Staroměstské náměstí se nadobro rozloučilo s Vánocemi. Přes víkend z něj zmizely stánky trhovců a 9. ledna ráno došlo také na kácení dvacetimetrového vánočního stromu. Těžká technika dorazila na Staroměstské náměstí ráno před devátou hodinou a desítka pracovníků připravila vše potřebné, aby už v půl desáté mohl jít strom k zemi. Oproti jeho stavění a zdobení je odklízení poměrně rychlý proces, strom byl pryč do poslední třísky během pár hodin. Strom šel k zemi za pomoci jeřábu, který jej vysadil z podstavce a položil na zem. Následně jej pracovníci očistili od větví a rozřezali na čtyřmetrové klády, které zamíří na pilu, kde budou vysušeny a dále zpracovány.

Video
Video se připravuje ...

Deinstalace vánočního stromu na Staroměstském náměstí Blesk

„Vánoční stromy dělaly radost obyvatelům i návštěvníkům Prahy šest týdnů. Zdobili jsme je zhruba čtyři dny, odstrojení několika kilometrů řetězů a stovek ozdob zvládl náš 14členný tým vybavený šesti plošinami v polovičním čase. Kompletní příprava stromů pro odvoz tak proběhla během víkendu,“ uvedl Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologie hlavního města Prahy. Menší strom z Václavského náměstí byl odstraněn již v neděli.

Osud vánočních stromů

Město dodrží tradici z předchozích let a pro dřevo z vánočních stromů najde další využití. Jakmile dřevo vyschne, vyrobí z něj žáci Střední odborné školy Jarov venkovní sezení k ohništi pro Dětský domov Dolní Počernice. „Větve zužitkuje pražská zoo pro svoje potřeby. O zpracování dřeva se postarají žáci Střední odborné školy Jarov na Praze 9. Ze smrku vyrobí prvky, které poslouží na dalším místě v Praze. Předloni to byly mobilní květináče pro domov seniorů v Malešicích. V loňském roce knihobudky a hmyzí hotel pro Domov seniorů na Hájích a na Chodově. Letos výrobky středoškoláků poslouží dětem v Dětském domově Dolní Počernice,“ říká radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

Na materiál z vánočních stromů se škola už předem připravuje, do práce se pustí tesaři a truhláři koncem března. „Jako vánoční se vybírají stromy s hustými větvemi. Takové dřevo má však obvykle víc suků, a tak se spíše než pro výrobu klasického nábytku do interiéru hodí pro venkovní využití. Pro dolnopočernický dětský domov po dohodě s jeho vedením vyrobíme na míru prvky do zahrady, nové sezení k ohništi, stůl a lavice. Případný zbytek materiálu bychom chtěli využít ještě na hmyzí hotel,“ uvedl Vilém Kodíček, zástupce ředitele pro odborný výcvik stavebních oborů SOŠ Jarov. Nábytek by měl být hotový koncem května a dětem v domově by tak mohl sloužit od začátku sezóny teplých letních večerů.

Oba vánoční stromy pochází z Děčínska. Strom na Staroměstském náměstí zdobilo 250 koulí a hvězd, šestikilometrový řetěz a dvoumetrová špice. Naposledy svítily na tři krále. Deinstalace letos proběhla za zvýšených bezpečnostních opatření, protože v kmeni stromu byly objeveny trhliny, kvůli nim byl zpevněn ocelovými objímkami a lany.

Fotogalerie
76 fotografií