Urychlovač hojení

Olej z australského čajovníku můžete použít na drobná poranění či řezné rány. Na jedné straně snižuje zánět a na té druhé dokáže aktivovat krvinky, jež jsou základem procesu hojení.

Přírodní repelent

Přípravky s olejem jsou skvělými pomocníky v boji s hmyzem. Olej vás ochrání jak proti komárům, tak i klíšťatům. Oceníte ho ale i v případě, že na jeho aplikaci před výletem zapomenete a vrátíte se domů se štípanci. Zklidňuje a chrání postiženou pokožku, snižuje svědění.

Účinný deodorant

Antibakteriální vlastnosti oleje mohou pomoci s nepříjemným zápachem, způsobeným pocením. Jak je známo, samotný pot cítit není, když se ale sekrety z potních žláz spojí s bakteriemi na kůži, vzniká středně silný až silný odér. Díky tomu, že je antibakteriální, je olej skvělou alternativou k antiperspirantům.

Bojovník s akné

Vřídky vznikají kvůli množení bakterií v ucpaných mazových žlázkách, tam olej pomáhá.

Ochrana proti plísním nohou i nehtů

Plíseň na nohou je poměrně častým kožním onemocněním, a když se rozšíří i na nehty, jde o velmi úpornou záležitost. Tea tree olej funguje na plísně na nohou velmi podobně jako antimykotika, dostupná v lékárnách. Domácí medicína je přitom obdobná jako u ošetření poranění pokožky – stačí pár kapek australského oleje spolu s kokosovým olejem.

Úleva při kontaktní dermatitidě i lupénce

Pokud vám kůže rudne při styku s alergeny, je pleťové mléko s tea tree velkou pomocí, stejně tak v případě lupénky.

Ochrana proti lupům i vším

Lupy sice nejsou život ohrožující onemocnění, nepříjemné projevy ale mohou potrápit. Olej hojí strupy a snižuje svědivost vlasové pokožky.

Král prevence  i domácnosti

Díky svým dezinfekčním vlastnostem je pomocníkem v domácnosti, kdy dokáže povrchy zbavit bakterií a virů. Vodu s pár kapkami tea tree můžete použít i jako dezinfekční rozprašovač na ruce, a když jím omyjete čerstvé ovoce a zeleninu, zpomalíte tím proces plesnivění.

Tip navíc: Olej se hodí i k prevenci zápachu z úst, odstranění zubního plaku a předcházení kazům. Jednoduše smíchejte kapku oleje se sklenicí teplé vody a přírodní směs poté použijte stejně jako ústní vodu.

Podívejte se také, jaké účinky na zdraví má bylinka rýmovník.

Video
Video se připravuje ...

Rýmovník a jeho účinky na zdraví Videohub

Fotogalerie
4 fotografie