Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Feriho kauza sexuálního obtěžování po 8 měsících: Ani obviněný, ani očištěný

Autor: Vera Renovica - 
29. ledna 2022
05:00

Už je to osm měsíců, co Dominik Feri (25, ex TOP 09) složil poslanecký mandát a zavřela se nad ním voda. Desítky dívek ho totiž obvinily z nevhodného sexuálního chování, či dokonce sexuálního násilí. Nic »na papíře« ale ještě nemá.

V květnu loňského roku zahájili policisté trestní řízení pro podezření ze spáchání trestných činů proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti (tam patří třeba znásilnění či sexuální nátlak). To vše na základě údajných zkušeností desítek dívek s Ferim, které zveřejnily A2larm a Deník N.

Sám exposlanec nařčení odmítá. Jenže... „Případ je stále ve fázi prověřování,“ potvrdil informaci Blesku mluvčí pražské policie Jan Daněk. Nechtěl uvést, z jakého důvodu Feri obviněn nebyl. „Jsou případy, které jsou v téhle fázi i několik let,“ doplnil však.

Nový tým kvůli bytu

„Kauzu nemohu komentovat, běží trestní řízení,“ napsal Blesku sám Feri. „Poukazujete nicméně správně na to, že řízení je ve fázi prověřování už 8 měsíců. Proč tomu tak je, to je otázka na orgány činné v trestním řízení,“ dodal někdejší politik a vystudovaný právník.

Jak Blesk zjistil, případ se neposouvá kupředu rychleji také proto, že byl loni v září »přehozen« na Obvodní státní zastupitelství (OSZ) pro Prahu 3 – v téhle části metropole Feri bydlí a policisté se chtěli zaměřit na nové informace, že se nátlak na dívky měl odehrávat právě v jeho bytě. „Žádná osoba v současné době obviněna nebyla,“ reagoval i mluvčí OSZ Aleš Cimbala.

Jasno bude v únoru

Jak Blesku řekl dobře obeznámený zdroj, nový »tým« se s případem seznamuje a dohledává další případné oběti. Čerstvé informace – ať už obvinění anebo odložení případu – lze prý čekat v polovině února. Sám Feri, a také dívky, které se ozvaly, se tedy brzy dočkají nějakého rozuzlení. Další informaci Blesku, tedy že žije z úspor a nemůže se zaměstnat jako právník i kvůli své kauze, Feri popírá a naznačuje, že práci má. „Čemu se věnuji, vám nesdělím,“ napsal ale s odkazem na to, že už není politik, ale soukromá osoba.

Video  Blesk Podcast: Feri získal moc příliš brzo, myslí si Pavlík  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Dvě tváře politika pro mladé

Mladý poslanec s afrem, sympatickým úsměvem a nejsledovanějším instagramovým účtem, kde náctiletým srozumitelně vykládal politiku i proticovidová opatření. To byl ještě nedávno Dominik Feri. Jenže na konci loňského května přišel zvrat. Článek A2larmu a Deníku N přinesl úplně jiný obrázek politika.

V příbězích desítek žen, které publikovali reportéři obou médií, Feri vystupuje jako sexuální násilník, manipulátor a mužský šovinista, který měl jedné z nich zatarasit dveře nočním stolkem a k sexu ji přinutit, další pak proti její vůli osahávat poté, co u něho doma vypila podezřelou limonádu, po níž ztrácela přehled o situaci. Nevhodně se měl chovat i k dívkám nezletilým či sotva zletilým.

Sám Feri kvůli kauze i na doporučení kolegů složil mandát, opustil TOP 09 a nekandidoval ve sněmovních volbách. V prohlášení, které vydal, se bránil a psal o „lživých nařčeních ze sexuálního násilí“, která prý souvisela s volební kampaní. Uvedl však také, že se stydí za situace, kdy se zachoval „nevhodně, nepatřičně či negentlemansky“.

Video se připravuje ...
Další videa