Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový seriál s Trojanem a Rambou válcuje všechno: 7 trumfů Docenta!

/
  • V Docentovi hrají čeští herci ostřílení z jiných kriminálek
    6. února 2023 ● 13:00

    Nová detektivní minisérie Docent si hned prvním dílem získala své diváky. Nejenom díky napínavému ději a režii Jiřího Stracha (49), ale i díky kvalitnímu hereckému obsazení. Všechny tyto známé tváře ale nejsou v žánru kriminálek žádnými nováčky. Z jakých jiných filmů a seriálů si je můžete vybavit?

    První díl minisérie Docent se stal nejsledovanějším nedělním pořadem  - sledovaly ho totiž 2 miliony a 23 tisíc lidí starších patnácti let. Napínavý příběh docenta Stehlíka, jenž v oddělení vražd musí překonat předsudky a výsměch svých policejních kolegů a vyšetřit brutální vraždy mladých žen, diváky nadmíru zaujal. A připomněl jim nedávné Případy 1. oddělení...

  • 1.

    Ivan Trojan (58)

    Ivan Trojan, představitel Otty Stehlíka, spolupracuje s režisérem Jiřím Strachem již po řadu let - kdo by si nezamiloval jeho Petronela v obou dílech Anděla Páně? Trojanovi je ale kromě populárních pohádek blízký i detektivní žánr. Když to vezmeme postupně - má za sebou menší roličku v jedné epizodě Dobrodružství kriminalistiky, v seriálu Hříchy pro diváky detektivek, či v televizním filmu Jseš mrtvej, tak nebreč. Dvanáct znamení zvěrokruhu, dvanáct příběhů zla, jeden detektiv. Když si vyšetřovatel v podání Ivana Trojana nevystačí s obvyklým důkazním materiálem, obrátí se ke hvězdám v oblíbeném seriálu Vraždy v kruhu. A nedomyslitelně také patří do Četnických humoresek. 

     

    Společně se Strachem dali vzniknout Ďáblově lsti a Ztracené bráně, kde Trojan ztvárnil záhadologa Runu. Hlavní roli si zahrál v seriálu Vraždy v kruhu. Dále se objevil v mysteriózním krimi Svět pod hlavou anebo třeba v krimi filmu Ve stínu Davida Ondříčka (53). A nesmíme ani zapomenout na jeho účinkování v krimi komedii Jedna ruka netleská!

  • 2.

    Tereza Ramba (33)

    Také herečka Tereza Ramba není v detektivním žánru žádnou začátečnicí. Společně s Trojanem se objevila v Ďáblově lsti, objevila se v jedné epizodě Kriminálky Anděl... ale hlavně, zahrála si v minisériích Případ pro exorcistu, Modré stíny a Pět mrtvých psů, které natočil Jan Hřebejk (55).

  • 3.

    Ondřej Vetchý (60)

    Filmografie Ondřeje Vetchého je mnohem pestřejší. První hlavní roli v detektivce ztvárnil v roce 1992, šlo o film Případ s černým vzadu. Zazářil ale i ve filmu Příběh kmotraVysoká hraVražedné stíny. Především se však objevil v mnoha kriminálních seriálech. Když nepočítáme začátky v seriálech Poručík Petr, Dobrodružství kriminalistikyÚzemí bílých králůHříchy pro diváky detektivek, dále šlo již o role velké a výrazné.

     

    Soukromého detektiva Pivoňku si zahrál v seriálu Případy detektivní kanceláře Ostrozrak, výraznou roli policejního vyšetřovatele Richarda ztvárnil v minisérii Spravedlnost, zahrál si v seriálech Eden a pak samozřejmě v Případech 1. oddělení. Jeho postava charismatického vyšetřovatele Kozáka je přirovnávána k neúprosnému tvrďákovi Šerovi z Docenta.

  • 4.

    Marek Taclík (49)

    Jak je na tom s hraním v kriminálkách Marek Taclík? Společně s Trojanem jste ho mohli zaznamenat v krimi komedii Jedna ruka netleská, o něco později v drama Ve stínu a také v seriálu Svět pod hlavou. I on ale v tomto žánru zazářil především v seriálech.

     

    Po drobných rolích v Na lavici obžalovaných justiceMísto zločinu Ostrava, Kapitán Exner a Zločiny Velké Prahy to byly především seriály Expozitura, Atentát, Strážmistr Topinka. Na Labyrintu spolupracoval s režisérem Strachem, s Vetchým si zase zahrál v Edenu. A největší jeho rolí byl Oliver Hajn v Kriminálce Anděl.

  • 5.

    Matěj Hádek (47)

    Matěji Hádkovi ve filmech obvykle scénář předepisuje postavy záporné - třeba v krimi komedii Mazaný Filip či Úhoři mají nabito. Objevil se ale i v Případu pro rybáře a Muž a stín, s Trojanem si zahrál v televizním filmu Jseš mrtvej, tak nebreč. V seriálech měl však štěstí na velké role v detektivkách - Místo zločinu České Budějovice, Případy mimořádné Marty, Ztracená brána, Dobrodružství kriminalistiky...

     

    Ale hlavně - Kriminálka Staré Město a Dáma a Král. V obou případech si ústřední vyšetřovatelskou dvojici „střihnul“ s nějakou krásnou dámou. V tom prvním seriálu to byla Zuzana Fialová (48), v tom druhém Tereza Hofová (43).

  • 6.

    Scenáristé

    Stejně jako herci, i scenáristé jsou ostřílení na poli kriminálního žánru. Jan Malinda (40) se kromě Docenta podílel i na Případech 1. oddělení (kde si mimochodem zahrál malou roličku novináře) a je podepsaný i pod Kriminálkou Anděl.

     

    Josef Mareš (58) kromě výše zmiňovaných Případů spolupracoval také na divácky populárních Devadesátkách. Při psaní nemusí jít pro inspiraci daleko - po řadu let byl totiž vyšetřovatelem násilné trestné činnosti v Praze, takzvaným šéfem mordparty.

  • 7.

    Režisér

    A sám režisér? To je skutečný mistr ve svém oboru, u kterého by byl výčet filmů hodně, hodně dlouhý. Z krimi filmů je to třeba Vyvraždění rodiny Greenů či Santiniho jazyk, ze seriálů tři řady veleúspěšného Labyrintu, Ďáblova lest a Ztracená brána. Tento rok se navíc můžeme těšit na další jeho novinkový seriál - Lovec. Hlavní roli tentokrát svěřil Pavlu Křížovi (61) a Janě Kolesárové (46). Zaujme to diváky tak intenzivně jako Docent? To se musíme nechat překvapit...

  • 8.

    Galerie

    Na další snímku nejenom ze seriálu Docent se můžete podívat do naší galerie.

    Video
    Video se připravuje ...

    Seroš X: Docent Reflex.cz

    Fotogalerie
    63 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy