Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ukrajinci ze zničené Irpině žijí v přestavěném vlaku. Z kupé udělali byty, nechybí ani hřiště

Autor: tsv - 
27. července 2022
05:00

Desítky Ukrajinců, kteří během ruské okupace města Irpiň přišli o své domovy, nyní dočasně bydlí v odstaveném vlaku nedaleko Kyjeva. Lidé přeměnili jednotlivá kupé na byty, venku vybudovali dětské hřiště a nechybí ani kantýna nebo odpočinková zóna se zavěšenými houpacími sítěmi. „Je to tu dobré, ale domov je domov.“ Místní se snaží zapomenout na hrůzy posledních měsíců.

Ve vlaku stojícím na odstavné dráze v Irpini v tuto chvíli žije šedesát lidí včetně několika dětí. Jednou z nich je paní Ljudmila, která sdílí kupé se svou dcerou. Její dům před zničením hořel tři dny, během kterých se matka s dcerou skrývaly ve sklepě.

Malý byt nyní zdobí množství plyšových hraček, které holčičce pomáhají vyrovnat se s drastickými změnami. Hračky jsou jejím nejcennějším majetkem.

Ukrajinci bez domova v Irpini bydlí v přestavěném vlaku Ukrajinci bez domova v Irpini bydlí v přestavěném vlaku | Reprpofoto Current Time

„Miluje je,“ řekla pro televizi Current Time Ljudmila a dodala, že je měla u sebe i ve sklepě jejich zdevastovaného domu. „Dává jim různá jména.“ Reportáž zveřejnil server Radio Free Europe.

V plamenech skončil také dům postaršího Volodymyra. „Všechno za jednu noc shořelo. Je pro mě těžké o tom mluvit. Přivádí mě to k šílenství,“ přiznal novinářům a na kameru ukázal fotografii domu před útokem. „Nevím, co vám mám říct. Všichni se mě ptají: ‚Řekni mi tohle, řekni mi tamto.‘ Snažím se na to zapomenout.“

Volodymyr ukazuje, jak před okupací vypadal jeho dům Volodymyr ukazuje, jak před okupací vypadal jeho dům | Reprpofoto Current Time

Není to domov

Ačkoli se místní snaží z vlaku a jeho okolí vybudovat pohodlný tábor, jeho obyvatelé denně sní o návratu domů, řekl zaměstnanec tamního dopravního podniku Mychajlo. „Všichni chtějí být doma. Odejít domů do svých bytů. Nechtějí být tady,“ konstatoval. „Je to tu dobré, ale o to nejde. Domov je domov.“

Dopravní podnik a irpiňské úřady mezitím přizpůsobují okolí vlaku mimo jiné i dětem, ty si mohou hrát na hřišti, zatímco dospělí odpočívají v relaxační zóně. Mezi stromy lidé zavěsili několik houpacích sítí a na trávník postavili houpací křesla.

Ukrajinci bez domova v Irpini bydlí v přestavěném vlaku Ukrajinci bez domova v Irpini bydlí v přestavěném vlaku | Reprpofoto Current Time

Velkými proměnami prošel dále samotný vlak, který se může pyšnit například prádelnovým vagonem, kam si obyvatelé chodí prát oblečení ve funkční pračce, nebo vagonem přestavěným v jídelnu. Nechybí ani sprchovací vagon či knihovna. Ačkoli se ale pracovníci nadále snaží lidem pobyt co nejvíce zpříjemnit, všichni doufají, že odsud budou moci brzy odejít.

Při okupaci Irpině v prvních měsících invaze byla podle zdejší radnice zničena přibližně polovina města. „Každých 20 nebo 30 sekund jsme slyšeli ostřelování. Byla to pouhá destrukce,“ popisoval útok jeden z obyvatel v rozhovoru se zpravodajskou agenturou AFP. Mezi oběťmi útoku byly ženy i děti.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Kompletní online

Video  Medveděv hrozí Ukrajině soudným dnem: Analytik o jaderné hrozbě i cíli Ukrajinců zničit Krymský most  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa