Učitelka a milovnice lidové kultury shromažďovala kraslice od mládí. Jsou ze všech koutů zeměkoule, Evropy, Ruska i Číny. Paní Marie také přiložila ruku k dílu, setkával se s malérečkami doma i v zahraničí.

„Když jsem viděla malérečky třeba na Ukrajině či v Rumunsku, jak pracují, bylo to až neuvěřitelné,“ popsala, kde hledala inspiraci.

Kraslice zdobila i pro manžela

Nádherně vyzdobené kraslice věnovala také svému manželovi. „To byl ještě svobodný a na vojně,“ usmívá se sběratelka. Znalost zdobení kraslic předávala dětem ve školách ve výtvarných kroužcích a kurzech, zasvětila do ní i obě dcery a vnuka.

Video
Video se připravuje ...

Historik Miroslav Nedorostek o sbírce kraslic Marie Pachtové Zdeněk Matyáš

I proto se může pyšnit titulem Mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje. Jako milovnice folklóru zasvětila 40 let svého života dětskému folklornímu souboru Klebetníček.

Sbírka obrovské hodnoty

„Pro naše muzeum má sbírka obrovskou hodnotu. Vytvořil ji člověk, který se sám této tvořivé práci věnuje, rozumí jí, a uměl tak v zahraničí nasbírat cenné artefakty krasličářského umění," řekla ředitelka Muzea Vyškovska Monika Pelinková.

Část kraslic ze sbírky Marie Pachtové představí muzeum v březnu v rámci velikonoční výstavy. Kraslice, které Pachtová sama zdobila, se nacházejí také ve sbírkách Etnografického ústavu Moravského zemského muzea a mnoha soukromých sběratelů.

Fotogalerie
7 fotografií