Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rok 2023 může být ještě náročnější, říká ekonomka. A popsala novinky, které nás čekají

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. ledna 2023
14:57
Autor: Pavlína Horáková, vol, swp - 
2. ledna 2023
13:00

„Rok 2022 byl zatím nejtěžším rokem pro vyspělý demokratický svět od roku 1945,“ řekla v pořadu Epicentrum ekonomka a dlouholetá zástupkyně Česka ve Světové bance Jana Matesová. Přestože je prvotní šok pryč, je možné, že rok 2023 bude ještě náročnější. Stejně tak ale existuje scénář, ve kterém se situace v novém roce zásadně zlepší. Na čem to závisí? A jaké legislativní změny nás příští rok čekají?

„Pokud by došlo k tomu, že v roce 2023 dojde ke stažení ruských vojsk z Ukrajiny, může nás čekat velmi rychlý růst světové ekonomiky,“ popsala Matesová. Ukrajina by ale musela znovu získat své hranice tak, jak je měla v roce 2013 před ruskou anexí Krymu.

Doposud podle Matesové všichni počítali se systémem bezpečnostních záruk, který se začal formovat po druhé světové válce a nadále se usazoval. „Ten v posledních letech fungoval velmi dobře a země souhlasily s tím, že nebudou narušovat hranice jiných států. Počítaly s tím i trhy,“ zdůraznila Matesová. To ale narušila právě ruská invaze na Ukrajinu, která přinesla reálnou hrozbu toho, že je základ klidného ekonomického života pryč.

Místo toho přišla panika na trzích energií, potravin nebo součástek pro elektroniku. „Různí prodejci začali navyšovat své marže, aby z té paniky něco měli,“ dodala Matesová. A tato situace se zatím neuklidnila, podmínkou ke zklidnění je opět konec války na Ukrajině bez územních zisků pro Rusko. „Je to otázka toho, jestli se bezpečnostní systém rozpadá. On by se zase někde usadil, ale trvalo by to dalších 20 nebo 30 let,“ uvedla ekonomka.

Prohlášení premiéra Petra Fialy, že ceny v příštím roce klesnou na přijatelnou úroveň a zbavím se dvouciferné inflace, považuje za optimistické. Přestože by inflace mohla klesnout pod 10 %, ceny nadále porostou, jen pomaleji než dosud. „Taková inflace je výborná pro dlužníky a hrozná pro střadatele. Říká: Nespořte si, spoléhejte na stát nebo ukládejte peníze do zboží, které neztrácí hodnotu,“ řekla Matesová v Epicentru. Inflace navíc vysílá špatný signál pro důchodovou reformu, která podle ní bude nutná.

rudy_hnis ( 2. ledna 2023 16:31 )

Ta vlevo nebo ta vpravo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa