Sloní herpesvirus je zákeřná nemoc, pro slony bohužel může být fatální. „Mívá velice rychlý průběh, který nedokáže zastavit ani okamžitá léčba. Tak tomu bohužel bylo i v případě Amalee,“ uvedl ředitel Zoo Paha Miroslav Bobek, když o skonu sloní samičky poprvé informoval. Zoo Praha nyní zveřejnila podrobnější informace o jejím zdravotním stavu, kdy byla pod bedlivým dozorem chovatelů a veterináře.

Uražený kel

První příznaky, že slonici něco zdravotně trápí, zaznamenali chovatelé v pondělí 23. ledna. „Ranní tréninková rutina Amalee byla v polovině přerušena pro její časté odcházení z boxu. Odměny přijímala. Jinak fungovala naprosto normálně,“ uvedla zoo na svých stránkách. O den později už Amalee odmítala odměny a jevila určitý nezájem o okolí.

„S Amalee byl vždy trochu problém, možnost trénink odmítnout a postavit si hlavu občas využívala,“ uvedla zoo. „Navíc došlo v úterý dopoledne k situaci, kdy si Amalee při souboji s Lakunou zlomila kel. Souboj vyprovokovala a v plném běhu udeřila hlavou do boku Lakuny. Tím si zlomila pravý kel, který byl čistě zlomen hluboko v lůžku, ale bez obnažení pulpy.“

Horečky

O den později veterinář konstatoval, že má Amalee teplotu. „Pokusili jsme se o odběr krve. Krev se odebrat nepodařilo. Následně jí byla orálně podána analgetika v tekuté formě (snížení případné bolesti a teploty). Po návratu z výběhu byla s matkou oddělena a byla jí podána další analgetika.“ Podle odborníků zabrala, jelikož teplota se slonici k večeru vrátila do normy. Bohužel ale jen nakrátko.

Amalee bohužel podlehla zákeřnému viru. (ilustrační foto)
Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha

Ve čtvrtek jí veterinář naměřil 39,5 °C, což je o 2-2,5 °C nad normálem. „Byla velmi apatická a s lehkým otokem kolem očí. Byly jí aplikovány léky (antibiotika, analgetika, protitetanové sérum, vit. E + selen, ochranná léčba jater, stimulace imunity), infuze (roztok odpovídající stavu + glukóza) a byla zavodněna i rektálně.“ I přes podané léky veterinář věděl, že je zle.

Výsledky z laboratoře potvrdily nejhorší obavy. „Vyšetření krve prokázalo výrazný pokles krevních destiček, po odvozu vzorku do SVÚ Praha byla potvrzena vysoká nálož viru EEHV v krvi,“ uvádí zoo s tím, že veterinář musel přikročit k transfuzi krevní plazmy. Tu chovatelé sháněli nejen mezi pražskými slony, ale i v zahraničních zoologických zahradách.

Poslední rozloučení

Bohužel ale ani transfuze Amalee nepomohly. Ve čtvrtek večer mezi 19:00 – 22:00 Amalee často ležela. „V závěru časového úseku má průjem a je viditelně oteklá v obličeji,“ stojí na webu zoo. Ani podání dalších léků před koncem dne její stav nezlepšilo. V pátek po půlnoci Amalee svůj boj se zákeřnou chorobou prohrála.

V 0:07 u ní chovatelé zaznamenali problémy s motorikou. V 0:08 padla vysílením k zemi, ze které už nevstala. V 0:13 veterinář konstatoval její úhyn. O 7 minut později se k jejímu tělíčku přišly „rozloučit“ samice Tamara, Janita, která byla matkou Amalee, a Lakuna, která byla jen o dva měsíce starší než nejmladší z pražských slonic. V 0:25 přišly i Gulab a Shanti. „Všechny slonice měly možnost se „rozloučit“, a to včetně Gulab a Shanti, které běžně společnou stáj s ostatními nesdílejí,“ uvádí zoo. Rozloučit se s ní mohli celou noc.

„Následně proběhla v prostorách karantény pitva. Zjištěné nálezy odpovídají infekci EEHV – HD, tzn. hemorrhagické formě EEHV,“ stojí v závěrečné zprávě s tím, že nejvíce postiženými orgány byly zažívací trakt, srdce, mízní uzliny a také slezina.

Video
Video se připravuje ...

Zoologická zahrada: Sloni a jejich výskyt v Čechách Videohub

Fotogalerie
36 fotografií