Desková hra Pac-Man je určená nejenom všem pařanům videoher, kteří se žlutým žroutem strávili dlouhé desítky hodin ve virtuálním světě. Tato zábava s postavičkou, která se vyprofilovala ze žlutého fleku s nenasytným chřtánem vytvořeným podle pizzy v sympatického hrdinu, je vhodná téměř pro všechny. Doporučený věk je od deseti lety, ale kdokoliv, kdo hrál Pac-Mana na konzolích nebo coin-opech, bude jako doma. Naučení pravidel této deskovky zabere okolo čtvrt hodiny.

Náročná příprava

Herní deska zobrazující klasické bludiště se skládá převážně ze čtyř větších částí, několika samolepek, žetonů a v neposlední řadě Pac-bodů. Jde o ťuflíky, které zasunete do herní plochy na vyznačených místech. Ale ne moc, abyste je mohli později zarazit s Pac-Manem „do země“. I pokud jste tuto deskovku ještě nehráli, jistě si dokážete představit, že nastavení jedné hry je docela opruz, který se protáhne. Nastavit všechny Pac-body před hrou je vážně otrava.

Zatímco se jeden hráč chopí role Pac-Mana, který má za úkol po celé ploše sežrat všechny body, ostatní se stanou barevnými duchy. Pestrobarevná strašidla Blinky, Inky, Clyde a Pinky (jediná holka v jejich řadách) se musí pokusit Pac-Mana zastavit. Jakmile je žlutý jedlík dopaden, kolo končí a další hráč se ujímá jeho role. Pac-Man získává body za vyžrané čtvrtiny bludiště, snědené duchy i pozřené ovoce, které mohou do bludiště přivolat právě oni svými pohybovými kartami.

Pohyb pomocí kostek i karet

Zatímco Pac-Man se pohybuje po políčkách podle součtu čísel po hodu třemi kostkami naráz, duchové se posouvají podle hodnot z karet, které sbírají z balíčku. Žluťas se může vracet, kam chce, duchové nikoliv. Jakmile sní pilulky síly, může stejně jako ve videohře po omezený čas požírat duchy. Jedná se konkrétně o tři tahy, jejichž rozsah určují tři postupné hody kostkou. Poté, co se stane duch Pac-Manovou pochoutkou, mění se na oči. S těmi se musíte dostat do startovní cely, kde se opět promění zpátky na ducha. Nahánění se po herní ploše je zábava.

Nechybí dokonce ani známý teleportovací tunel. Pac-Man navíc při pohybu vydává legendární Waka Waka zvuky. Tedy měl by. Ten, kterého jsem měl v balení já, dowakoval velmi rychle. Jinak jde o hezký efekt a uvnitř postavičky lze vyměnit baterku, pokud se vybije. Pokud by vám základní pravidla nevyhovovala, je možné aplikovat alternativní arkádová. Při nich má Pac-Man tři životy a každý Pac-bod je za malý počet bodíků. Skóre tak bývají při tomto stylu hraní vyšší.

Jako ve videohře!

Pac-Man jako desková hra mi tak víceméně učaroval. Výtky jsou menšího rázu a celkově si neskutečně cením toho, že jde o věrnou adaptaci videohry. Při jejím hraní je zapotřebí přemýšlet, taktizovat i počítat, což znamená, že ke slovu přijde i jednoduchá matematika. Já jsem se se svými přáteli bavil a jsem si jistý, že jsme Pac-Mana na stůl nevytáhli naposledy. Tohle je zábava, ke které se rádi vrátíme.

Fotogalerie
9 fotografií

Pac-Man přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 80 %

Plusy:
Skvělé převedení videohry do formy deskovky
Vyžaduje taktické uvažování se špetkou matematiky
Zábava pro malé i velké
Roztomilé zpracování včetně Pac-Mana a duchů
Klasické zvuky
 
Minusy:
Nepraktické zandávání a vyndávání Pac-bodů a příprava celkově
Můj Pac-Man se po chvíli rozbil
 
Infobox
Platformy: Desková hra
Počet hráčů: 2 až 5
Délka hry: 20 až 30 minut
Cena: 900 až 1200 Kč
Vydavatel: ADC Blackfire
Jazyk: CZ