Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

34 let od popravy Teda Bundyho: Nejznámější vrah USA měl na svědomí přes třicet žen

Autor: pma, inf - 
25. ledna 2023
16:38

Narodil se jako Theodore Robert Cowell, ale světu je tento jeden z nejpodlejších masových vrahů znám jako Ted Bundy. Před 34 lety, kdy se ve státní floridské věznici v Bradford County konala jeho poprava, se doznal k vraždě minimálně třiceti žen. Dost možná jich bylo ale mnohem víc. Mnoho ze svých obětí znásilnil, některé i opakovaně a několik zavražděných žen si dokonce schovával doma, kde je umýval či líčil.

Pohledný mladík, který snadno dokázal získat srdce každé ženy. I tak by se dal charakterizovat nejznámější americký vrah Ted Bundy. Nikomu se ale dlouho nepodařilo odhalit, že je ve skutečnosti násilník, vrah a nekrofil.

Bundyho řádění začalo v roce 1974, když ukončil studium psychologie na Washingtonské univerzitě a rozešel se svou tehdejší přítelkyní Stephanie Brooksovou, se kterou byl později dokonce zasnouben. První prokázanou obětí Teda Bundyho se stala Lyndy Ann Healyová. Vrah se vloupal do jejího bytu, napadl ji, svlékl a odnesl do svého auta. Lyndy posléze převezl na místo, kde byly později nalezeny ostatky i dalších Bundyho obětí, a tam ji zřejmě uškrtil a po smrti znásilnil.

Video  Aby dívky nalákal do auta, předstíral zranění. Sériový vrah Ted Bundy byl ztělesněním bezcitného zla  - Videohub
Odemknout video

Čtyři oběti během patnácti minut

To byl bohužel jeden z vrahových „modus operandi“. Své oběti Bundy často něčím omráčil, poté udusil nebo uškrtil a pak dívky po smrti zneužil, některé i opakovaně. Některým obětem zase uřízl hlavu a tu si pak nechával jako trofej u sebe doma. Poté se o ně staral, takže je například myl nebo líčil.

Vrah své oběti často napadal v té nejbezbrannější situaci, ve spánku. Jindy zase předstíral, že má poraněnou nohu či ruku a poprosil, zda mu dívka pomůže s kufrem či knihami do auta. Jednoho z nejděsivějších činů se dopustil v lednu 1978, kdy vnikl do dívčího spolku na Floridské státní univerzitě. Tam během patnácti minut brutálně ubil čtyři studentky.

Nejmladší oběť hodil pod vepřín

Paradoxem také je, že Bundy v 70. letech pracoval jako dobrovolník v organizacích, které pomáhaly obětem trestných činů nebo sebevrahům. „Jsem nejchladnokrevnější zku*vysyn, jakého jste kdy potkali," prohlásil o sobě.  Během výslechů kriminalistům ale přiznal i další hrůzy, například i to, že je závislý na vraždách. „Cítíte, jak jejich poslední kousek dechu opouští jejich tělo a díváte se jim přitom do očí. Člověk v takové situaci je Bůh!" šokoval policisty svým výrokem. Právnička Polly Nelsonová jej zase označila za „přesnou definici bezcitného zla“.

Poslední známou Bundyho obětí byla teprve 12letá Kimberly Leachová. Tu vrah unesl ze školy, udusil, znásilnil a její tělo pak vyhodil pod vepřín. Po několika dnech byl konečně definitivně lapen policií.

Hoř, Bundy, hoř!

Soud maniakovi s nekrofilními sklony nakonec za brutální vraždy více než třiceti žen z šesti různých států USA vyměřil třikrát trest smrti na elektrickém křesle. Když byl Bundy za spáchané hrůzy nakonec 25. ledna 1989 ve státní floridské věznici v Bradford County Bundy popraven, radovaly se ten den celé Spojené státy. Před věznicí dokonce stály davy jeho odpůrců, kteří křičeli „Hoř, Bundy, hoř!“.

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání