreje Babiše

Andrej Babiš se svou kandidaturou dlouho mlžil. Definitivně ji oznámil až na konci října. Přihlášku podpořil podpisy 56 poslanců.

Program Andreje Babiše pro prezidentské volby 2023

V případě, že se Babiš rozhodne skutečně kandidovat v boji o Hrad, který uvolní Miloš Zeman, jenž se v minulosti nechal slyšet, že právě Babiše by za prezidenta volil a přál by si ho coby svého nástupce, Babišův program se do jisté míry dá usuzovat i z programu ANO před posledními sněmovními volbami. Nesl podtitul Až do roztrhání těla!

„Je to poslední šance volit Babiše. Toho, kterého znáte. Toho, který pořád maká. Toho, který tomu chce dát všechno. Toho, který všude prosazuje české zájmy. Do roztrhání těla,“ uváděl program s odkazem na Babišovu knížku Sdílejte, než to zakážou!

Obrana národních zájmů a reprezentace nejen v EU

„Nepředáme svrchovanost České republiky Evropskému parlamentu ani Evropské komisi,“  hlásá program ANO, odmítá mj. přijetí eura a zmiňuje třeba i otázku ilegální migrace a nepřípustných kvót. Slibuje zároveň „všude ve světě a hlavně v Evropské unii bojovat za české zájmy“ a tím by se chtěl řídit dle všeho i Babiš coby případná hlava státu - reprezentovat Česko v EU i za jejími hranicemi. 

Babiš za spojence považuje maďarského premiéra Viktora Orbána, kterého pozval před volbami 2021 i do Česka. Do Prahy, ale i Ústí nad Labem, neboť kandidoval v Ústeckém kraji. Babiš však vzhlíží i mimo Evropu - ve funkci premiéra ostatně zavítal v březnu 2013 i do Bílého domu, kde ho v březnu i s manželkou Monikou přijal tehdejší prezident Donald Trump se svou ženou Melanií a Babiš si návštěvu náramně pochvaloval. Absolvoval však třeba i cesty do Indie, Japonska a další dálné zahraniční výjezdy. „Boj za národní zájmy v Bruselu“ je však věcí, kterou Babiš opakuje i nadále.

Covid a krize

„Rok 2021 byl pro mně ten nejtěžší rok v politice a vlastně i v životě,“ říkal Babiš ve svém novoročním projevu na sociální síti již coby opoziční lídr. Zmínil přitom i pandemii covidu-19. Vychvaloval zdravotníky za hrdinství i nasazení. „Jsem na české zdravotníky hrdý a i jako opoziční politik chci jasně a razantně odsoudit každého, kdo se k nim chová v této době hulvátsky, nebo dokonce agresivně,“ vzkázal Babiš. „Jestli nás něco pandemie naučila, tak vážit si zdraví, svých blízkých a cenit si mezilidských vztahů,“ poznamenal.

Babiš opakovaně zmiňuje nutnost očkování proti covidu-19. Ve svém projevu však zmínil i další věci, které lidi tíží - drahé energie, ale třeba i pustošivé tornádo na jižní Moravě či stažení vojsk z Afghánistánu. Babiš coby případný vrchní velitel ozbrojených sil by se tak patrně zaměřoval ve svých projevech i na řešení krizí, podporu článků kritické infrastruktury a modernizaci armády. Na poli ekonomiky se dají od Babiše očekávat výzvy k výraznějším investicím do řady odvětví, ale také třeba lepší ochrana spotřebitelů a důraz na prosperitu ČR a občanů.

20 otázek Blesku pro Andreje Babiše

Blesk si pro prezidentské kandidáty připravil anketu s 20 otázkami. Andrej Babiš se tak stejně jako pět dalších nejvážnějších kandidátů zpovídal z toho, jak by vedl úřad prezidenta:

Jmenoval byste premiérem/premiérkou automaticky šéfa/šéfku vítězné strany?

„Nevidím sebemenší důvod, proč bych takový zvyk neměl ctít. Politici by měli co nejvíce respektovat vůli voličů, protože od nich pochází v demokracii veškerá moc.”

Budete část svého prezidentského platu věnovat na charitativní účely?

„Ano, celý. Stejně jako jsem to dělal jako ministr financí, předseda vlády a poslanec. Všechny mé příjmy z politiky šly matkám samoživitelkám.”

Povýšíte plukovníka Koudelku do generálské funkce?

„Jistě, Jako premiér jsem ho opakovaně navrhoval na generála.”

Všechny odpovědi Andreje Babiše i dalších kandidátů čtěte ZDE:

Video  Den s Babišem: Jízda obytňákem i taje o vaření s Monikou. Co mu řekly děti na boj o Hrad a co ho trápí?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

 

Šance na výhru Andreje Babiše podle sázkových kanceláří

Podle sázkových kanceláří Andrej Babiš nemá ve druhém kole příliš velkou šanci na vítězství ve druhém kole prezidentských voleb. Po přepočtu sázkových kurzů na šance na vítězství vychází, že sázkaři nedávají bývalému premiérovi ani 20% šanci na vítězství.

Životopis Andreje Babiše

Bratislavský rodák Andrej Babiš se narodil v úřednické rodině a jeho otec Štefan pracoval v zahraničním obchodu mj. v africké Etiopii, Paříži či Ženevě. Babiš má mladšího bratra - 60letý Alexander Babiš je slovenský podnikatel.

„Naše rodina měla tři emigračky,“ vyjádřil se opakovaně Babiš a mluvil v této souvislosti o bratrovi své matky Ervinu Scheibnerovi, který emigroval po 21. srpnu 1968 do Švýcarska a následně odcestoval do Austrálie a také údajných dvou emigrantech z otcovy strany, které zmínil ve svém oficiálním životopise na stránkách ANO. 

Babiš, který vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Bratislavě, šel v otcových šlépějích a i on se začal angažovat v zahraničním obchodu - ve službách ČSSR působil v 80. letech v Maroku.

Po revoluci a působení v Petrimexu založil Babiš v roce 193 zemědělský, potravinářský a chemický holding Agrofert. Babiš holding Agrofert v roce 2017 vložil do svěřenských fondů - v souvislosti s tzv. lex Babiš, zákonem o střetu zájmů. 

Politické působení

Sdružení ANO (původně iniciativa Akce nespokojených občanů) založil Babiš v listopadu 2011, jako hnutí bylo registrováno v květnu 2012 a v čele nového politického subjektu se účastnil Babiš již předčasných sněmovních voleb 2013, ve kterých hnutí získalo 18,65 procent hlasů a skončilo druhé za vítěznou ČSSD. 

Babiš se následně stal vicepremiérem a ministrem financí vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Svou vlastní vládu sestavoval po vítězných volbách v roce 2017, které ANO jasně vyhrálo se ziskem 29,64 procent hlasů. Pokus sestavit jednobarevnou menšinovou vládu nevyšel, nakonec se ANO podařilo domluvit společný menšinový kabinet s ČSSD a tichou podporou KSČM. Sněmovní volby v roce 2021 však pro Babiše znamenaly zklamání. Koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) si připsala 27,79 procent hlasů, druhé ANO zamířilo do opozice po zisku 27,12 procent. 

Kauzy StB, Čapí hnízdo a syn Andrej mladší

Babiš tvrdí, že nebyl agentem StB, kvůli čemuž se začal na Slovensku soudit s tamním Ústavem paměti národa. Důkazem proti němu má být mj. karta agenta Bureše, která obsahuje datum Babišova narození 2. 9. 1954 a také datum údajného naverbování (11. 11. 1982), k čemuž mělo dojít při schůzce v bratislavské vinárně U Obuvníka. „Já ten soud vyhrál a znovu ho vyhraju, budu se soudit celý život, protože jsem nikdy nic nepodepsal a nespolupracoval,“ tvrdil Babiš v květnu 2019.

S Babišem je nadále spojována dotační kauza Čapí hnízdo, týkající se dotace 50 milionů korun z prosince 2007, určené pro malé a střední podniky, ačkoliv farma patřila původně pod obří holding Agrofert. Babiš se ohledně ní bránil opakovaně. I během projevu ve Sněmovně v březnu 2016, kdy přiznal, že anonymní akcie drželi členové jeho rodiny.

„Dotace byla přidělena podle platných pravidel. Nespáchal jsem žádný dotační podvod. Proč jsem nechtěl říci jména akcionářů? No protože jsem nechtěl ohrozit svoje děti. Svoji rodinu! To je to nejcennější, co mám!“ bouřil Babiš. Farma Čapí hnízdo se později pod Agrofet vrátila. 

V souvislosti s Čapím hnízdem promluvil i Babišův syn Andrej Babiš mladší - policie v souvislosti s ním prošetřuje údajné zavlečení na Krym, aby nemohl v dotační kauze vypovídat. Šéf ANO a jeho otec Babiš st. se opakovaně vyjádřil, že je jeho syn z prvního manželství psychicky nemocný a nikdo jej neunesl.

První dáma Monika Babišová?

Andrej Babiš má čtyři děti - z prvního manželství syna Andreje ml. a dceru Adriana, ze druhého s Monikou Babišovou dceru Vivien a syna Frederika. Coby předseda vlády měl Babiš derniéru v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére 11. listopadu 2021.

„Ne, moje manželka by určitě nechtěla být na Hradě,“ tvrdil o své ženě Monice. „Fakt se tím nezabývám, máme tady strašně moc kandidátů (...), kteří už dělají kampaň víceméně, i když se tváří, že nedělají, takže o to bude velká rvačka o ten post,“ říkal Babiš předtím, než si pořídil „kampaňový“ obytňák.

Babiš tvrdil, že je pro něj důležitá opoziční role. Zároveň prohlašoval, že se cítí fit a nabitý energií i přesto, že již jako senior má vyměřený důchod.. „Ano, mám 67 (let), ale podstata je, jak se cítíte, jestli máte energii, nemáte energii. Znám i starší lidi, kteří mají energii. A znám i dvacetileté leklé ryby. To není o tom. Beru prášky na vysoký tlak a na cholesterol, ale jinak jsem v pohodě,“ vzkázal Babiš přes Blesk.cz.

Video  Kandidáti na prezidenta: Andrej Babiš  - Videohub
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa