V následujícím postupu vám ukážeme, jak si doma jednoduše vyrobit efektní předložku do koupelny.

Autor: Möbelix

Co budeme potřebovat:

  • ručníky (3 až 6 ks – podle toho, jak velkou předložku chcete)
  • ostré nůžky
  • jehlu a nit
  • špendlíky nebo kolíčky
  • tužku
  • metr

Postup:

Malá rada na začátek: Koberec bude hezčí, pokud použijete ručníky ve stejné barvě, nebo jako v našem případě harmonicky ladící odstíny, které podtrhnou zaplétaný vzor.

Autor: Möbelix

Autor: Möbelix

A můžeme začít! Lemy ručníků nepoužijeme, proto je potřeba je odstřihnout. Potom si zbytek ručníku přehneme na polovinu a vyměříme si stejně široké pruhy (v našem případě to bude 7 cm). Při práci si pomáháme pravítkem nebo krejčovským metrem, tužkou a ostrými nůžkami.  Aby se nám proužky dobře stříhaly, je lepší si je zafixovat pomocí kolíčků.

Autor: Möbelix

Autor: Möbelix

Když máme proužky nastříhané, můžeme je začít sešívat. Oba okraje zahneme dovnitř a zafixujeme pomocí špendlíků. Tímto stylem vytvoříme úzké prameny. Chceme-li, okraje ohnuté dovnitř můžeme i zašít, je to však pracnější a ne úplně nezbytné.

Autor: Möbelix

Když máme nachystané všechny prameny, začneme se zaplétáním. Vezmeme si 3 prameny a na jednom konci je k sobě sešijeme. Zaplétáme je podobně jako cop a postupně odstraňujeme použité špendlíky.

Autor: Möbelix

Poté, co dopleteme jeden cop, přišijeme k jeho konci další prameny a pokračujeme v zaplétání. Přidáváme je v závislosti na tom, jak velký má výsledný kobereček být. Náš cop má délku asi 6 metrů.

Autor: Möbelix

Cop potom rolujeme do tvaru šneka a jednotlivé obloučky sešíváme jehlou a nití.

Autor: Möbelix

Tak, a vaše nová koupelnová předložka je hotová!

 

Náš tip! Další kreativní návody najdete na blogu Möbelix.cz