Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Dostihy a sázky jsou otřesné, říká znalec deskovek. Hrát mohou i dvouleté děti

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
9. února 2022
05:00

Ve skříních leží kameramanovi Blesk.cz Janu Jedličkovi přes 200 deskových her a další desítky si s chutí otestoval. V posledních letech si všímá, jak se v Česku zvyšuje obliba nejrůznějších "deskovek". Legendární Dostihy a sázky nebo Člověče, nezlob se jsou podle něj nemoderní hry. Proč zamrzly v čase a odkdy můžeme děti vést ke společnému hraní, prozradil Honza v Blesk Podcast.

Současný trh s deskovými nebo karetními hrami nabízí až stovky přeložených titulů a lehce k dostání jsou i anglické verze. Zájemci si mohou vyzkoušet kolonizaci Marsu, zahrát si na přírodní bohy, vyhubit jako pandemie lidstvo nebo elegantně vyřešit, kam schovat mrtvolu. Tradiční Člověčenezlob se, v němž je vrchol hry, když nám padne kostka a zlomyslně pošleme soupeřovu figurku do domečku, v porovnání s nimi vypadá jako konopné kalhoty vedle moderních džínům.

Jaké parametry by měla mít současná stolní hra podle Jedličky? „Moderní desková hra by měla být založená na tom, že jsou důležité hráčské rozhodnutí. Když si rozebereme mechaniku Člověče, nezlob se nebo Dostihů a sázek, tak je v nich minimum hráčských rozhodnutí, co provedeme. Hodíte kostkou, někam si stoupnete a to je celé,“ vysvětluje Honza Jedlička. Nelíbí se mu ani herní design u Dostihů a sázek, které podle něj navíc trpí tím, že trvá opravdu dlouho, než skupina lidí dohraje.

Deskových her na vyzkoušení je velká řada a Jan Jedlička doporučuje se podívat na web zatrolené hry, kam sami uživatelé vkládají svá hodnocení a recenze. Pokud se vám nechtějí dávat tisíce za deskovky, lze si některé vypůjčit třeba na pobočkách městské knihovny v Praze nebo jsou ve městech už běžně dostupné herny. Není ani žádným překvapením, když v různých barech a restauracích mívají k půjčení kromě mariáše i Carcassonne, Bang nebo Osadníky z Katanu.

Hry a děti

Mnozí rodiče si určitě kladou otázku, kdy začít hrát deskovky s dětmi. Podle Jana Jedličky mají na děti dobrý vliv a rozvíjí jejich myšlení, logiku a motoriku: „Existují hry, které jsou už pro tří, možná dvouleté děti. Jsou založené třeba na manuální dovednosti, na postřehu a podobně,“ prozrazuje zkušený hráč. K deskovkám vede i své vlastní dvě děti: „Jako první hru jsme měli Příšerky ze skříně a dcera ji pořád hraje, i když je hodně zničená,“ dodává se smíchem.

Jestli deskovým hrám stoupá sběratelská hodnota, proč jsou Češi výborní ve vymýšlení her a na jaké deskovky nedá Honza Jedlička dopustit, prozradil v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Dostihy a sázky jsou otřesné, říká znalec deskovek  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

 

jirka80s ( 9. února 2022 17:57 )

Zajímavé kolik lidí v dnešní době vychvaluje Člověče, nezlob se a brání se zkusit něco moderního.

Koupit si dnes Monopoly za 1000 bych přirovnal k tomu, kdyby si někdo dnes koupil PC hru Duna 2 z roku 1992 za 1500 Kč. Kdysi to byla bomba. Dnes by člověk rozmlátil klávesnici, kdyby měl ve strategii ovládat každou jednotku zvlášť.

Samozřejmě se můžete bavit i třeba u Člověče, ale to je pravděpodobně dáno tím, že se bavíte trávením času se svými přáteli/rodinou a ta hra je tam trochu navíc. Nedokáži si představit jít mezi cizí lidi s hlavním záměrem zahrát si s nimi Člověče.

Trochu škoda u mnohých přispěvovatelů zde, že když už jste si rozklikli článek o moderních deskových hrách, tak jste si z něj nic neodnesli. Budu vám přát ať se jednou objevíte mezi hráči moderních deskovek a pár si jich zkusíte. Pak na to Člověce taky sami zapomenete.

jokoono45 ( 9. února 2022 14:20 )

rozhled v obore a vic než 10ti lete skušeností v oblasti moderních deskových her. To je málo?

jokoono45 ( 9. února 2022 10:31 )

amatéra?

Uživatel_5566072 ( 9. února 2022 10:02 )

I já jsem dlouhá léta žil v, teď už milné, doměnce že jediný hry jsou scrable, člověče nezlob se, pexexo, monopoly a dostihy. 3 roky zpátky jsem se dozvěděl náhodou o pojmu moderní deskové hry a to mě začalo zajímat, jelikož do té doby jsem hrál celkem aktivně Wot na pc a už mě to za ty léta přestalo bavit a chtěl jsem víc. Začal jsem lustrovat různý fóra a youtube a dostal jsem do hlavy takovou nálož informací ze jsem se nestačil divit.Moje první hra byl Eldritch horror a najednou po přečtení pravidel mě vypadli oči co vše se dá ve hře dělat, konkrétně u této musí hráči spolupracovat.Koho to zajímá ať se podívá. A po nějaké době... je to můj koníček, kupuju hry neustále. A baví celou rodinu.Ted tuto zábavu vnímám jako velký přínos do rodiny, kdy jsme všichni u stolu,mluvíme, bavíme se, někdy jsme na sebe naštvaní, jak někdo někomu ve hře něco vyfoukl a především u prcka že ho to nutí logicky přemýšlet.Pc už je tabu a jsem za to neskutečně rád. Pro ty rejpálky co tu píši aniz by si cokoliv zjistili bych chtěl napsat je mi vás opravdu líto.

krapotkin ( 9. února 2022 09:46 )

Za ty ceny by mohlý být hry o něco estetičtější a z kvalitnějšího materiálu.

Zobrazit celou diskusi