Skautská nadace Jaroslava Foglara přichází s novou rodinnou hrou v uličkách a tajemných zákoutích Malé strany s názvem Stínadelská tajemství. Po stopách příběhů ze světa Jaroslava Foglara se může vydat kdokoliv ve věku 6 až 99 let, jak uvádějí její autoři. K plnění úkolů stačí mapa s herní tajenkou a legendami, která je dostupná zdarma v elektronické podobě, papírovou mapu lze zakoupit ve Skautském institutu v Rybárně na Kampě a v Café Nezisk na Pohořelci. „Pojďte objevit legendy starých Stínadel. Najděte dvacet míst, o kterách jste zatím jen četlli. Ulici Na Nosálku, Zahradu uctívačů ginga, Neropýří věž, Tyranův kout a mnohá další, kam jste většinou nikdy nezabloudili,“ lákají pořadatelé.

Stínadelská tajemství provedou hráče uličkami a zákoutími Malé strany
Autor: Blesk

Cílem hry je najít v uličkách Malé strany odpovědi do tajenky, které následně mohou poslat do každotýdeního slosování o zajímavé ceny, jako např. knihy, audioknihy, hry a další předměty s tématikou Rychlých šípů. Z dvaceti otázek stačí k zařazení do losování třináct správných odpovědí. Příběhy k jednotlivým místům pocházejí z pera Davida Jana Žáka, který nedávno vydal román Tleskač, a hráči si je mohou poslechnout i v audioverzi namluvené hercem Richardem Fialou.

Stínadelská tajemství navazují na předchozí trhák Záhada hlavolamu, do jejího luštění se během covidové pandemie zapojilo přes 10 tisíc hráčů z celého Česka napříč všemi generacemi. Hra se tehdy odehrávala na Starém městě, které po čas lockdownů zelo prázdnotou. Hráči si tak mohli užít tajuplnou atmosféru Starého města bez davů turistů, jak je pamatoval Jan Foglar. „Webové stránky ke hře navštívilo tehdy 35 tisíc zájemců a vyluštěný kód poslalo neuvěřitelných 3500 skupin! Dostali jsme tehdy desítky děkovných mailů a tisíce vzkazů. To nás utvrdilo v tom, že má smysl navázat podobnou akcí, že mají lidé o tajemné příběhy stále zájem,“ vysvětluje Roman Šantora ze skautské nadace Jaroslava Foglara, který stojí za realizací celé hry.

Hra běží prvním týdnem a potrvá až do konce března, z prvního týdne zatím přišlo 6 správných odpovědí. Všechna herní místa, s výjimkou jednoho bonusového, jsou přístupná od 10 hodin ráno do 20 hodin večer. Podle Romana Šantory luštění tajenky může zabrat zhruba dvě až tři hodiny a při trase po místech, kde se Stínadelská tajemství ukrývají, nachodí hráči podle jeho odhadu 3-4 kilometry.

Načasování na jarní období je zcela záměrné. Roman Šantora vysvětlil, že nejlepší je záhady řešit z kraje dlouhých jarních večerů, v šeru, při stmívání, za svitu lamp a oken Malé strany. Jedině tak se hráči přenesou do autentické atmosféry Foglarova světa. Jestli autoři v budoucnosti přijdou s dalším provedením rodinné hry zatím nevědí, po Starém městě a Malé straně už ale není moc míst, které by pro hru podobného rozsahu byly vhodné. Pro milovníky Foglarovek a luštění záhad je to proto dost možná poslední šance se stát součástí hry s tímto námětem.