Ocenění pro to nejlepší

Monde Selection, Mezinárodní institut kvality, už 60 let hodnotí kulinářské výrobky z celého světa od potravin, lihovin a nápojů až po dietní a zdravotní produkty. Ve všech těchto kategoriích sleduje jednotlivé aspekty kvality, které jsou pro spotřebitele nejdůležitější.

Před udělením mezinárodního ocenění Monde Selection musí přihlášené produkty projít 360° hodnocením kvality. Porota složená z mezinárodních odborníků posuzuje produkty podle smyslového hodnocení i analytických parametrů. Degustace Monde Selection jsou založeny na organoleptických parametrech, jako je chuť, vizuální stránka, cizí příchutě, pocit v ústech a vůně. Hodnocení probíhá po dobu čtyř měsíců, během nichž porotci ochutnávají omezený počet výrobků denně, aby si zachovali chuťové buňky. Vědecké hodnocení je založené na přísných metodikách společnosti Monde Selection, které jdou daleko za rámec běžných degustací nebo hodnocení.

Krušovický úspěch mezi světovou konkurencí

Ocenění získala hned dvě krušovická piva –  Krušovice Královský Ležák 12Krušovice Královsky Hořké Nealko. A co porota na pivech ocenila?

Světlý ležák s plnou chutí vyniká svou vyšší, dlouho doznívající hořkostí. Vyznačuje se také plnou sladovou chutí i vůní a sytě zlatavou barvou. S těmito vlastnostmi excelentního ležáku českého typu vede mezi pivaři i odborníky.

Autor: Heineken Česká republika, a.s.

Krušovice Královsky Hořké Nealko je loňská novinka, která je mezi nealkoholickými pivy unikátní díky své hořkosti připomínající oblíbený ležák. Tu má o 28 jednotkách IBU a je dána přesným dodržením stanovené receptury, využitím osvědčených ječných sladů a pečlivě vybranými chmely.

„Těší nás, že jsme s našimi tradičními i nealkoholickými pivy uspěli v konkurenci dalších produktů z celého světa. Odborná porota ocenila kvalitu našich piv a vyzdvihla ty vlastnosti, kterých si fanoušci krušovického piva nejvíce cení. Ocenění dokládají, že vařit pivo poctivě a kombinovat tradiční postupy s nejmodernější technologií je klíčem k úspěchu u milovníků piva i odborníků,“ uvedl ředitel pivovaru Krušovice Michal Rouč.

4 tipy Michala Rouče, jak si nejlépe vychutnat pivo

1. Každé pivo musí být dobře vychlazené. Proto před podáváním nejprve pivo vychlaďte na teplotu mezi 6–9 °C.

2. Pro maximální pivní zážitek je důležité také sklo, které musí být čisté, nepoškozené, bez prachu a vodního kamene. Sklenice by neměla být suchá, takže ji před nalitím vypláchněte studenou vodou. Bublinky vzduchu takto nebudou unikat příliš rychle a pěna si zachová svou hustotu a kompaktnost.

3. Potom pivo nalijte do sklenice a vnímejte ho všemi smysly – nejprve vůni a barvu a posléze začněte s ochutnáváním.

4. Dejte si jeden dva doušky a nechte chuť rozvinout na jazyku. Zpočátku upřete pozornost k příjemné chuti sladu a chmele, kterou výborně doplňuje správný říz. Následně nastoupí výraznější hořkost, která je pro naše piva typická. Postupně příjemně doznívá a vybízí k dalšímu napití. Můžete si dát další lok a vychutnávat dál.

Michal Rouč, ředitel a vrchní sládek pivovaru Krušovice
Autor: Heineken Česká republika, a.s.