Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Vaše hlavy v pytli, včetně rodiny!“ Výhrůžkám čelí desítky politiků, Babišovi vzkazují: Můžete si za to

Aktualizováno -
24. ledna 2023
18:09
Autor: Nikola Forejtová - 
24. ledna 2023
17:20

V reakci na tiskovou konferenci Andreje Babiše (ANO), který sdílel jednu z výhrůžek smrtí, se rozhodli politici přispět svou troškou do mlýna a na sítích sdíleli vzkazy, kterém jim nechávají jejich „ctitelé“. Ve velkém se také shodují na třech věcech: nenávistné zprávy nejsou pro politiky novinkou, hanlivé vzkazy a vyhrožování nepatří do slušné společnosti a shodují se i na tom, že si za podobné zprávy může nejspíše Babiš i sám. Co přistává do schránek zákonodárců a veřejným osobám? A jaký může odesílatelům hrozit trest? 

„Pokud, Andreji, vyhrajete prezidentské volby, vezmu flintu a vydám se na svůj poslední lov. Toho raka co v sobě nosím, už stejně nepřemůžu, ale pořád ještě se můžu pro své syny stát hrdinou a svým vnoučatům zajistit lepší budoucnost. Buď prohrajete, nebo zemřete, a nebo odstupte, a tím si zachráníte život, ale i čest,“ napsal neznámý odesílatel prezidentskému kandidátovi Andreji Babišovi (ANO). Babiš kvůli tomu ukončil svou kontaktní kampaň před druhým kolem voleb a požádal i o dočasnou ochranu. 

Vyhrůžky začali ve velkém sdílet i ostatní politici. Ačkoliv se shodují na tom, že podobné zprávy do civilizovaného světa nepatří, nevnímají hanlivé a urážlivé zprávy politikům jako něco výjimečného a občas i rýpou v tom smyslu, že si za to Babiš může sám. 

Fiala: Taky je dostávám. Nesmíme lhát a rozeštvávat společnost

„Pokud jde o výhrůžky, musíme všichni dělat všechno proto, abychom snížili napětí ve společnosti a je potřeba odsoudit jakékoliv formy výhrůžek, násilí. To nepatří do politiky a do společnosti a musíme se tomu bránit a společně tomu čelit. Není to výjimečné, dostávám je i já a některé jsou takové, že je musí řešit PČR. Je to součást dnes toho, co musí snést a unést politik,“ okomentoval situaci kolem nenávistných zpráv premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci během své návštěvy Berlína.

Video  Babiš: Chodí mi výhrůžky smrtí, ruším kontaktní kampaň  - ČTK
Video se připravuje ...

Podle premiéra je ale nutné, aby politici nepřispívali tomu, aby byla společnost rozpolcená a rozeštvaná. „Nepoužívají lži, nepravdy a nesnaží se rozeštvávat společnost a chovají se slušně a nesnaží se mířit na strach lidí. Pokud to budeme takto dělat, tak to napětí snížíme,“ konstatoval.

I Fialovi pak podle sdílených příspěvků vyhrožovali smrtí. Jeho jméno se totiž objevuje ve výhrůžce, kterou jistý uživatel Martin zaslal i jeho koaličním partnerům - a tedy předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP09) či poslanci Janu Bartoškovi (KDU-ČSL). „Ty špinavá m*dko, kupuji pistoli a takové válečné štváče jako ty a Fiala budeme střílet. Nechcete mít ale válku,“ psal oběma tento muž. Dodáme, že u Bartoška si uživatel odpustil slovo „špinavá“. 

Takové zprávy dostávám dnes a denně. Stejně jako další politici. Nepatří to k demokracii a vyzývám všechny, aby kritiku vyjadřovali slušně a v mezích pravidel. Tiskovku pořádat ale nebudu, protože bych nedělala nic jiného,“ dodává k tomu šéfka TOPky a šéfka dolní komory. A není jediná, kdo reaguje podobně! 

Vyhrůžkám čelil i bývalý předseda TOP09 a známá politická figurka Miroslav Kalousek. „Když jsem financministroval, chodily mi výhrůžky a nábojnice dost často. Policii jsem to dal jen jednou, chytili ho rychle. Nikdy jsem to ale nezveřejňoval z obavy, aby to nevypadalo, že jsem si to vymyslel, abych vzbudil lítost. Chová se tak každý, komu se to opravdu děje,“ uvedl před pár dny na twitteru v reakci na sdílení dopisu s kulkou, který byl adresován ženě Andreje Babiše (ANO). 

Na tato zlatá léta si vzpomněl na twitteru i Ondřej Jakob, který s Kalouskem spolupracoval. „Byli jsme s tím ale schopni žít a neobtěžovat s tím celou veřejnost,“ konstatoval. 

Podobně známá politická osobnost Mirek Topolánek si na twitteru také zavzpomínala na své hanlivé ctitele. „Kdybych měl dělat po každé podobné vyhrůžce speciální tiskovou konferenci, z pódia bych neslezl. Pokud by se měl Fňukyfňuk tímto způsobem prokňourat na Hrad, Cyp by ně střelil. Asi je lepší už to vůbec nesledovat,“ napsal. 

„Odsuzuji každého, kdo se takto projevuje - nepatří to k demokracii a nenazývám to svobodou slova. Nehodlám k tomu ale pokaždé dělat tiskovku,“ konstatoval Bartošek.

Ten sdílel o několik příspěvků více. Některé byly i drsnějšího rázu. „Vy byste měl být prošetřen PČR. Doufám, že v tom pytli budou vaše hlavy z K5 všech do jednoho včetně vašich rodin,“ ulevuje si jeden z komentujících. 

„Zameťte si před vlastním prahem!“

Některé reakce míří na to, že si za podobné výkřiky nenávisti možná může sám předseda ANO. Naznačil to i jeho soupeř v boji o Hrad Petr Pavel, když také reagoval na dopis s ostrým nábojem. „Odsuzuji projevy nenávisti a výhrůžky A. Babišovi a jeho rodině. Takové věci k demokratickým volbám nepatří. Atmosféra je vypjatá hlavně kvůli strašení voličů a antikampani, kterou AB vede. Vyzývám ho, aby stáhl billboardy vyhrožující válkou a začal i on sám vést slušnou kampaň,“ uvedl prezidentský kandidát. 

Svůj apel dnes zopakoval a poprosil svého soka, aby se snažil uklidnit situaci. Babiš jej ale na tiskové konferenci osočil, že by měl udělat to samé a že na mítincích na něj pořvávali jeho voliči. Expremiér si navíc stojí za tím, že nijak lidi nerozeštvává a mluví o míru. 

Ještě drsněji reagovali na twitteru Piráti. Podobně jako i další politici podněcování k násilí odsoudili. „Kdo tu ale tenhle pytel hrůzy roztrhl, je Andrej Babiš a s ním spolupracující proruská trollí mašinérie. Takže si zameťte před svým vlastním prahem,“ uvádí parlamentní koaliční strana, která má s podobnými zprávami své zkušenosti.

Richterová zavzpomínala na soud

Například poslankyni Olgu Richterovou dokonce vyhnaly nenávistné a dezinformační zprávy i k soudu. „Připomeňme, jak ve sněmovní kampani lhal, že budeme někomu dávat migranty do chalup, kdy později přiznal, že šlo o nesmysl. Současná rozjitřená atmosféra je i jeho dílem,“ uvádí pirátská poslankyně pro Blesk Zprávy. 

„Ano, sama mám osobní zkušenost s tím, když vám cizí lidé vyhrožují, posílají nenávistné vzkazy. Vím, jak to negativně dopadá na rodinu. Nejintenzivnější to bylo v době, kdy o mně dezinformátoři šířili konspirační lži, že chci uprchlíkům dávat byty. Za což byl jeden z nich nedávno i soudně potrestán. Znovu se vzedmula vlna po tom, co podobné lži rozdmýchal pan Babiš. Pokud si tedy chce na radikalizaci společnosti stěžovat, musí začít v první řadě s nápravou u sebe,“ dodává Richterová a vzkazuje tak Babišovi, že i on podporoval agresi. 

„Něco takového v demokracii prostě nesmí mít místo. Ironií je, že je to krom pánů Zemana a Okamury právě Andrej Babiš, kdo na strašení, bičování emocí, radikalizaci a štvaní lidí, aby šli proti sobě, vybudoval celou kariéru,“ konstatovala také pro Blesk Zprávy. 

Na Babiše ukázal také europoslanec Tomáš Zdechovský. Ten dle svých slov podobné výhrůžky zná a je to i kvůli tomu, že jej právě Babiš označil za vlastizrádce. 

Z europoslanců zareagovala také Michaela Šojdrová. „Násilí rozhodně nemá v politice místo a veškeré výhružky je třeba brát vážně. Andrej Babiš si ale musí uvědomit, že je to právě on, který neustále straší občany České republiky válkou a rozdmýchává tak tlak i nenávist v naší společnosti,“ napsala na twitteru. 

Video  Pavel bojuje s nemocí, Babiš s reakcemi na duel a StB. Covid a nová studie a koho zvolí VIP?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) ČTK napsal, že agresivní chování se mu nelíbí bez ohledu na to, kdo se ho dopouští. „To říkám opakovaně. Pokud jde o ukončení kontaktní kampaně Andreje Babiše, mám spíš pocit, že prostě nefunguje tak, jak si představovali. Jeho dnešní prohlášení považuji tedy spíš za záminku,“ uvedl.

Farský: Babiš myslí na sněmovní volby

Za STAN se vyjádřil i bývalý šéf poslanců STAN Jan Farský, sdílel některé zprávy, které dostal poté, co oznámil, že bude na Hrad volit Babišova soupeře Petra Pavla. „Schránku jsem měl takových vzkazů plnou po každém televizním vystoupení. Nezveřejňoval bych to. Ale celoživotní taktika Andreje Babiše - 'zloděj křičí: chyťte zloděje' už musí skončit,“ uvedl. Babiš podle něj ví, že volby prohraje, tak si jen vytváří lepší startovací pozici pro sněmovní volby.

S výhružkami se potkali i neúspěšní kandidáti na prezidenta, jak zjistily již dříve Blesk Zprávy. „Útočné zprávy, nenávistné anonymy a výhrůžky dostávám jako senátor pravidelně, nejčastěji emailem. Na některé zkouším odpovědět. Někdy se dokonce podaří s pisatelem navázat dialog. Nemusí to být předem ztracené - možná jde o lidi, kterým nikdo nenaslouchá, a tak jen zvyšují hlasitost a vulgaritu svých příspěvků. A pokud jim někdo na druhé straně slušně odpoví, jsou možná sami překvapeni a změní slovník. Avšak na sociálních sítích je to jiné. V době vrcholící kampaně tam organizované úderky pořádají útoky takzvanými hnojomety. Není to příjemný pohled a vím, že česká společnost je jinde. Naštěstí lze mimo sociální sítě učinit mnohdy lepší zkušenost,“ napsal nám již dříve Pavel Fischer.

S nenávistnými zprávami se potkala i Danuše Nerudová a dokonce i její syn Filip, kterému přišla zpráva, která mu přála, aby „mu chcípla máma“. „Bylo mi vyhrožováno vašimi příznivci, kteří mi dali ultimátum, abych odvolala svá slova, že jste zlo. Pokud se tak nestane, tak budu podle výhrůžek fyzicky napadena baseballovou pálkou. Předpokládám, že teď si dovedete i vy představit, jaké důsledky to pro naši rodinu má,“ vzkázala také samotná Nerudová o víkendu Babišovi. 

Co odesílatelům hrozí? 

Blesk Zprávy se již dříve pídily potom, co vlastně odesílatelům hrozí. „Vyhrožování úředním osobám, či státním institucím je bohužel v době výrazného vlivu internetu, jakožto nejzásadnější komunikační platformy, častým druhem trestné činnosti,“ konstatoval pro Blesk Zprávy kapitán Jakub Vinčálek za Policii ČR. 

„V případě, že adresátem výhružky je úřední osoba nebo orgán veřejné moci, lze takový skutek kvalifikovat v rámci litery Trestního zákoníku – zák. č. 40/2009 Sb. Konkrétně se jedná o ust. § 324 (Vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci) a § 326 (Vyhrožování s cílem působit na úřední osobu). Trestní sazba je u obou skutků stanovena do tří let odnětí osobní svobody (1. odstavec), v rámci kvalifikované skutkové podstaty (2. odstavec) je pak sazba zvýšena na pět let odnětí osobní svobody,“ dodal na dotaz, jak je to s možným trestem.

U neúřední osoby, jako je i Danuše Nerudová, je podle kapitána řešení trošku jiné a případně se pak skutek kvalifikuje jako Nebezpečné vyhrožování. Případně se může jednat o Přestupek proti občanskému soužití, pokud přímo nezazní výhrůžka smrtí, jako tomu bylo u příspěvku, který dostal do zpráv syn neúspěšné kandidátky. 

Co se týče aktuálních vyhrůžek Babišovi, podle Policie se zprávy intenzivně šetří a kvůli postupu vyšetřování zatím nebudou prozrazovat detaily. 

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

harpyje ( 25. ledna 2023 19:18 )

Ale to je pvrave o tom, ve slusny spolecnosti nikdo nema co prosazovat svoji vuli skrze vyhruzky nebo vydirani, to uz se se slusnou spolecnosti tak nejak vylucuje. Predne se to nema vubec dit, ale kdyz uz se to deje, tak rozhodne neni zadouci ustupovat. Jen proto, aby se to dit pres­talo­...vy­dera­cum se totiz zasadne neustupuje

Anifa ( 25. ledna 2023 14:00 )

Hnus, že se media k něčemu takovému propůjčí. Běhá mi mráz po zádech z některých disku­tují­cích­.Demo­kracie po česku

levicove-smegma ( 25. ledna 2023 12:58 )

Takže je lepší prolhaný zloděj jako náš představitel?

naidka ( 25. ledna 2023 09:58 )

Slovo slušnost začíná být zprofanované. Slušně se dá např. i něco ukrást.

anna1234 ( 25. ledna 2023 09:54 )

.. taky to tak vidím. Té sprostoty a arogance už bylo dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa