Yuliya je veleúspěšnou juniorkou. Nemine den, aby nebyla v bazénu a netrénovala. Ukrajinská reprezentantka měla slibně našlápnuto na rekordy, její snahy však zhatilo aktuální válečné peklo na Ukrajině.

„Vyhrávala jsem. Bavila se sportem. Nechápu, jak někdo mohl rozpoutat takové peklo. Jen smrt. Zmar. Válka. Zbraně. Proč i děti zapojujete do války, jste opravdu tak zlí?“ ptá se Ukrajinka, kterou přijal za svou ostravský tým Akvabelky DELFÍNEK.

Tatínek Oleg je dělník v oděských docích, kde má v pracovní náplni nakládat a vykládat obchodní lodě. Čeká na okamžik, kdy i on bude nucen bojovat za svou rodnou zem. „Byl rád, že alespoň my jsem zde v bezpečí, moc Čechům děkujeme,“ říká Yuliya.

Sestřička je nemocná

S maminkou Ludmilou a dvouletou sestrou Milanou bydlí v azylovém bytě ostravské školy. „Trenérka je můj strážný anděl. Aby moje výkonnost nešla dolů, hradí moje tréninky i výjezdy k závodním soutěžím, snažím se jí dělat radost a vyhrávat. Hlavně ale aby už skončila válka. Chceme za tátou domů,“ dodává.

Teprve dvouletá sestřička Yuliye Milana trpí po přesunu z Ukrajiny zdravotními problémy. Skončila na kapačkách a je stále velmi nemocná. Trenérka jí zajistila alespoň kočárek, aby mohla navštěvovat lékaře.

Silná konkurence

Yulyia v Ostravě pokračuje nadále v úspěšné dráze závodní plavkyně. Díky dennodenním tréninkům opanovala pražské závody akvabelek, kde si vyplavala celkové vítězství. Trénuje šestkrát týdně pět hodin.

Nedávné závody v Praze, které Yuliya opanovala, měly dvě části. Ve figurách si vyplavala 2. místo. V sólu už přemožitelku nenašla. Body z obou disciplín se sčítají. „Jde o kombinaci gymnastiky, baletu, ale i plavání pod vodou,“ vysvětlila rekordmanka.

Co jsou Akvabelky DELFÍNEK?

Jde o jediný oddíl synchronizovaného plavání v Ostravě. Nábory dětí probíhají od 4 let – děti umět plavat nemusí, to je naučí, ale nesmí se bát vody. Oddíl má aktuálně 30 dětí nejen z Ostravy, ale i z pražské sekce. Uvítal by do svých řad i kluky.

VIDEO: Ocelárny Azovstal: Klíčové místo odporu v Mariupolu.

Video
Video se připravuje ...

Ocelárny Azovstal: Klíčové místo odporu v Mariupolu Reuters/ Ria Novosti

Pomoc Ukrajincům

Ubytováváte doma uprchlíky nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psané lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

22:18
5. 5. 2024

Vážení čtenáři,

končíme dnešní online zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Další zprávy vám přineseme opět zítra, a to od brzkých ranních hodin.

Za redakci Blesk Zpráv přejeme dobrou noc.

21:52
5. 5. 2024

Čínská lidová republika hodlá spolupracovat s Francií a celým mezinárodním společenstvím na hledání způsobů, jak „ vyřešit ukrajinskou krizi “. Čínský vůdce Si Ťin-pching to uvedl pro Le Figaro .

Si Ťin-pching přijel do Francie na dvoudenní návštěvu. Konkrétně bude jednat s prezidentem Emmanuelem Macronem.

20:22
5. 5. 2024

Ruské síly zasáhly Slovjanskou tepelnou elektrárnu v Doněcké oblasti pěti raketami a poškodily několik objektů elektrárny, uvedl zástupce náčelníka vojenské správy města Volodymyr Proskunin.

Kompletní online
Fotogalerie
94 fotografií