Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

My vám věříme, nejste v tom sami: Expertka o tom, jak aplikace pomáhá obětem domácího násilí

Autor: Darina Jíchová - 
2. ledna 2023
05:00

Každých 11 minut je zabita žena nebo dívka vlastním partnerem nebo členem rodiny, připomněl šéf OSN Antonio Guterres. Domácí násilí zůstává obrovským problémem, o kterém se mluvilo hlavně během pandemie covidu-19. Přestože se tato problematika dostala do popředí, případů stále přibývá. Statistiky hovoří za vše, například v Česku se každý pátý člověk se stal obětí domácího násilí, ukazují výzkumy. Realita však může být ještě horší, varuje Phoebe Crowderová, britská expertka a ředitelka programu Bright Sky, v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Právě tato mobilní aplikace, od prosince 2020 ke stažení i v ČR, nabízí pomoc obětem, a to přeživším domácího násilí.

Každý pátý Čech zažil domácí násilí, ať už ve formě fyzického, sexuálního, psychického či ekonomického násilí. Z toho přes dvě třetiny obětí zažilo agresi ze strany partnera či partnerky a více než polovina si nese následky až do současnosti, vyplývá z posledního výzkumu iniciativy Pod Svícnem a výzkumné agentury Ipsos. „Jeden z pěti, to je pravděpodobně méně, než jaká je realita. Obecně statistiky – celosvětově – mluví o každém třetím. A domácí násilí je bohužel docela konstantní ve světě. Nehledě však na statistiky domácí násilí je obrovský problém a jeden z pěti v rámci populace, to jsou stovky, tisíce, miliony lidí prožívající teror, lidé, kteří nejsou v bezpečí ve svém vlastním domově a životě,“ reagovala Crowderová pro Blesk Zprávy.

Video  „Oběti násilí svou situaci zlehčují. Aplikace jim pomůže lépe vyhodnotit situaci," říká socioterapeutka.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V Česku v době protiepidemiologických opatření narostlo domácí násilí až o 50 procent. Karanténa a následná izolace přispěla k jeho četnosti, intenzitě a závažnějším dopadům. Převládají jen velmi obtížně prokazatelné formy násilí, nejčastěji psychické či ekonomické, uvádí výzkumná zpráva Násilí na ženách v souvislosti s covidem-19 Akademie věd ČR. „Ano, pandemie obrátila pozornost na problematiku domácího násilí,“ potvrzuje Crowderová.

Dodala, že v současné době vidíme, jak se problematika dostává do popředí. „Stále víc a víc lidí o tom mluví včetně politiků, vznikají různé články. Problém, který byl dříve skryt za dveřmi domovů, se odhaluje, lidé častěji vystupují se svými zkušenostmi,“ podle expertky je třeba, aby všichni měli o problému širší povědomí. Zmínila také rostoucí nebezpečí „technologického násilí“, tedy že dramaticky vzrostl počet stalkovaných lidí například pčes mobily.

„Obecně řečeno však nadále platí, že domácí násilí bylo vždy velkým problémem, během pandemie se jen dostalo do popředí veřejného zájmu,“ objasnila Crowderová. Jelikož je problematika extrémně rozsáhlá, neexistuje tak jednoduchý způsob, jak ji vyřešit. Podle expertky jsou různé způsoby boje proti domácímu násilí, od jednotlivců, po vládu a legislativu. „Ale jako první věc bych označila, že se všichni musíme vzdělávat, lidé si mohou stáhnout aplikaci Bright Sky, díky které rozpoznají známky domácího násilí.“ Crowderová považuje šíření povědomí a vzdělávání se v otázkách dané problematiky za nejdůležitější. „Podstatné je také dozvědět se, jak správně podpořit oběti a přeživší domácího násilí. Musíme tu být pro ně, když nás potřebují,“ domnívá se.

„Domácí násilí bylo vždy něco, o čem se lidé zdráhali mluvit. Pojí se s tím i spousta stereotypů a mýtů, kdy vina a odpovědnost dopadá na oběť místo na pachatele,“ expertka objasnila, že během pandemie došlo ke změně vnímání. „Pandemie přinesla lidem hlubší porozumění problému, vždyť oběti byly při lockdownech zavřené doma se svým trýznitelem,“ doufá, že boj proti domácímu násilí nadále zůstane v zájmu společnosti a vlád a že se legislativa soustředí na problém, i když už se svět posunul za pandemii covidu-19.

Kulminace domácího násilí na Vánoce

Expertka rovněž mluvila o vrcholech domácího násilí, tj. o době, kdy domácí násilí kulminuje. Vzhledem k probíhajícím svátkům to jsou převážně období spojená se svátky. „Dá se říct, že domácí násilí kulminuje v určitých obdobích. Důležité je říci, že k němu nedochází, PROTOŽE jsou zrovna třeba Vánoce, nebo i nějaká sportovní velká událost, ale PROTOŽE má pachatel svou oběť víc na dosah – o svátcích se scházejí rodiny, služby nejsou tolik dostupné. Přeživší domácího násilí tak mohou i pociťovat, že nemají takový přístup k pomoci,“ podotkla Crowderová pro Blesk Zprávy.

Expertka se zaměřila i na stereotypy spojené s problematikou domácího násilí, ať už jsou to prohlášení typu „kluci vždycky budou kluci“, či postoje celých národů. Za svou dlouholetou praxi se Crowderová setkala hned s několika mýty. „Někdy si lidé říkají, že problematika je tak široká a je hlavně o legislativě, ale většinou o domácím násilí musíme přemýšlet jako jednotlivci, jako členové komunity. To, jak se k tomu postavíme my sami, má dopad.“ Jako příklad uvedla situace třeba z kavárny či baru, kdy někdo pokřikuje na ženy.

„Právě reakce: Kluci budou kluci či typičtí chlapi, v podstatě podporují domácí násilí. Tímhle výrokem vlastně říkáme: Je to v pořádku. Říct bychom ale měli: Ne, takhle se k lidem nechováme, takhle se k ženám nechováme,“ prohlásila Crowderová. Téma domácího násilí, byť se o něm již mluví frekventovaněji, je podle expertky stále většinou skryto doma „za zavřenými dveřmi“. „Podle mě to může být i tím, že lidé mají strach, aby se nemíchali do záležitostí druhých. Můžou si říct, že je to věc té dané rodiny, to je takový typický a poněkud archaický přístup k věci. Domácímu násilí se musíme postavit, musíme se o něm poučit, i když je nám téma nepříjemné,“ doplnila, že je důležité ozvat se v případě, že se člověku „něco nezdá“.

„Přeživší domácího násilí se obávají, že je úřady nebudou brát vážně. S domácím násilím zůstává spojeno spoustu strachu a i hanby, a to proto, že trýznitelé často svým obětem říkají, že je to jejich vina a že riskují zhoršení situace, pokud o tom někomu řeknou. Dalším problémem mohou být předsudky,“ uvedla Crowderová. Předsudky spojené s domácím násilím mohou mít i lidé na úřadech, případně policisté. „Jde o lidský faktor,“ britská expertka však vyzdvihla práci české policie, která úzce spolupracuje s přeživšími a s Nadací Vodafone ČR kolem aplikace Bright Sky.

„Situace a postoj k přeživším se začíná měnit,“ porovnala to například se stavem před 10 lety. „Hýbe se to kupředu správným směrem. A ano, budeme potřebovat i změnu legislativy, to už je pak úkol úřadů a politiků a lídrů, aby se postavili za ty, kdo trpí, aby řekli: Zajistíme přeživším domácího násilí ochranu zákonem,“ domnívá se expertka.

Video  O čem se mlčí - podpora projektu ROSA.  - Videohub
Video se připravuje ...

Pro Blesk Zprávy popsala také to, jak rozeznat první náznaky toho, že je někdo z našich blízkých obětí domácího násilí. „Bývá hrozně těžké vědět přesně, co v takových situací dělat a jak se zachovat. Myslím, že by si měli stáhnout aplikaci Bright Sky, protože má informace o tom, co dělat, co vědět, jak podpořit někoho, kdo trpí, a rovněž co nedělat a neříkat. Neměli bychom reagovat stylem: A jsi si jistá/ý, že je to tak zlé? Neměli bychom je soudit, měli bychom jim naopak zdůraznit, že je nesoudíme a neodsuzujeme,“ nastínila Crowderová. Připomněla také, že se lidé často potýkají s tím, že nechtějí říct „něco špatně“. „Aplikace vás provede krok za krokem tím, jak postupovat. Základem je ukázat, že jim skutečně věříte a chcete jim pomoct sehnat odbornou pomoc, protože vy sami specialista nejste. Vaše podpora je v tom, že je vyslyšíte a ujistíte, že jim věříte,“ popsala.

Každé stažení je člověk, který potřebuje pomoc

Zmiňovaná aplikace Bright Sky vznikla jako projekt vysloužilého policisty Johna Liversidge v Británii v roce 2018, od prosince 2020 je zdarma ke stažení také v Česku. Forma mobilní aplikace byla zvolena také proto, aby měla co největší dosah. V Česku má desetitisíce stažení (poz. red. přes 80 tisíc), světově pak sta tisíce. „I kdyby to bylo jen 5, pořád je to 5 lidí, kterým se dostává pomoci a ke kterým by se bez aplikace nedostala. Takže ano, na jednu stranu je důležité hledět na čísla a počty stažení, na druhé straně je také důležité pamatovat na to, že každé to číslo je člověk, který potřebuje pomoc a podporu,“ vysvětlila Crowderová.

Aplikace je určená jak pro člověka, který je terčem násilí, tak i pro někoho, kdo se obává, že blízký je doma týrán, přiblížila pro Blesk Zprávy expertka. „Nabízí také praktické i vzdělávací rady, jak postupovat. Pomáhá lidem porozumět tomu, co to vlastně domácí násilí je,“ připomněla, že často nejde jen o viditelná zranění a modřiny. Podtrhla to, že v rámci aplikace uživatelé vyplňují krátký dotazník, který pomůže s posouzením dané situace. „Navíc díky aplikaci můžete najít podpůrné služby ve vašem okolí. Když budu hledat v Praze, můžu najít lokaci co nejblíže tomu, kde jsem. A tak to funguje po celém světě. Lze tak najít snadno odborníky, kteří pomůžou porozumět tomu, co člověk prožívá,“ řekla Crowderová.

Expertka pracuje pro program Bright Sky téměř 3 roky. „V lednu to budou přesně 3 roky, kdy jsem začínala, vlastně na začátku pandemie. Svou kariéru jsem začínala v předních liniích, pracovala jsem přímo s přeživšími domácího násilí, pak jsem pokračovala do managementu,“ vylíčila svou cestu k Bright Sky. Aplikace podle ní pomáhá a mění situaci. „Ráda si to myslím a ráda tomu věřím, věřím tomu, že aplikace mění to, že lidé teď mají větší přístup k pomoci a podpoře. Aplikace také mění to, jak se o domácím násilí mluví, zpřístupňuje lidem informace, které potřebují.“ Co se rozšiřování povědomí o problematice domácího násilí a vzdělávání se o něm týče, mluvila o projektu Nadace Vodafone ČR a například týmů firem Tesco či Ikea.

„Vystupují pak společně proti domácímu násilí, nahlas a veřejně říkají, že je to jejich povinností. Bright Sky je jednou z věcí, platforem, která pomáhá mluvit o domácím násilí, dává jim prostředek, jak vyhledat pomoc i bez toho, aby oni sami byli experti,“ dodala Crowderová.

Existuje život bez násilí

Na závěr přidala také vzkaz pro čtenáře a čtenářky Blesku, kteří mohou být obětí či přeživším domácího násilí. „V první řadě bych vám chtěla říct, že nejste sami. Vím, jak obtížné to je v takové situaci, kdy se můžete cítit izolovaní, kdy můžete mít pocit, že není cesty ven, že vám nikdo nevěří. Ale my vám věříme. Věříme vám a existuje tu pomoc a podpora. Existuje život bez násilí a takový život na vás čeká. Pokud máte tu možnost a je to bezpečné, stáhněte si Bright Sky, navštivte webové stránky nebo se svěřte blízkému člověku, který může aplikaci stáhnout pro vás, který může bezpečně zjistit vše potřebné a podpořit vás. Chci vám říct, že je tu světlo na konci tunelu, i když to teď třeba nevypadá.“

Phoebe Crowderová je šéfkou globálních digitálních programů britské nevládní organizace Thames Valley Partnership, již financuje nadace Vodafone Group Foundation, a vede mezinárodní projekt Bright Sky. Stojí rovněž v čele vzdělávacího programu Rise4Change, který se zaměřuje na dopady a traumata způsobené vlivem domácího násilí. Aplikace nabízí na bezpečném místě pomoc, podporu a informace pro oběti a přeživší domácího násilí, stejně tak i pomoc lidem, jejichž blízcí jsou jeho terčem. Letos v prosinci zvítězila aplikace Bright Sky v národním kole soutěže Evropská cena prevence kriminality (ECPA). 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi