Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zelenskyj: Rusko se dopouští zločinů, uzavřete nebe. USA bezletovou zónu nechce, bojí se války

Autor: ČTK, for - 
1. března 2022
00:50

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že Rusko podnikalo nálety na ukrajinská města i během doby, kdy v Bělorusku jednaly ruská a ukrajinská delegace o situaci na Ukrajině. Řekl, že Rusko se dopouští válečných zločinů a mělo by se z nich zodpovídat před mezinárodním tribunálem. Napsala o tom agentura Reuters. Zelenskyj během pondělního nočního projevu, který zveřejnil na svém facebooku, také apeloval k uzavření leteckého prostoru. 

„Férová jednání se mohou uskutečnit jedině tehdy, když jedna ze stran neútočí na druhou v tom stejném okamžiku raketovým dělostřelectvem,“ řekl Zelenskyj. „Bylo vidět, že ostřelování bylo synchronizováno s vyjednáváním,“ řekl Zelenskyj s tím, že Moskva se tímto způsobem snaží vytvářet nátlak.

Zelenskyj kromě toho ve svém projevu k národu uvedl, že Rusko od čtvrtečního začátku invaze na Ukrajinu podniklo 56 raketových útoků a vypálilo na Ukrajinu 113 řízených střel, a vyzval Západ k zavedení bezletové zóny pro ruské rakety, letadla a helikoptéry.

USA nechá Rusko lítat, bojí se války

V době, kdy Zelenskyj přednášel svůj projev, o uzavření leteckého provozu debatovalo i USA. Americký prezident Joe Biden ale narozdíl od jiných světových států rozhodl, že Rusko nechá pomyslně dále létat. Uvedla to mluvčí  Bílého domu Jen Psakiová. Podle ní by tento krok znamenal válku USA s Ruskem. 

Biden dal jasně najevo, že nemá v úmyslu vyslat americké vojáky do války s Ruskem, řekla dále podle agentury DPA Psakiová. Bezletová zóna by podle ní byla krokem tímto směrem.

„Vyžadovalo by to nasazení americké armády pro její vymáhání, což by znamenalo přímý konflikt, potenciálně přímý konflikt a potenciálně válku s Ruskem, do které se nechceme zapojit,“ řekla mluvčí o možnosti bezletové zóny nad Ukrajinou.

Ruská a ukrajinská delegace dnes jednaly na ukrajinsko-běloruských hranicích. První schůzka vyjednávačů bojujících stran od začátku ruské invaze na Ukrajinu trvala podle médií zhruba šest hodin. Oba týmy se pak dohodly na dalším kole rozhovorů a zamířily do svých metropolí ke konzultacím, sdělil jeden z ukrajinských zástupců Mychajlo Podoljak.

Video  Charkov pod palbou, mrtví civilisté! A ostré sankce drtí Rusko  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa