Sonic a parťáci je desková hra určená dvěma až čtyřem hráčům – malým i velkým. Výrobcem je doporučená od sedmi let, což určitě sedí. Možná budou ze začátku muset rodiče pomoci svým ratolestem s vysvětlením pravidel, ale nejde o nic dramatického. Deskovka má českou i slovenskou lokalizaci. Pokud bych to mohl říct trošku nadneseně, Sonic a parťáci jsou závodnickou variací na známé a v Česku oblíbené Člověče, nezlob se!, které je původně německou deskovkou.

Sonic, Tails, Shadow a další v týmech

I zde se musíte dostat co nejrychleji do cíle. Odlišností je však několik. Čtyři týmy jsou rozděleny po dvou postavičkách. Zde budou fanoušci videoher nadšeni, protože v modrém jsou Sonic a Tails, v červeném Knuckles a Amy Rose, v černém Shadow a Silver, ve žlutém pak Metal Sonic a Rouge. Hrát se svými oblíbenci je prostě paráda nejenom ve videohře, ale stejně tak i v deskovce. Pokud hrajete ve třech nebo čtyřech hráčích, chopit se musíte jednoho týmu.

Jestli jste však dva, doporučuji, aby se každý chopil dvou týmů. Herní pole je zpracováno formou závodnické dráhy, po níž jsou rozesety lopingy k přeběhnutí, ikonické kroužky ke zrychlení, bonusy, ale také pasti v podobě bodců. Oproti zmíněnému Člověče, nezlob se! nerozhoduje o pohybu postaviček házení kostkou, nýbrž karty, které vám jsou rozdány. Ty určují to, o kolik políček se posunete dopředu. A nejenom vy. Největší specialitou Sonica a parťáků totiž je, že nehýbete pouze svými postavičkami, ale i těmi soupeřovými. 

Počítejte a taktizujte

Musíte proto taktizovat a záškodničit! Protihráče umístit na bodce nebo například použít kartu s 6 políčky na únik. Z bodců se totiž dostanete vždy jenom o jedno políčko dál, ať už vaše karta pohybu ukazuje cokoliv. Stejně tak spadnete z lopingu, pokud nemáte dostatečně vysoké číslo na kartě. Opět zdůrazňuji, že je zapotřebí taktizovat a počítat. Jakmile skončíte na políčku bonusu, berete si speciální kartu. Těch je hned několik. Hodit se vám budou v nejrůznějších případech. I když vám někdo bude škodit.

V případě, že nebudete mít dostatečný počet políček na přeběhnutí lopingu, použijete speciální kartu. Stejně tak, když se budete chtít dostat z ostnů. Další karty váš postup násobí nebo přidávají nějaké to políčko navíc. Chce vás protihráč uvěznit na bodcích? S bonusovou kartou s jeho záměrem zametete. Jen se zamyslete nad tím, kolik variací a zábavy tato deskovka skýtá. Dost! Jasně, postrádá hloubku těch nejpropracovanějších deskových her, ale o ni se tu nikdo ani nesnažil.

Jak je na tom zpracování?

Tohle je zábava pro celou rodinu. Jasně, na pár chvil, ale pokud se vše rozjede, strávíte u hry klidně 20, 30 nebo i 60 minut. Velmi příznivá je i cena, což se však promítlo na materiálu. Nemějte mě za škarohlída, figurky jsou neuvěřitelně roztomilé a k sežrání, ale pokud si je pořádně prohlídnete, všimnete si, že tuhle utekla kapka barvy atd. Nejsou prostě dokonalé. Jenže tohle jsou hrací figurky, ne sběratelské kousky do vitríny za desítky tisíc. Pro mě jde tedy o přijatelný kompromis.

A to samé se týká i herní plochy a karet. Též už jste v rukách drželi kvalitnější zpracovaní. Ale nejde o nic hrozného! Bez mučení se přiznám, že nejsem expert na deskové hry. Sonic a parťáci mě však zaujali natolik, že jsem si chtěl recenzi zkusit. Jsem rád, že jsem tak učinil, protože s touhle srandou za pár babek jsem si užil se svou rodinou a přáteli pořádnou zábavu. A o to přesně jde! Navíc pokud máte rádi Sonica, máte zde deskovku, která je určena přesně pro vás.

Fotogalerie
9 fotografií

Ježek Sonic přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 80 %

Plusy:
Ze všech stran povedená deskovka
Zábava pro malé i velké
Hráči videoher ji ocení více
Roztomilé postavičky
Příznivá cena
 
Minusy:
Velkou hloubku zde nehledejte
Levnější zpracování včetně figurek
 
Infobox
Platformy: Desková hra
Počet hráčů: 2 až 4
Délka hry: 20 až 60 minut
Cena: 600 až 800 Kč
Vydavatel: ADC Blackfire
Jazyk: CZ a SK návod
 
Video
Video se připravuje ...

Sonic trailer Cinemart