Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Podcast: Čech natočil dokument o nejmasovější sebevraždě. V Jonestownu se zabilo až tisíc lidí

Video se připravuje ...
Autor: pdc, klb, jim - 
18. ledna 2023
05:00

Á-B-C-D-é-F-G-H-CH-í-JONESTOWN je název českého, více než dekádu vznikajícího dokumentárního snímku, který je tak originální a nápaditý, jako je jeho pojmenování. Přitom pojednává o tragické události sebevraždy skoro tisíce lidí, kteří byli součástí sekty Jima Jonese. M3GAN je v zámoří jeden z nejlépe hodnocených hororů, uvedených v lednu, za poslední dekády. Kritik a kritička Kulového Blesku si to ale nemyslí!

Jim Jones se do dějin zapsal jako fanatický vůdce sekty, která čítala na skoro tisíc tzv. oveček, přičemž dobře třetina z toho byly děti. Roku 1978, po zabití jednoho návštěvníka, přesvědčil své následovníky, aby spolu s ním spáchali hromadnou sebevraždu. Pokud se pomine míra manipulace, mnohé sebevraždy formou vypití jedu byly z donucení, pod nátlakem mučení anebo zastřelení. O tzv. jonestownské hromadné sebevraždě vznikla řada fikčních (např. Svatyně zla od Ti Westa) i dokumentárních děl (např. Jonestown - život a smrt v chrámu lidí či Jonestown: Teror v džungli). Žádné z nich ale svým přístupem není tak neotřelé jako Á-B-C-D-é-F-G-H-CH-í-JONESTOWN

Video  Kulový Blesk: Čech natočil dokument o nejmasovější sebevraždě  - pdc, klb, Marek
Video se připravuje ...

Experimentální počin českého tvůrce Jana Bušty byl vloni uveden na jihlavském festivalu dokumentárních filmů, a to v hlavní soutěžní sekci Česká radost, z níž si odnesl cenu za střih. Kritička Marie Barešová dílo považuje za “silné, intenzivní, nekompromisní”, ale varuje, že “není vhodné pro středněproudé publikum, a to už pro obtížnou zařaditelnost”. “Buštovi jako podklad posloužil autentický zvukový záznam z reverendova kázání před smrtí, ale spolu s ním se vrství zvuková i obrazová složka, které audio nahrávku reinterpretují. Velmi propracovaný snímek pracuje s opakováním a variacemi, je důmyslně inscenováno, protože neustále upozorňuje, že není pouhým znovu-inscenováním pro účely dokumentu,” rozpovídala se Marie, která Buštovu celovečerní kinoprvotinu jako jediná viděla. Má totiž velmi omezené nasazení v kinech, a to zejména v metropolích (Praha, Brno).  

Pro Marii Barešovou bylo Á-B-C-D-é-F-G-H-CH-Í-JONESTOWN intenzivní podívanou, kterou by hodnotila 80 %

Vraždící android

Marie se ovšem strašidelným snímkům jinak vyhýbá, protože se nerada bojí, přesto povinně šla na M3GAN. Americký horor s prvky komedie vyprodukovalo studio Blumhouse, které se na horory zaměřuje, a James Wan, jinak režisér řady hororových filmů (Insidious 1 a 2, V zajetí démonů 1 a 2). M3GAN, značí zkratku Model 3 Generative Android, je v zámořských kinech velmi dobře navštěvován a podle agregátoru zahraničních recenzí Rotten Tomatoes je nejlépe hodnoceným lednovým hororem za posledních několik dekád. A to i přesto, že na základě rozhodnutí producenta z původně mládeži nepřístupného snímku bylo vystříháno cokoliv opravdu násilného, aby ve Spojených státech mohli do kina přijít i lidi nad třináct let (bez doprovodu rodičů).   

Marie se domnívá, že producentské rozhodnutí ohledně vystříhání a zpřístupnění mohlo vést k tomu, že M3GANani pořádně hororem není, protože se u něj člověk nebojí, maximálně se - doslova, víckrát ne - párkrát lekne. Řemeslo je solidní, ale výsledek je nezajímavý, mnohokrát viděný, blížící se spíš sci-fi než hororu anebo povedené komedii”. Marie upozorňuje, že “téma předeslal již Terminátor Jamese Camerona: varuje se před umělou inteligencí, která dříve anebo později může vést ke zkáze světa, protože se vymkne kontrole”. 

M3GAN. (2022) M3GAN. (2022) | CinemArt

Marek na Mariinu zmínku ohledně Terminátora navazuje a rozvádí ji: “M3GAN je nejenom technofóbní jako Cameronovo sci-fi, ale čerpá i z dalších osmdesátkových kultů anebo klasik.“ A dále přirovnává a srovnává: “Vkládá jakože satirické reklamy a střílí si z korporátní kultury, jako tomu bylo v RoboCopovi Paula Verhoevena, ale činí tak značně zpozdile. Pojednává o vztahu matka-náhradní dcera stejně jako Vetřelci, přičemž jejich závěr v menším měřítku parafrázuje, ale nemá dostatečně prokreslené postavy. Upomíná se i na Smrtonosnou past či Dětskou hru, ale bude lepší se znovu podívat na kterýkoliv ze zmíněných titulů,” vychází Markovi z komparace. Producent James Wan by si měl přestat hrát s panenkami, starý je na to dost,” uzavírá zklamaně.  

Marek a Marie nemají nic proti ochranitelským a vražedným panenkám, ale s M3GAN je menší zábava, než co slibovala kampaň a angloamerické ohlasy, a tak oba svorně dávají 40 %.

Sebeuvědomělá číča 

Marii a Marka více potěšil ÚŽASNÝ MAURIC, byť z jiných důvodů. Adaptace knihy Terryho Pratchetta, vycházející z jeho dětské série, si Marii získala zejména pro nekonvenční hlavní hrdinku. “Je krátkovlasá, dobrodružná, amatérská znalkyně vyprávění. Odráží tak trend, který je patrný i u jiných velkých studií jako Disney,” uvádi Marie důvody, proč byla protagonistkou okouzlena. Méně se jí ale zamlouvala “animace, která je příliš konvenční” a také to, že “cílové publikum je poněkud nejasné, a to i proto, jak je film sebeuvědomělý”.

Marek si právě nejvíce cení sebeuvědomělosti a sebereflexivnosti, protože “protagonistka je zároveň vypravěčka, přičemž svou pozici komentuje, a publikum obeznamuje s postupy jako rámcové vyprávění, vzpomínková pasáž, předjímání budoucího dění, funkce postav a jejich případná proměna…”. Marek tak soudí, že “mě ani nebavilo, O ČEM se vypráví, protože tajemství kolem záhady je zjevné, navázané na záporáka, a získání předmětu dopomáhající zlikvidovat záporáka je omšelé. Bavilo mě ale právě to, JAK se vypraví, ačkoliv to vede k určitým problémům, například ta řada motivů a témat - otázka společenské hierarchie a demokracie, polemiky ohledně víry apod. - si tak úplně nesedne,” vytýká Marek, pro kterého je nedávný Kocour v botách: Poslední přání přece jenom o něco lepší. A to nejenom díky animaci.   

Úžasný Mauric. (2022) Úžasný Mauric. (2022) | Bontonfilm

Animák Úžasný Mauric, který si užijí zejména poučení a pokročilí/poučené a pokročilé, je pro Marii kvůli animaci na konec průměrný (60 %) a pro Marka mírně nad průměrem (70 %).

Proč je COPENHAGEN COWBOY nejlepší a zároveň nejhorší z filmografie Nicolase Windinga Refna? Z jakého důvodu nemá smysl existence francouzské komedie LHÁŘ NA PLNÝ ÚVAZEK? A jak se (ne)povedla PIARGY, další pokus o umění od makedonského režiséra Ivo Trajkova? Dozvíte se, pokud si poslechnete/zhlédnete pod/vidcast Kulový Blesk.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi