Podobizna Hitlera shlíží na lidi z reliéfu o rozměrech 4 x 2,5m. Je umístěn na budově u vstupu do České spořitelny na sušickém náměstí. Deska s hnědou glazurou má představovat město jako bránu Šumavy.

Hitler pod orlem

Je rozdělena na tři části. V levé, jsou nahoře pod siluetou orla s roztaženými křídly podobizny tří státníků v objetí symbolizující národnostní rozdělení regionu. Vlevo je československý prezident Edvard Beneš, uprostřed německý říšský kancléř Adolf Hitler a vpravo by měl být rakouský spolkový kancléř Kurt Schuschnigg.

„To ale nesouhlasí. Portrét, který tam je, neodpovídá podobizně žádnému z politiků, kteří v té době v Rakousku působili,“ řekl historik Muzea Šumavy v Sušici Jan Lhoták.

Jako Putin

I portrét Hitlera je tak trochu záhadou. „Autor desky nikdy neuvedl, koho ty tři postavy představují. S největší pravděpodobností to Hitler je. Nikde to ale není zmíněné. V roce 1936, kdy dílo vzniklo tak ještě Hitler nepředstavoval až tak kontroverzní osobnost. Něco jako Putin před rokem 2014,“ dodal Lhoták.

Video
Video se připravuje ...

Adolf Hitler – z bezdomovce diktátorem. Poslední dny před sebevraždou a konec zvráceného snu Videohub

Sušická spořitelna v roce 1936 slavila 50. výročí svého vzniku. Tehdejší starosta města Jan Seitz prosadil, aby se do výklenku na zdi u vchodu do spořitelny umístila deska z glazované keramiky. Na tehdejší dobu šlo o unikátní plastický reliéf. Jeho autorem byl akademický sochař Josef Matějů z Prahy.

Místní by ho nechali

„Do Sušice jsem se přistěhovala před osmi lety. Nevím nic o tom, že je tady Hitler. Nikdo mi o tom neřekl a také jsem si ho na desce nikdy nevšimla. Přitom skoro denně kolem něj chodím. Na reliéfu by měl zůstat,“ míní Soňa Lukáčová (34).

Podobně překvapená byla i důchodkyně Jiřina Koubková (77). „Tři čtvrtě století chodím okolo plastiky a nikdy jsem si nevšimla, že je na ní Hitler. Když už je tu tak dlouho, rozhodně bych jeho hlavu z desky neodstraňovala.“

Ani Jana Maršálková (46) by reliéf kvůli nacistickému vůdci neupravovala.  „Každý den chodím kolem desky do práce a nikdy jsem si Hitlera na něm nevšimla. Mně je celkem jedno, jestli na reliéfu zůstane, nebo se odstraní. Fakt je, že v dějinách Hitler prostě figuruje,“ uvedla.

Fotogalerie
13 fotografií