Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Velikonoční recepty Míši Landové: Tvarohový beránek a čoko kolečka s kokosem!

/
  • Porotkyně pořadu Peče celá země Míša Landová se podělila o své oblíbené velikonoční recepty.
    13. března 2024 ● 14:22

    Velikonoce trochu netradičně? Proč ne! Inspirujte se tipy známé cukrářky Míši Landové. Nepotřebujete dokonce ani klasickou formu na beránka.

    „Pokud stejně jako já nemáte formu na beránka, a nechcete si ji kvůli jedné události v roce kupovat, tak tohle je skvělá alternativa,“ vysvětluje svůj originální recept na beránka Míša Landová. A za zkoušku stojí i její čokoládová kolečka s kokosem.

    „Kde je psáno, že se musí péct jen beránek, mazanec nebo jidáše? Naopak, znám spousty rodin, kde se na Velikonoce peče několik druhů cukroví včetně perníčků,“ dodává uznávaná blogerka.

  • 1.

    Beránek s tvarohem

    Potřebujete na kynuté těsto: 300 g hladké mouky l 15 g čerstvého droždí l 50 g medu l 120 g mléka l 60 g rostlinného oleje l 2 žloutky l citronová kůra l špetka soli.

     

    Do mísy dejte prosátou mouku se solí a citronovou kůrou. Droždí rozmíchejte s medem na hladkou kašičku, zalijte vlažným mlékem, přidejte žloutky, olej a dobře promíchejte. Celou směs vlijte do mísy s moukou a vypracujte hladké, trochu tužší těsto. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě dostatečně vykynout.

    Potřebujete na tvarohovou náplň: 250 g jemného tvarohu v kostce l 50 g cukru krupice l 1 lžíce vanilkového cukru l 1 žloutek l rozinky máčené v rumu (dle chuti).

     

    Všechny suroviny do náplně dejte do misky a dobře promíchejte. Rozinky přidejte až na konec, případně zcela vynechejte. Na dokončení: 1 vejce l mléko l lžíce medu l 15 – 20 g másla. Plech vyložte pečícím papírem, vajíčko prošlehejte s malým množstvím mléka a odložte stranou.

    Postup výroby beránka: Z vykynutého těsta oddělte asi dvě třetiny a vyválejte na lehce pomoučněné ploše na užší a delší plát. Pomažte ho většinou tvarohové náplně (asi 2 lžíce si nechte stranou) po celé ploše a po delší straně stočte do rolády. Pomocí nitě rozkrájejte roládu na »šneky« a klaďte do středu plechu v malých rozestupech na pečicí papír do kruhu.

     

    Ze zbývající třetiny těsta udělejte nožičky, hlavu a rohy beránka. Naplňte je zbylou tvarohovou náplní. Do hlavy beránka vpíchněte dvě rozinky jako oči. Zakryjte utěrkou a nechte ještě asi 15 minut odpočinout. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů.

     

    Celého beránka pomažte připraveným vajíčkem a dejte péct do vyhřáté trouby zhruba na 20 minut. Máslo rozpusťte, přidejte med a dobře promíchejte. Touto směsí ihned po upečení celého beránka pomažte a nechte zcela vychladnout.

     

    TIP Míši Landové: „K tomuto medovému beránku mě tak trochu inspirovaly jidáše, které také patří k Velikonocům. Náplň jsem vybrala tvarohovou, i když chutnat bude určitě i s makovou nebo ořechovou.“

  • 2.

    Čokoládová kolečka s kokosem

    Na kakaové linecké těsto: 195 g hladké mouky l 30 g kakaa l 75 g moučkového cukru l 150 g másla l 3 žloutky.

     

    Lehce změklé máslo utřete společně s cukrem a žloutky. Přisypte prosátou mouku smíchanou s kakaem a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Nepřidávejte další mouku. Těsto zabalte do fólie a nechte do druhého dne odležet v chladu. Troubu předehřejte na 180 stupňů, plechy si vyložte pečicím papírem.

     

    Na lehce pomoučněné ploše těsto rozválejte na sílu cca 4 mm a vykrajujte kolečka o průměru 4,5 cm. Rozložte je na plech a dejte péct do vyhřáté trouby zhruba na 10 minut. Nechte vychladnout.

    Na čokoládový krém: 100 g hořké čokolády 54,5% l 100 g smetany ke šlehání 33% l 35 g másla.

     

    Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Promixujte tyčovým mixérem, následně přidejte máslo a zapracujte. Zakryjte fólií (přímo na krém) a nechte několik hodin odležet. Není třeba dávat do lednice, stačí chladnější místo.

     

    Na kokosovou náplň: 40 g bílé čokolády 32% l 50 g smetany ke šlehání 33% l 50 g kokosové pasty 100%

     

    Smetanu a kokosovou pastu společně zahřejte, tak aby se pasta rozpustila. Pak přidejte čokoládu a míchejte do úplného rozpuštění. Promixujte tyčovým mixérem, zakryjte fólií (přímo na krém) a nechte několik hodin odležet v chladu. Postup při sestavení koleček: Obě náplně stěrkou promíchejte a přendejte si je do sáčků. Pro čokoládový krém zvolte řezanou špičku menšího průměru (6 – 7 mm), na kokosovou náplň není špička potřeba.

     

    Pokud jsou krémy příliš tuhé, nechte je při pokojové teplotě povolit, teprve pak použijte. Čokoládový krém nastříkejte po obvodu kolečka a do středu vmáčkněte kokosový krém. Přiklopte druhým kolečkem a lehce přimáčkněte. Tímto způsobem slepte všechna kolečka a dejte do lednice ztuhnout.

    Na polevu z bílé čokolády: 120 – 130 g bílé čokolády 32% l kakaové máslo nebo kokosový olej l kokosové plátky.

     

    Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte, přidejte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Podle potřeby přidejte malé množství kakaového másla nebo kokosového oleje, díky kterému čokoláda zřídne a následně lépe ztuhne. Nechte polevu vychladnout, pak v ní máčejte slepená kolečka. Ještě než poleva zaschne, ozdobte plátky kokosu. Skladujte v chladu v uzavřené dóze a nechte alespoň 1 – 2 dny rozležet.

     

    TIP Míši Landové: „V obou případech si připravte krémy den předem nebo alespoň s několika hodinovým předstihem, potřebují uzrát. Množství obou krémů v receptu je orientační a pravděpodobně vám ho trochu zbude, zvláště toho kokosového. V menším množství by se ale krém špatně připravoval.Na zdobení jsem použila bílou čokoládu, tak nějak mi k tomu pěkně ladila, nejen vzhledem, ale i chutí. Pokud ji ale nemáte rádi, klidně si udělejte stejným způsobem polevu z hořké či mléčné čokolády.“

     

    Tradice pletení pomlázky. Kde se vzal jeden z nejznámějších velikonočních zvyků?

    Video
    Video se připravuje ...

    Tradice pletení pomlázky. Kde se vzal jeden z nejznámějších velikonočních zvyků? Videohub

Dnešní horoskopy