Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tragický osud herečky Anne Heche: znásilnění v dětství, drogy i nešťastná smrt

16. srpna 2022 | 06:00

Říkalo se, že byla pro Hollywood příliš chytrá. Její chladná krása a osobitost budily nadšení i antipatie, ona si však z kritiky nic nedělala. Život dvojnásobné mámy skončil 12. srpna následkem nepochopitelné nehody. Šokovalo to nejen její rodinu, ale i celý herecký svět. Co jí do nebe vzkázali její syn, kolegové a bývalá milenka?

 

Budoucí hollywoodská star se narodila 25. května 1969 v Ohiu jako nejmladší z pěti dětí. Rodina nakonec přesídlila do New Jersey a Anne už ve dvanácti chodila za večeři vypomáhat do místního divadla. O rok později zemřel její otec na AIDS. Nikdo z rodiny neměl ani tušení, že ji v dětství sexuálně zneužíval. Anne otřesnou zkušenost odtajnila později ve svých pamětech. "Měla jsem špatný život. A tak jsem šla hledat lepší," napsala.

Video se připravuje ...
Krásnou a talentovanou herečku, před níž herci zapomínali text, stihl už v 19 letech krutý osud • VIDEO: Videohub

Herecká hvězda zazářila v polovině 80. let, kdy dostala roli v seriálu Another World. Další na sebe nenechaly dlouho čekat a křehká blondýnka šla z role do role (Krycí jméno Donnie Brasco, Vrtěti psem, Šest dní, sedm nocí, Psycho a další).

V roce 1997 začala randit s herečkou a komičkou Ellen DeGeneres. Jeden z prvních homosexuálních ženských párů v Hollywoodu plnil titulní stránky všech novin. Jedna druhé posílaly do světa obdivné lichotky. "Anne je prostě zářící hvězda, je totiž plná světla," pěla ódy Ellen. Anne zase na otázku, jaký je recept na její krásu, odpovídala: "Pohled na Ellen. Když se na ni podívám, cítím se dobře."

Pár se rozešel v roce 2000 a den poté, co Anne a Ellen oznámily svůj rozchod, byla Anne nalezena v cizím domě v Kalifornii, říkala si "Celestia" a hledala kosmickou loď. O několik let později řekla v jednom rozhovoru, že byla na vysoké úrovni extáze, ale že právě ten "šílený" okamžik a jeho následky jí přinesly uzdravení.

Své místo si ale po hereččině boku našli i dva osudoví muži. Za dokumentaristu Coleye Laffoona se provdala v roce 2001, o rok později se páru narodil syn Homer. Manželství se ale rozpadlo a Coley o Anne u soudu řekl, že má vážné obavy o to, zda je psychologicky schopná se o jejich syna postarat.

 

V roce 2006 se při natáčení seriálu Muži na stromech sblížila s hereckým kolegou Jamesem Trupperem. Ten na ni pěl pro změnu jen samou chválu. "Zbožňuji ji a doufám v naši budoucnost. Nikdy jsem nepotkal nikoho, jako je ona." V roce 2009 přivítali na svět syna Atlase, ale společná budoucnost trvala jen do roku 2018, kdy pár oznámil rozchod.

Těžko říct, co se herečce odehrávalo v hlavě, když osudný den, 5. srpna tohoto roku, nasedala do svého modrého Mini Cooperu. Hasičský sbor v Los Angeles odpověděl na výzvu kolem 10.56 dopoledne. Anne, zřejmě pod vlivem kokainu,  narazila autem nejdříve do garáže jednoho obytného domu, poté z místa kolize odjela a ve vysoké rychlosti znovu najela přímo do nedalekého domu. Hasičům trvalo přes hodinu, než uhasili hořící vůz a herečku vyprostili.

Ta utrpěla vážné zranění, skončila v nemocnici, kde ji ale po několika dnech odpojili od přístrojů. Anne totiž utrpěla takzvanou mozkovou smrt. Lékařům se podařilo najít vhodné příjemce jejích orgánů – hereččiným dlouhodobým přáním totiž bylo stát se jejich dárcem.

Na její tragickou smrt reagovala rodina, která vydala prohlášení, reagovali i nejbližší přátelé a kolegové. Annin starší syn Homer napsal: "Po šesti dnech téměř neuvěřitelných emocionálních výkyvů jsem zůstal s hlubokým, bezeslovným smutkem. Doufejme, že moje máma je osvobozena od bolesti a začne zkoumat to, co si rád představuji jako její věčnou svobodu."

Herce Roberta DeNiro zpráva o smrti kolegyně hodně zasáhla: "Jsem velmi smutný, když slyším o tragickém úmrtí Anne Heche. Byla to úžasná herečka a práce s ní ve filmu Vrtěti psem mě ohromně bavila. Smutné! Smutné! Smutné!"

Její bývalá přítelkyně Ellen DeGeneres vyjádřila svou soustrast rodině prostřednictvím sociálních médií. "Je to smutný den. Posílám Anniným dětem, rodině a přátelům všechnu svou lásku..."

Autor: Dita Mrázková