Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Údajné veganství mu pomohlo do čela New Yorku. Teď starostu načapali, jak jí ryby

8. února 2022
12:31

Kolem jídelníčku nedávno zvoleného starosty New Yorku Erika Adamse se rozhořela mediální aféra, když přes víkend vyšlo najevo, že tento hlasitý propagátor rostlinné stravy pravidelně konzumuje ryby. Kauza, pro kterou se na sociálních sítích vžilo označení FishGate, je z velké části jen humorným rozptýlením, do určité míry však potvrzuje, že starosta nejlidnatějšího města USA má čas od času tendenci ve svých vyjádřeních ohýbat skutečnost, píše list The New York Times.

Eric Adams je hlasitým propagátorem veganství, o svém jídelníčku rád mluví na veřejnosti a je součástí jeho politické persóny. Starosta často hovoří o tom, že mu přechod čistě na rostlinnou stravu změnil život poté, co mu byla diagnostikována cukrovka. Adams vydal například kuchařku s veganskými recepty a účinkoval i v dokumentu, který propaguje jídelníček bez živočišných produktů. Některá bistra v New Yorku, takzvané deli, pojmenovávají po starostovi svoje veganské wrapy.

Starosta na svých stravovacích návycích rovněž do určité míry stavěl svou předvolební kampaň, jedním z jeho hlavních cílů je například zavádění veganských jídel ve školách a v nemocnicích.

Spekulace ohledně starostova jídelníčku začaly v médiích kolovat o víkendu, kdy server Politico citoval jednoho ze zaměstnanců starostovy oblíbené restaurace, podle nějž tam Adams chodí pravidelně na rybu se salátem.

Adams v pondělí nejprve poněkud popuzeně vzkázal Newyorčanům, aby „ignorovali ten šum“, a zkritizoval „potravinovou policii“, jak označil novináře, kteří jej sledují v restauracích. Ke konci dne však jeho kancelář vydala prohlášení, kde již věci uvedl na pravou míru. „Chci jít příkladem pro ty, kteří se drží, nebo se chtějí držet, rostlinného jídelníčku, ale jak jsem řekl, jsem dokonale nedokonalý a příležitostně jsem jedl ryby,“ uvedl.

Starosta New Yorku se nicméně podle médií již v minulosti vyhýbal označení za vegana a například řekl, že příležitostné požití živočišných produktů nepovažuje za „kardinální hřích“. Jeho dieta je podle něj v lecčems přísnější než u ostatních veganů, protože například nepije coca-colu a nekonzumuje mezi vegany značně oblíbené sušenky Oreo. Aby se vyhnul kritice, často o sobě raději prohlašoval, že „žije životem zaměřeným na rostlinné produkty“.

Podle NYT nicméně celá aféra vrhá nové světlo na některá další starostova vyjádření, o jejichž pravdivosti panují pochyby. Například není jasné, zda skutečně nadále žije ve svém bytě ve čtvrti Brooklyn, jak opakovaně tvrdí. V minulosti rovněž vyšlo najevo, že v jednom ze svých význačných proslovů zmínil příběh o konfliktu se sousedem, který se však ve skutečnosti stal někomu jinému.

Video  Útoky z 11. září. Uplynulo 20 let od jednoho z nejhorších teroristických útoků světa  - Videohub
Video se připravuje ...

pravlast ( 9. února 2022 10:34 )

Inu pravdomluvný a naprosto upřímný.Akorát mám podivnou souvislost mezi posledním stadiem stráveného jídla a pletí starosty.

Zobrazit celou diskusi