Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Testy zadarmo, nedostatek „toaleťáků“ a očkování v drogerii: Češka popisuje pandemii v Anglii

Autor: Andrea Ulagová, ČTK - 
5. února 2022
05:00

Velká Británie minulý týden zrušila téměř všechna protiepidemická opatření. Premiér Boris Johnson plánuje, že se ke covidu-19 začne přistupovat jako k běžné nemoci, a chce od března zrušit desetidenní karanténu. Anglie už od počátku pandemie přistupovala na rozdíl od řady evropských zemích k viru jinak. Vláda se zpočátku velmi zdráhala zavést lockdown, což podle odborníků stálo mnoho životů. Vloni na podzim se kabinet rozhodl naučit obyvatele s nemocí žít, ale snahu překazil omikron. Na druhou stranu se Spojené království pyšní vysokým procentem proočkovanosti. Češka Magdalena (36) už žije v Londýně 9 let. Blesk Zprávám popsala začátky pandemie, kdy byla v zemi nouze o toaletní papír, a proč si myslí, že za nedostatkem řidičů v zemi je nejen covid, ale také brexit.

Magdalena (36) pochází z Moravy a v Česku nebyla spokojená zejména po pracovní stránce. Chtěla odjet do Kanady, nejprve se rozhodla strávit rok v Londýně, ten se však protáhl na 9 let. 

8 let pracovala jako asistentka manažera v řetězci rychlého občerstvení Pret a Manger, o práci však přišla - kvůli pandemii covidu-19. Blesk Zprávám popsala poněkud jiný přístup k pandemii, než jsme prožívali v České republice.

Vláda Velké Británie se celkovému lockdownu dost dlouho bránila. Sám premiér Boris Johnson onemocněl covidem-19 a skončil v nemocnici. Když přišel první lockdown, Angličané podle Magdaleny zpanikařili.

Boj o toaletní papír

„Ano, byly zcela prázdné regály v obchodech a v celém Londýně nebyl k sehnání toaletní papír,“ potvrzuje zprávy z Anglie v dubnu roku 2020. „Chodila jsem si pro toaletní papír do Marks & Spencer, což je pro mnohé  v podstatě dražší obchod, ale vždy se mi tam podařilo jedno balení ukořistit,“ dodává mladá žena.

Sama covid-19 prodělala hned v březnu, jako jedna z prvních, aniž by tušila, že se jedná právě o nový typ koronaviru. V té době se totiž ještě netestovalo.

„Covid-19 jsem si ‚přivezla‘ z Polska, kde jsem byla jako dobrovolník na akci, kde bylo bezmála 150 lidí. Myslela jsem si, že jsem nachlazená, měla jsem rýmu, bolela mě hlava a samozřejmě jsem ještě chodila do práce. Pak jsem se po týdnu dozvěděla, že někdo z účastníků akce onemocněl a že se jednalo o koronavirus,“ říká Magdalena.

Nakonec přišel lockdown a všechny restaurace a obchody se zavřely. Magdalena přemýšlela, že pojede domů, do Česka, ale většina letů byla zrušena, takže usoudila, že nemá šanci se domů dostat. „Navíc neustále říkali, že se jistě brzy vrátíme do práce,“ vzpomíná Magdalena.

Velké propouštění

Nakonec byli zaměstnanci doma do července. Zde Magdalena poukazuje na jiný přístup mezi Anglii a Českem. „Ano, byla jsem doma, ale dostávala jsem 80 % platu. Pak se vedení rozhodlo, že se otevře pár poboček, ne všechny, a nabídli mi, že se můžu už vrátit. To jsem odmítla s tím, že počkám ještě další měsíc, až budou potřebovat víc lidí,“ vypráví Magdalena. Měla totiž po prodělání covidu-19 zdravotní komplikace.

Jenže ani pár otevřených poboček řetězce rychlého občerstvení nevydělávalo a vedení docházelo, že bude muset začít propouštět zaměstnance.

„Ano, propouštěli, ale domluvili se s konkurenčními řetězci rychlého občerstvení, že ten, koho propustí, bude přednostně zaměstnán jinde,“ popisuje Magdalena. Zaměstnavatelé však byli přísní. Pokud nebyl zaměstnanec dostatečně flexibilní, nechtěl pracovat o víkendech a nechtěl noční směny, byly mu ubírány body z osobního ohodnocení.

„Na tom jsem pohořela i já, nevadily mi noční, ani víkendy, jen jsem požádala, zda bych mohla mít jeden víkend v měsíci volný. Na základě tohoto požadavku mě propustili,“ přiznává Magdalena, ale dodává, že jí práce velmi stresovala a během lockdownu si uvědomila, že by chtěla pracovat jinde.

„Pracovala jsem pod velkým tlakem, třeba od pěti do rána do čtyř odpoledne,“ řekla Blesk Zprávám s tím, že si začala hledat práci jinde. Jenže to byl během pandemie problém.

Za chybějící zaměstnance mohl covid i brexit

„Nebyla pracovní místa, jen např. u rozvážkových služeb, nebo za kasou v hypermarketech, což jsou místa velmi špatně placená. V tu dobu spousta lidí, zejména přistěhovalců, Anglii opustila, Vyhnal je ale také brexit,“ myslí si Magdalena, podle níž se to podepsalo na událostech, které měly teprve přijít.

Na konci loňského roku scházeli v Británii řidiči kamionů, ale také běžný personál ve skladech v obchodě, případně řidiči hromadné dopravy. „Ano, možná se na tom podepsal omikron, ale spousta řidičů a tento pomocný personál nebyli místní, ale přistěhovalci, které vyhnal buď brexit, nebo problém s hledáním práce, kterou ztratili během pandemie. Pak už je nebavilo čekat, zda si najdou novou, a odešli,“ vysvětluje žena, která si mezitím našla práci ve výrobně nábytku, kde je spokojená.

I přes různé zprávy o počtu nakažených se Magdalena domnívá, že Londýn nebyl hlavním epicentrem nákazy, jak by se mohlo zdát. „Turisté do metropole nesměli, ulice se vylidnily. Měla jsem pocit, že více nakažených je v anglických vesničkách, kde se lidé znají a často navštěvují, stejně tak nedodržovali restrikce. Odmítači očkování jsou spíše také právě mimo velká města, než tady,“ dodává Magdalena.

Testy zadarmo a očkování v drogerii

Podle ní se také v drogeriích i obchodech jeden čas rozdávaly antigenní testy zdarma. Zatímco u nás se očkovalo v centrech a nemocnicích, v Anglii už se dalo od začátku očkovat třeba i v řetězci lékáren Boots. Tam byla i Magdalena. „Většinou se všude očkovalo AstraZenecou, tu jsem nechtěla, hledala jsem místo, kde měli Modernu. Byl to problém, ale nakonec jsem jedno místo sehnala, ač mi tvrdili, že si nemohu vybírat,“ pokračuje Češka.

Když se byla na konci roku 2021 podívat v Praze, přiznává, že byla trochu v šoku.

„Řekla bych, že tady, zejména v Londýně, jsou lidé zodpovědnější. Možná se to nezdá, ale nechodí rozhodně nákaze naproti, roušky nosí i na ulici, i když nemusí. Pokud vláda řekne ‚očkujte se‘, tak se očkují,“ přibližuje anglickou povahu Magdalena. Je pravda, že Anglie se pyšní vysokým procentem proočkovanosti v porovnání s jinými zeměmi Evropy. Podle posledních údajů tam třetí dávku dostalo 64 procent lidí starších 18 let.

„Také mě překvapilo, že když jsem přijela do Česka, vyplnila jsem příjezdový formulář, nikdo po mně nic nechtěl, na žádný test jsem nemusela,“ diví se Magdalena. V Anglii v té době musel každý, kdo přijel, podstoupit PCR či antigenní test.

„Tady nikdy nebyly problémy s testováním, až když nastoupil omikron. Musela jsem podstoupit PCR test při návratu z Čech. Koupila jsem si ho za 70 liber a bylo doporučeno čekat v izolaci na výsledek. Po třech dnech jsem to vzdala. Negativní výsledek dorazil až za 8 dní,“ uvedla Magdalena.

Covid v Británii jako běžná chřipka?

Minulý týden Anglie rozvolnila velkou část opatření. Už není ze zákona povinné nosit roušky ve vnitřních prostorech a lidé se nemusí před vstupem do divadel či hudebních klubů prokazovat takzvanými covidovými pasy. Majitelé a pořadatelé nicméně stále mají možnost tuto povinnost vyžadovat. Zakrývání obličeje proto například zůstane povinné v londýnské veřejné dopravě, stejné opatření vyhlásily velké řetězce supermarketů Sainsbury's, Waitrose či Morrisons.

Lidé v domovech s pečovatelskou službou budou moci rovněž přijímat neomezený počet návštěv. Vláda již 19. ledna přestala chtít po zaměstnancích, aby upřednostňovali práci z domova.

Přísnější restrikce zavedla londýnská vláda začátkem prosince v reakci na nástup vlny nákaz způsobené variantou omikron. Ta od začátku roku polevuje a úřady doufají, že společnost začne s covidem-19 žít stejně jako například s běžnou chřipkou.

Premiér Boris Johnson přes vánoční svátky odolával výzvám řady epidemiologů, kteří volali po další uzávěře ekonomiky, a namísto toho se spoléhal na co nejrychlejší přeočkování populace. Dnes toto svoje rozhodnutí označil za jeden z důvodů, který umožnil rozvolnění pravidel. „Pandemie ještě neskončila,“ varoval však premiér. „Všichni by stále měli být opatrní a vyzývám ty, kteří ještě nedostali vakcínu, aby si pro ni došli,“ dodal.

Konec izolace se blíží

Průměrný počet nových případů v Británii se nyní nachází asi na polovině rekordních přírůstků ze začátku roku, stále se však pohybuje kolem 92 000 za den, což je stále výrazně více než při vrcholech všech předchozích vln. Statistiky z posledního týdne přitom naznačují, že se na této míře usadil. V zemi nicméně klesají počty hospitalizovaných a tím polevuje tlak na nemocnice, což by mohlo souviset s tím, že nejvíce nakažených je nyní mezi mladšími lidmi a dětmi.

V případě nákazy koronavirem v Anglii stále platí nutnost desetidenní izolace, kterou lze ukončit po pěti dnech v případě dvou negativních antigenních testů. Johnson nicméně řekl, že by chtěl izolaci v případě nákazy v březnu zcela zrušit, „stejně jako neexistuje zákonná povinnost izolace pro lidi s chřipkou“.

Další části Spojeného království, tedy Wales, Skotsko a Severní Irsko, si určují svoje koronavirová opatření samostatně. Podle televize Sky News je taky uvolňují, nicméně do omezenější míry než Anglie.

Video  Jděte na booster, apeluje Válek. Vakcinolog zmínil výhled pro 4.dávky a sezóny covidu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa