Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Aktivistku Gretu zadržela policie! Protestovala v Německu proti demolici vesnice

Aktualizováno -
17. ledna 2023
22:59
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
17. ledna 2023
07:48

Tisíce lidí včetně švédské klimatické aktivistky Grety Thunbergové (20) o víkendu demonstrovaly u západoněmecké vesnice Lützerath proti její demolici, která se v posledních dnech stala v Německu symbolem boje proti změnám klimatu. Vesnice se likviduje kvůli rozšiřování blízkého hnědouhelného dolu. Demonstrace pokračovala i dnes a nečekaně se vyhrotila - až do takové míry, že policie Thunbergovou zadržela.

Policie Thunbergovou zadržela asi devět kilometrů od Lützerathu. Jistý svědek podle Reuters řekl, že aktivistka po zadržení seděla sama ve velkém policejním autobusu.

Policie už dříve během dne při zásahu použila obušky a slzný plyn poté, co se část demonstrantů oddělila od hlavní skupiny a usadila se u strmého okraje dolu Garzweiler. Policisté tuto skupinu, v níž byla i Thunbergová, obklíčili. Švédka se protestů proti těžbě uhlí v tomto regionu na západě Německa účastnila též v uplynulých dnech, podle médií ji policie zadržela i v neděli.

Po ověření totožnosti strážci Thunbergovou v pořádku propustili.

Vláda nechce couvnout

Protest začal v sobotu v obci Keyenberg, která leží zhruba tři kilometry od Lützerathu, ale někteří protestující ho opustili a pokusili se proniknout do vesnice, která je předmětem sporů. Policie použila i vodní děla a obušky, aby jim v tom zabránila. Další aktivisté pronikli přímo do hnědouhelného dolu.

Někteří demonstranti si podle AP stěžovali na to, co označili za přílišné násilí policie. Ta zase uvedla, že demonstranti po strážcích zákona házeli petardy a poškodili policejní vozy.

S vyklízením Lützerathu, v němž bylo původně přes 400 aktivistů, začala policie ve středu a v pátek s ním byla prakticky hotová. Zatímco v sobotu odpoledne policisté z místa odnášeli lidi z poslední obsazené budovy, začala demolice jednoho ze statků. O víkendu demolice vesnice za neustálého deště pokračovala. Zároveň se policisté z místa snažili dostat posledních pár aktivistů, kteří si vytvořili příbytky ve stromech. Dva se navíc ukryli v tunelu pod zemí.

Před hlavní skupinou aktivistů odpoledne promluvila Thunbergová. „Dokud je uhlí v zemi, není boj prohraný,“ vzkázala jim. „Uhlí je pořád ještě v zemi. A my jsme pořád ještě tady,“ prohlásila.

V rozhovoru s agenturou DPA předtím dvacetiletá aktivistka kritizovala německé Zelené, kteří jsou součástí celoněmecké vládní koalice a na zemské úrovni stáli i za dohodou, která otevřela cestu ke zbourání Lützerathu a rozšíření dolu vlastněného energetickou společností RWE. „To, že Zelení uzavírají kompromisy s takovými firmami, ukazuje, jaké mají priority,“ dodala.

Příliš pochopení pro demonstranty nedal v pátek najevo ministr hospodářství za Zelené Robert Habeck, který je zodpovědný i za otázku klimatických změn. Existuje podle něj řada dobrých důvodů, proč protestovat za větší ochranu klimatu, ale Lützerath má za špatný symbol.

Průzkum veřejného mínění pro televizi ZDF ale ukázal, že 59 procent Němců si nepřeje další rozšiřování hnědouhelných dolů. Pro je jich 33 procent. Vesnici Lützerath v Severním Porýní-Vestfálsku tvoří několik domů a statků, ve kterých ještě v roce 2008 žilo zhruba 80 lidí. Obyvatelé se postupně museli vystěhovat, aby RWE mohla rozšířit hnědouhelný důl.

Video  Pavel Fischer o klimatu a Grétě  - Nikola Forejtová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 17. ledna 2023 20:40 )

říkal sem si, jestli o to už přišla. Ale když vidím fotky, tak to bude asi problém.

Zobrazit celou diskusi