V jedné z prodejen ve vietnamské tržnici Sapa obchodník nabízel asi 100 kilogramů drůbeže bez identifikace a dokladů o původu. Veterináři u něj našli dále 75 kilogramů masných výrobků bez označení a nutné dokumentace. V mrazících boxech uchovávala v nevhodných hygienických podmínkách 80 kilogramů neoznačených zmrazených ryb, sépií, chobotnic, krevet a několik kilogramů dalších produktů jako vepřových střev a kůží.

„Uváděním potravin neznámého původu na trh se prodejce dopustil vážných porušení předpisů. Nebylo totiž možno ověřit, kde byla zvířata chována, zda byla zdravá, či jim byla podávána léčiva. Nebyl znám nákazový stav v chovu, ani nebylo možno zjistit, jestli byla posouzena zdravotní nezávadnost masa," uvedl za Státní veterinární správu (SVS) řekl Petr Majer. Doplnil, že konzumace takových produktů je velmi riziková.

Obchodník prodával také živé ryby. Měl je v příliš malých a přeplněných kádích s nedostatečným okysličením vody. „Veterinární inspektoři prodejci nařídili okamžité přemístění ryb do větších nádob, zajištění vyššího okysličení vody a usmrcení několika ryb v nejhorším zdravotním stavu, aby nepokračovalo jejich utrpení," řekl Majer.

Celníci při této kontrole zastavovali vozidla jedoucí z a do areálu. Veterináři zjistili pochybení při identifikaci přepravovaných potravin rostlinného původu. Případ předají Státní zemědělské a potravinářské inspekci. „Celníci rovněž ten den lustrovali kontrolované osoby v databázi dlužníků a podařilo se jim vybrat dlužnou částku 3000 korun," dodal Majer.

Fotogalerie
4 fotografie