Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Umírajícího Stalina našli v kaluži moči: Diktátor zemřel po 5 dnech utrpení! Proč mu nezavolali doktora?

Autor: mc - 
5. března 2023
05:00

Stalin je právem považován za jednoho z nejhorších diktátorů moderních dějin. Během jeho 30leté vlády zemřelo bezmála 9 milionů lidí kvůli hladomoru a čistkám. Stalin zavedl politiku konstantního strachu, na což ale nakonec sám doplatil. Když se 1. března 1953 odebral do ložnice, zdálo se vše v naprostém pořádku. Za čtyři dny byl Stalin mrtvý. S největší pravděpodobností jen kvůli tomu, že se ho každý až příliš bál...

Stalin měl zvláštní schopnost odcizit si absolutně všechny ve svém okolí – od své manželky, přes ostatní politiky až po služebnictvo a občany. Na popraviště poslal nejen miliony nevinných lidí, kteří se provinili jen příslušností k určité skupině obyvatelstva, ale i celou řadu svých politických souputníků. Zabít ovšem nechával i ty, kteří mu měli být milí – mezi nimi patrně i svou manželku Naděždu. Čtyři komunisté, kteří byli Stalinovi nejblíže, měli sami neustálý strach o život. A možná proto Stalin zemřel...

Video  Uplynulo 69 let od smrti Stalina. Při jeho pohřbu mělo být ušlapáno až 1500 lidí.  - Videohub
Video se připravuje ...

Ke konci svého života trpěl celou řadou zdravotních potíží a spoustu času trávil na své dače v Kuncevu u Moskvy, kde byl i na konci února 1953. Večer 28. února strávil podobně jako jindy popíjením, dobrým jídlem a promítáním filmu se svými soudruhy Nikolajem Bulganinem, Nikitou Chruščovem, Georgijem Malenkovem a Lavrentijem Berijou. Až nad ránem se odebral do své ložnice ke spánku a čtveřice mužů odjela do Moskvy.

Celý den se Stalin neobjevil, nevyšel ze svého pokoje, ani si neporučil něco k jídlu. Až pozdě večer se služebnictvo po hodinách strachu rozhodlo vejít do ložnice, kde našli Stalina v pyžamu ležet na zemi v kaluži moči. Zvedli ho a odnesli na pohovku do jídelny, kde ho přikryli koberečkem. Místo aby zavolali lékaře, kontaktovali Beriju, který jim zakázal o Stalinově stavu s kýmkoliv hovořit.

Když se čtveřice mužů vrátila do Kunceva, našli Stalina ve stavu, který připomínal spánek – jenže Stalin nechrápal, jen chrčel. Služebnictvu Berija vynadal, že je ruší, a přikázal, aby Stalina nechali odpočívat. Přivolaní lékaři další den také moc neudělali – vyděšení z vůdcovy perzekuce doktorů mu jen přiložili pijavice a studený obklad. Stalin utrpěl podle všeho mrtvici, ochrnul na půlku těla a v době vyšetření měl krevní tlak neuvěřitelných 190/110. 5. března začal Stalin zvracet krev, krvácel do žaludku. Před desátou večerní byl mrtev. 

Extra speciál Blesku. 70 let od smrti největšího masového vraha dějin. Extra speciál Blesku. 70 let od smrti největšího masového vraha dějin. | Blesk

V březnu uplyne sedmdesát let od smrti největšího masového vraha historie, sovětského vládce Stalina. Na svých rukou má krev desítek milionů lidí, zásadně ovlivnil dějiny 20. i 21. století, měl fatální vliv na politické, ekonomické i sociální směřování Československa, na izolaci naší země, trvající několik dekád. 

O jeho historické roli, paranoiích, osobním životě, ženách, dětství i smrti, charakterových vadách a dalších okamžicích života se dočtete v nové výpravné publikaci Blesk Extra Speciál pod názvem STALIN – RUDÁ ZRŮDA.

K dispozici u prodejců tisku i online na iKiosek.cz.

Rooza ( 5. března 2023 16:37 )

Putler dopadne stejně. Za poslední rok nebyl jediný den, kdy by z jeho okolí nevypadl někdo z okna nebo se utopil v bazénu, či měl autonehodu, ap.

amba ( 5. března 2023 11:47 )

kašlu na to jak Stalin vypráskal fašouny, byl jediný kdo se nebál a bojoval jak se dalo i nedalo a za to mu jde dík. Jinak jsme už dávno německou latifundií

fesak2 ( 5. března 2023 11:09 )

Kdo v současné době posílá na smrt nejvíc vojáků? Kdo působí největší utrpení ve světě? Který psychopat má dnes největší moc ve svých rukou? Kdo chce překonat "hitlera"? Ano, je to ON.

paralenka ( 5. března 2023 09:35 )

UF, já nerozumět řeči vašeho kmene, žejmě ufonština, máte to jakési zmatené, takže nechápu, zde to je dobře nebo špatně! Ale jak slyším ruštinu a jiné jazyky ji připomínající, dostávám amok . Takže těžko, ta vaše prognóza asi neklapne, takových je nás až až, co Rusy vítat nebudeme, stejně jako jsme je nevítali v r. 1968!

paralenka ( 5. března 2023 09:27 )

A Kléma ho přežil jen o pár dnů, asi mu "puklo srdce žalem" nad smrtí vůdce Stalina. Nebo spíš na chlast či syfilis? Svět býval občas i spravedlivý!

Zobrazit celou diskusi