Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Černochová se ostře pustila do Babišovy kampaně: Z vojáků dělá bezmozky, sepsula ho za billboardy

Autor: tsv - 
22. ledna 2023
12:51

Současná ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a její předchůdce Lubomír Metnar (ANO) diskutovali v pořadu stanice CNN Prima News Partie o kampani prezidentského kandidáta, expremiéra Andreje Babiše. Politik podle mnohých zneužívá stranu Čechů z rusko-ukrajinské války a svého protivníka Petra Pavla označuje za podporovatele ozbrojeného konfliktu. Černochová v debatě přirovnala Metnarovy dřívější výroky k Mnichovské dohodě, zatímco Metnar obhajoval Babišovu kampaň.

Černochová se v pořadu vyjádřila k Babišovým předvolebním billboardům, které podle ní poškozují dobrou pověst vojáků. Na diskutovaných billboardech stojí: ‚Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat, ne voják.‘ „Vojáky zcela bezprecedentně napadá, dělá z nich válečné štváče a bezmozky,“ konstatovala ministryně. „Je škoda, že Andrej Babiš, který v minulosti byl velkým podporovatelem modernizace armády, si najednou bere vojáky a armádu jako rukojmí ve své kampani.“

Vojáci jako onkologové a Metnarovy výsluhy

Babiš v posledním týdnu několikrát nařkl Pavla, že chce Českou republiku vtáhnout do vojenského konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem, což Černochová v pořadu odsoudila. „Je to, jako bychom to přirovnali k onkologovi, který si přeje, aby co nejvíce lidí mělo rakovinu. Vojáci si nepřejí válku,“ apelovala. Metnar se v pořadu Babiše zastával, politik je podle něj diplomat, který ve své kampani slibuje mír. S výroky o tom, že je Česko ve válce, podle slov bývalého ministra přišel jako první premiér Petr Fiala. Ten po propuknutí ruské invaze na Ukrajinu pronesl větu ‚Jsme ve válce‘. Podle Černochové se ovšem jednalo o vyjádření soudržnosti s napadenou zemí a podpory ukrajinských ozbrojených jednotek.

Ministryně se vyjádřila mimo jiné k Babišově výzvě mířené na Petra Pavla, který má dle něj vrátit své ‚nezasloužené‘ vojenské výsluhy. „Pan Metnar má také výsluhy. Řekl vám Andrej Babiš, abyste ty výsluhy vrátil, že si je nezasloužíte, tak, jak to řekl Petru Pavlovi?“ dotázala se svého předchůdce. Metnar na dotaz nereagoval a zopakoval, že do války zatahuje Česko současná vláda, výhružné fráze Andreje Babiše podle něj v občanech strach nevzbuzují.

„Vidím, že kampaň je vyhrocená, nevidím ale, že by to bylo za hranou. Témata Andreje Babiše jsou přetočená,“ pronesl Metnar a obvinil koaliční stranu ODS z cíleného eskalování nastalé situace. S jeho tvrzením ministryně nesouhlasila. „Zcela odmítám to, že by ODS hrotila kampaň. Tu kampaň vyhrotil Andrej Babiš svými billboardy, kterými zatahuje vojáky do své kampaně. Tu kampaň jste vyhrotil vy a Babiš. Straší občany České republiky, straší děti, straší staré lidi a skutečně ty billboardy jsou něco, co ve volební kampani nemá obdoby,“ argumentovala.

Metnar pro další ‚Mnichovskou zradu‘?

Černochová dále srovnala Metnarova nedávná tvrzení s Mnichovskou dohodou z roku 1938. „Pan Metnar ve svém vyjádření v minulém týdnu řekl, že bychom měli přestat posílat zbraně na Ukrajinu, jinak nebude mír. Pokud si opravdu myslí tohle, tak kdo využívá strachu?“ konstatovala a dodala, že měl Metnar mimo jiné podpořit odevzdání ukrajinské Záporožské oblasti Rusku. Exministr ovšem v pořadu apeloval na důležitost podpory Ukrajiny.

„Tady je jasně třeba říci, že nikdo válku nechce,“ uvedl. „Chceme jednat o míru. Není žádných pochyb o tom, že budeme hovořit o podpoře Ukrajiny tak, jak jsme ji podporovali doposud.“ Metnar dále v pořadu odmítl, že by Babiš využíval strachu Čechů z války pro svůj vlastní zisk.

Vojáky nikdo neurážel

Dvojice se v průběhu debaty vrátila k otázce urážení vojáků. Černochová zdůraznila, že se Babiš nadále odmítá armádě veřejně omluvit, v době své vlády přitom členů jednotek hojně využíval. „Když byl covid, využívali jste služeb vojáků, kde jste mohli. A teď se za ně nepostavíte?“ ptala se Metnara.

Exministr následně obhajoval Babiše tvrzením, že se za politikovy vlády zvedly vojákům platy a zvýšil se rozpočet armády. „To, že se jich to mohlo dotknout, je účelová zkratka koalice, zneužití tohoto výroku na billboardu,“ argumentoval a znovu obvinil koalici Spolu z překrucování Babišových slov. „Babiš je ten, kdo nechce vyostřovat tu kampaň, která už vyostřená je.“

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Video  CELÝ ZÁZNAM souboje titánů v Blesku: Pavel a Babiš o drsné kampani, talismanech i diplomacii  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

MAMKA2316 ( 27. ledna 2023 15:26 )

Elita národa Fiala, Pavel, Černochová, Rakušan HOLU­BOVÁ,­PEKA­ROVÁ,­POLÍV­KA,NĚM­COVÁ ATD .Co si tak udělat v Praze referendum o připojeni k Německu a máme klid ??Ale to vlastně nemůžou protože jim to Pavel nedovolí ! Protože na to nejsou připraveni tak je asi bude celá republika zase živit ?,

LuCo ( 25. ledna 2023 10:39 )

Bezmozek je jedině Černochová,ta má asi v hlavě ani nechci říci co.... Ostuda ČA!!!!

Kartel Zeman-Babisch ( 23. ledna 2023 20:47 )

Tebe určitě ne.

duquesa ( 23. ledna 2023 19:48 )

A...už tu vidím, cenzura různých příspěvků. Takže novodobý Bachismus /tedy jestli cenzoři víte, kdo to byl/

duquesa ( 23. ledna 2023 19:45 )

Bohužel, paní Černochová je pro mne ministryní války. Kdykoli ji slyším něco říkat, tak jsem v rozpacích. Je příčetná? Asi by neměla hulit ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa