Jak sám Jakub u soudu přiznal, doposud se mu příliš nedařilo vést spořádaný život. Již před lety se mu rozpadlo původní manželství, a to kvůli jeho závislosti na drogách. Se současnou přítelkyní se seznámili v roce 2018 a začali spolu žít. V tu dobu ale ani v nejmenším netušila, co jí v budoucnosti čeká.

Rozdrcený prst a kousance!

Podle toho co stojí v obžalobě, jí Jakub ze života udělal doslova peklo. Své přítelkyni měl zprvu sprostě nadávat, později zakázat kontakt s její blízkou kamarádkou. V průběhu společných hádek ji pak měl začít postupně napadat, a to čím dál tím brutálnějším způsobem. Od postrkování měl přejít k fackám a později dokonce k úderům pěstí do hlavy.

Podle obžaloby se ale nezastavil jen u úderů do hlavy, přítelkyni měl tahat za vlasy, v jednom případě dokonce takovým způsobem, že ji za vlasy táhl po zemi. Ani to ale není to nejhorší, co v obžalobě stojí. Přítelkyni měl dokonce údajně skákat po zádech, zatímco ležela na zemi.

Nebo jí měl také rozlámat článek prstu na několik kousků potom, co jí kroutil prsty na dlani, kterou si chránila obličej. Poškozená přítelkyně z Jakuba měla má takovou hrůzu, že se strachy o své zdraví při některých hádkách dokonce pomočila. Aby toho nebylo málo, tomu všemu měly přihlížet její dvě děti v předškolním věku.

Jakub B. u Městského soudu v Praze
Autor: Renata Matějková

Svou agresi měl postupně začít obracet také proti synovi jeho družky, podle obžaloby jej často ponižoval slovy jako „mamánek“ nebo „holčička“. Později jej také měl bít otevřenou dlaní a jednou udeřit šesti ranami vařečkou. „Obviněný například poškozeného kousal, až měl modřiny, silně ho držel za krk nebo hrudník. Minimálně ve dvou případech obviněný poškozeného oblečeného sprchoval ledovou vodou, až se v minimálně jednom případě poškozený pomočil,“ zaznělo při čtení obžaloby z úst státní zástupkyně Barbory Kvášové.

Hlavou o zem

To všechno mělo vyvrcholit 6. června minulého roku v jejich bytě na Praze 4, kdy se pod silným vlivem drog a alkoholu pustil do další hádky se svou přítelkyní. Šestiletého chlapečka měl ten den bít páskem do hýždí a zad, hodit s ním o postel takovou silou, že se poškodil její rošt. Tím ale jeho řádění nekončilo. Chlapečkovi měl uštědřit ještě několik dalších ran dlaní a pěstí. Definitivním vyvrcholením pak bylo, když chlapečka za kotníky zdvihnul do vzduchu a udeřil s ním o zem takovým způsobem, že temenem dopadl na dlaždičky.

Bouli, kterou mu tím způsobil, měl surově zamáčknout a chlapečka označit za simulanta. „Dále obviněný shodil televizi a skříňku v pokojíčku nezletilého a udeřil ho fackou do hlavy takovou silou, až se mu hlava obrátila.

Po část tohoto útoku byla přítomna i společná dvouletá dcera, která opakovala chování obviněného tak, že na posteli bratra bila pěstičkami,“ stojí v obžalobě. Zásah záchranářů a policie přišel poté, co se šel Jakub vysprchovat. Jeho přítelkyně během té doby stihla složky IZS zavolat a zamknout vstupní dveře. Jakub z místa putoval rovnou do vazby, šestiletý chlapeček do fakultní Thomayerovy nemocnice, kde musel ležet 4 dny.

„Výchovné tresty”

Jakub ve své dnešní výpovědi většinu těchto skutečností poněkud relativizoval. Hádky s přítelkyní podle něj byly zapříčiněny užíváním pervitinu, které podle něj bylo oboustranné. Oboustranné podle něj bylo i násilí.

Jakub B. u Městského soudu v Praze
Autor: Renata Matějková

Jejich společné soužití v době, kdy už k násilí mělo docházet, označil za idylické a rozlámaný prst například vysvětlil úrazem na koni: „Přítelkyně si zlomila malíček při práci u koní, lítala s tím tři dny a až potom jsem jí já odvezl do Radotína, kde jí to spravili,“ řekl soudu. Násilí na šestiletém chlapci zase interpretoval jako výchovné fyzické tresty. „Je pravda, že když se nad tím zpětně zamýšlím, často jsem to přehnal a z dnešního pohledu jsem ho trestal za úplné prkotiny. To je mi zpětně moc líto,“ připustil obviněný Jakub.

Osudný den si podle svých slov kvůli omámení pervitinem Jakub moc nepamatuje. Podle jeho výpovědi si je ale vědom, že to v ten den přehnal: „Přítelkyně pro mě přišla do baru, chtěla, ať jdu domů, tak jsem šel, nevím přesně, co bylo před barákem, nechci lhát, nevím, co se stalo. Doma jsme se pohádali, ona mi vyčítala, že jsem opilý a zdrogovaný, pak jsem doma ještě vypil láhev rumu, abych jí ukázal, jak vypadá opilost. Kolem páté ráno jsem si jel pro další perník.“

Halucinace z drog

Do šestiletého chlapečka se toho rána pustil, protože o něm přítelkyně řekla, že se chová divně, což mu pod vlivem drog utkvělo v hlavě a rozhodl se to vyřešit násilím. „Něčím mě naštval, vzal jsem ho a hodil na postel, ale na tlustou matraci, nic se nemohlo stát. Zaměřil jsem se jen na toho kluka, byl jsem jak posedlý, něco mi na něm vadilo. Viděl jsem v něm nějakého čerta, asi mi hráblo z drog,“ řekl Jakub soudu.

Až 12 let vězení

Za své skutky teď čelí obvinění hned z několika trestných činů jako například týrání svěřené osoby, týrání osoby žijící ve společném obydlí, zločin těžkého ublížení na zdraví ve stádiu pokusu nebo přečin nebezpečného vyhrožování. V součtu mu tak hrozí až 12 let za mřížemi. Na konci čtvrtečního líčení požádal obžalovaný soudní senát o propuštění z vazby, jeho žádosti však nebylo vyhověno.

Fotogalerie
8 fotografií