Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Britský premiér čelí kritice: Místo vlaku volí boháč Sunak vrtulníky a tryskáče

Autor: mav, swp - 
6. února 2023
19:15

Předseda vlády Jeho Veličenstva Rishi Sunak (42) čelí vlně kritiky. Na služební cesty volí nezřídka soukromé tryskáče, vojenské letouny či helikoptéry. Něco platí daňoví poplatníci, něco ze svého, patří díky manželce k nejbohatším lidem Británie.

Premiérem je od konce října, kdy v čele kabinetu i Konzervativní strany nahradil Liz Trussovou. Sotva přežil „100 dní hájení“, snáší se kritika. Deník The Guardian mu vyčítá, že z Londýna do regionů cestoval - zbytečně - letecky.

Podle informací deníku vyrazil v listopadu a v prosinci z metropole do svého domovského volebního obvodu Richmond v hrabství York vrtulníkem. Vyšlo to zhruba na 16 tisíc liber (426 tisíc Kč).

Vrtulník za svoje peníze

Jeho úřad využití helikoptéry potvrzuje s tím, že si Sunak hradí ze svého veškeré cesty, které nepodniká v rámci vládní funkce - zde šlo o jeho mandát poslance. „Cesty ministerského předsedy nekomentujeme,“ dodává mluvčí čísla 10.

Sunak mohl do hrabství York snadno dojet rychlodráhou; z centra Londýna do Northallertonu jede na 30 vlaků denně, uvádí Guradian. 324kilometrovou trasu urazí přímý spoj za 2 hodiny 20 minut. Levná jízdenka se dá pořídit i pod dvacet liber (530 Kč), první třída bývá standardně za čtyřnásobek.

V polovině ledna sklízel kritiku, že jiné lety, soukromými tryskáči, nechal hradit z vládních peněz. Během deseti dní letěl malým tryskáčem Královského letectva (RAF) hned třikrát - do vzdálenějšího Skotska, ale také do Leedsu a do Lancashire. Tam let trval 40 minut (cestu z letiště nepočítaje), vlakem by jel asi o dvě hodiny déle.

Kdyby si takové letadlo - fungl nový Dassault Falcon 900LX alias Envoy IV CC Mk1 - pronajal od soukromé společnosti, platil by podle Guardianu nejméně 2500 liber za hodinu (66 600 Kč). 

„Cestuji, abych v jednom dni stihl hodně věcí, necestuji pro své záliby,“ hájil se podle Guardianu. „Pracuji, jak jen tvrdě můžu, a při cestování se snažím být co nejefektivnější.“

Nejde tu jen o peníze - ostatně těch má Sunak na rozdávání. Za manželku má dědičku indického IT gigantu Akshatu Murtyovou, The Sunday Times jejich jmění vyčíslily na 730 milionů liber (skoro 20 miliard Kč), což je řadilo na 222. pozici v žebříčku nejbohatších lidí Británie. Sunakova vláda ale slibuje snižovat emise skleníkových plynů, a právě soukromé tryskáče a helikoptéry jsou z tohoto hlediska ohromným plýtváním.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o Rishi Sunakovi  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi