Jak využít kopřivy: 
Popálení od kopřivy pro zdraví
Smoothie, čaj, odvar
Koupel
Koření
Kopřivové hnojivo

Léčba žaháním

Rostlinu pokrývají štětinaté chloupky, zpevněné minerálními látkami. Při kontaktu s pokožkou způsobují pálení. Pokud nejste alergička, u které by kopřiva způsobovala bolestivé otoky, nemusíte se pálivým účinkům bránit. Naopak! Pravidelným žaháním můžete předcházet revmatickým potížím, artróze nebo prokrvit končetiny. Tak, jako je tomu u vnitřního užití, i k této léčebné metodě je potřeba využívat jen mladé rostliny, natrhané do konce května. Pak už by to bylo spíše utrpení, protože jejich pálivost nabírá na síle. Nejžahavější jsou přitom od července do konce října.

Smoothie nebo čaj pro jarní očistu

Jednou za rok byste měla pročistit tělo a krev. A právě to umí kopřiva. Alespoň šest týdnů pijte kopřivový čaj i odvar nebo kopřivové smoothie. To připravíte tak, že umixujete dvě hrsti kopřiv s trochou vody. Tento elixír popíjejte po doušcích v průběhu dne. Účinnější je ale kúra, při které vypijete 2–3 litry čaje za den.

Odvar připravíte tak, že hrst kopřivy přelijete 500 ml vroucí vody, přikryjete pokličkou a půl hodiny necháte louhovat. Na čaj zase do hrníčku nasypejte dvě lžičky listů z kopřiv a zalijte vroucí vodou. Nechte deset minut louhovat a poté sceďte. Popíjejte vlažný ráno a večer jeden šálek.

Ozdravná koupel

Pokud vám při sušení kopřiva ztmavne, nemusíte ji hned vyhazovat. Můžete z ní připravit odvar do koupele nebo na vlasové kořínky pro podporu růstu vlasů. Teplá koupel pak pomůže při problémech s oběhovým systémem, křečích nebo revmatických potížích. Speciálně na křeče a oteklé nohy je nejúčinnější střídavé přešlapování ve studené vodě a horké kopřivové lázni.

Maggi koření

Smíchejte 2/3 nasušeného libečku a 1/3 nasušené kopřivy. Obě bylinky nasekejte nadrobno a vložte do sklenice a zasypeje třemi lžícemi kuchyňské soli. Protřepejte a upěchujte. Poté povrch zalijte jednou lžící olivového oleje. Uchovávejte v ledničce.

Kopřivová jícha

Kopřiva pomůže i při zahradničení. Obsahuje totiž velké množství cenných látek, takže z ní můžete připravit jíchu, přírodní hnojivo. Potřebujete dostatečné množství kopřiv, vodu a nekovovou nádobu. Využít ale můžete i další bylinky, například heřmánek, fenykl, levanduli, meduňku, kostival či mátu, které obsahují další látky, které napomáhají růstu a obranyschopnosti.

Recept: Rostliny nasekejte a nasypejte do nádoby do dvou třetin jejího objemu. Zalijte odstátou vodou tak, aby byly zcela ponořené, a jednou za den směs promíchejte. Nechte kvasit 2–3 týdny (nádobu nezakrývejte). Hotovou jíchu poznáte podle toho, že se v ní už netvoří bublinky. Připravený výluh pak před použitím nařeďte v poměru 1:10 a používejte ke hnojení jednou za měsíc.


Pravidla sběru a další praktické informace

Ačkoli rostou běžně tam, kde mají dostatek vláhy, vyvarujte se sběru na znečištěných místech, zvlášť v blízkosti silnic, ve velkých městech a u továren. Ideální nejsou ani lokality, kde rostou houfně v trsech, vypovídá to totiž o tom, že půda pod nimi je plná dusičnanů. Listy a nať pak sbírejte nejdéle do 20. května, později se v nich hromadí příliš dusičnanů. Nejvhodnější pro sběr jsou mladé rostliny do výšky 30 cm.

Jak sušit kopřivy

Bylinku určitě užívejte přednostně čerstvou, můžete si ji ale nasušit i do zásoby. Nať sušte v tenkých vrstvách na stinném, dobře větraném místě, a pokud využijete sušičku či troubu, nikdy nepřekračujte teplotu 45 °C. Správně usušená rostlina by měla mít tmavě zelenou barvu, nesmí zčernat. Skladujte ji v papírových nebo jutových pytlících, v nádobách hrozí, že se zapaří.

Co vše obsahují?

V listech kopřivy najdete vitaminy B2, C a K, dále kyselinu mravenčí, kyselinu askorbovou, kyselinu pantothenovou, karotenoidy, histamin, chlorofyl, xantofyl, glykosid urcitrín, třísloviny a v žahavých chlupech nalezneme pryskyřičný sekret.

 

Léčivé účinky kopřivy

  • Má lehké antibiotické účinky.
  • Čistí krev.
  • Působí proti otokům.
  • Pomáhá při zánětech močových cest a při revmatu.
  • Léčí akné, ekzémy a popáleniny.
  • Doporučuje se při nedostatku mateřského mléka, při zácpě, bolestech hlavy.
  • Snižuje hladinu krevního cukru.
  • Zmírňuje sennou rýmu.
  • Působí proti šedivění, lupům a vypadávání vlasů.