Na radnici v Římě se 18. ledna mohli lidé loučit s italskou hvězdou Ginou Lollobrigidou, která zemřela v pondělí ve věku 95 let. Na úřední místo byla ve středu ráno dovezena rakev s jejím tělem a vše kolem bylo jaksepatří vyzdobeno. Zatímco na rakvi byly položené rudé růže, vedle ní stály velké fotografie herečky považované za jednu z nejkrásnějších žen zejména v 50. a 60. letech minulého století.

Lidé se tam chodili klanět, mnozí tam i plakali – nesměli tam však zanechávat žádné květiny či drobné dárečky. Mezi truchlícími byla i italská premiérka Giorgia Meloniová (46), která Lollobrigidu označila za symbol podnikavosti poválečné Itálie.

Pohřeb Lollobrigidy se pak konal ve čtvrtek 19. ledna v barokní bazilice Santa Maria in Montesanto na náměstí Piazza del Popolo, která se také nachází v hlavním městě Itálie. Smuteční mše na místě známém jako „kostel umělců“ začínala ve 12:30 a účastnili se jí členové rodiny, například syn Andrea Milko Skofic (65), bývalý manžel Francisco Javier Rigau (54), jenž dával ochotně rozhovory všudypřítomným novinářům, či bývalý osobní tajemník Andrea Piazzolla (33). Nechyběly ani známé osobnosti nejen z kulturního světa.

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Benedikta XVI.: S emeritním papežem se loučilo sto tisíc věřících. reuters

Před bazilikou se shromáždil neuvěřitelně obrovský dav jejích fanoušků a příznivců, odhadovaný až na několik stovek a dost možná i tisícovek, který se nahrnul kolem rakve přenášené dovnitř, aby se jí aspoň na okamžik směl dotknout.

Po smuteční mši ovšem čekají pozemské ostatky Lollo, jak Gině Italové s láskou přezdívali, převoz do jejího rodného města, maličkého Subiaca, což je historicky významné město ve střední Itálii s ani ne 10 tisíci obyvateli. Tam bude herečka uložena ke svému poslednímu odpočinku. Radnice jí tam ostatně nechala v minulosti postavit monumentální hrobku. Syn herečky rovněž uvedl, že Subiaco po jeho slavné matce hodlá pojmenovat i jedno své náměstí.

Fotogalerie
83 fotografií