Zavražděná žena pochází z Liberce, kde žije se svým přítelem, ten také oznámil její zmizení. „Naposledy se mu telefonicky ozvala z pracovní cesty ve čtvrtek 2. února kolem 19. hodiny s tím, že se vrátí následující den,“ uvedli policisté, na něž se vystresovaný partner Kláry M. obrátil v sobotu ve dvě ráno. Nedařilo se mu s přítelkyní spojit, telefon měla vypnutý. Moderní elektronika policisty zavedla rovnou do Prahy, zavražděnou Kláru pak nalezli v hotelu Grandior.

Klára M. měla mít s podezřelým Petrem Krausem milenecký vztah, který však chtěla ukončit. Podle zjištění iDnes však bývalý milenec na rozchod nechtěl přistoupit a neustále ji obtěžoval. „Zřejmě to byl její expřítel. Hledal ji tady před časem u kolegyně. Minimálně to byl její stalker a policie o tom věděla, protože nahlásila, že se bojí,“ popisuje žena, která Kláru M. znala z krajské nemocnice v Liberci, kde pracovala. „Bylo jí to nepříjemné a bála se. Proto šla i na policii a ohlásila to,“ popisuje další žena.

Před soudem

U soudu se Klára s Petrem, kteří podle zjištění CNN Prima News měli komplikovaný vztah, skutečně setkali. „Podezřelý měl za použití zbraně, respektive předvádění zbraně, požadovat poskytnutí finančního plnění po poškozené,“ potvrdil podstatu obžaloby Lukáš Pauldura, vedoucí Okresního státního zastupitelství v Liberci. Když Klára M. změnila v průběhu soudu výpověď, došlo na urovnání sporu. „Vztah mezi podezřelým a poškozenou byl komplikovaný, známe to z praxe, kdy se jedná o oběť, která se k tomu agresorovi vrací opakovaně, a to i formou osobních schůzek,“ uvedl Pauldura.

Neúspěšný gambler

Kraus podle ženiny kamarádky, která promluvila pro CNN Prima News, v pátek v noci prohrál všechny peníze a navrch i svůj mercedes, který dal do zástavy. Obrovské dluhy měl přitom již z minulosti. „Bál se, že už nemá nic – nemá dům v Libverdě, který prohrál, nemá nic na účtech, nemá nic ušetřeného a bál se, aby ho neopustila,“ naznačila možný motiv kamarádka zabité ženy.

Petr Kraus si sic v roce 2019 připsal vítězství v pokerovém turnaji na pražských Lukách, odkud si odnesl přes 32 tisíc korun, ve skutečnosti se ale ze svých výprav do kasin vracel chudší a chudší. Své ztráty lepil dluhy a loni na konci října si půjčil za poměrně nevýhodných podmínek 3,3 milionu korun, za které ručil rodinným domem v Lázních Libverda.

Ten dostal v roce 2008 darem od rodičů a stále v něm žije jeho otec, který ho na konci roku zažaloval a požadoval vrácení poloviny nemovitosti. „Konkrétně pak žalobce chování v rozporu s dobrým mravem dlouhodobě spatřoval v tom, že se žalovaný jako syn žalobce nezajímá o jeho zdravotní stav, osobní situaci dárce, v podstatě neprojevil a neprojevuje žádný zájem o dárce a zejména lehkovážně jako gambler ohrožoval vlastnictví, které získal právě darem,“ stojí v žalobě.

Stalking může vést k tragédii

Problémem podle CNN Prima News byla i žárlivost Petra ke Kláře, s níž opakovaně žil, i se rozcházel, až si Klára našla nového partnera. S Petrem, který na ni měl chorobně žárlit, se ale měla scházet dál.

Pořád za ní jezdil a nutil ji, aby s ním výlety podnikala a žila noční život. Jí se to nějakou dobu líbilo, ale když z toho chtěla vystoupit, nedokázal se s tím smířit,“ uvedla kamarádka Kláry M. Klára přitom měla několik měsíců přítele, kterému podle slov kamarádky ohledně Petra Krause lhala.

Vezl jsem ho několikrát i v noci, třeba třikrát nebo čtyřikrát za noc. Zastavil jsem na benzínce nedaleko, on řekl, ať počkám, za deset minut se vrátil a říkal, že můžeme jet. Pak to z něho vylezlo, že ji hlídá. Nemluvil o ní moc hezky. Strašně žárlil,“ uvedl pro televizi taxikář.

Že stalking v kombinaci s nějakým dramatickým momentem může vést k tragické události, potvrzuje i policejní psycholožka Ludmila Čírtková. „Čím déle trvá stalking expartnera, tím větší je riziko násilí. Motivy je třeba hledat v osobnosti stalkera a dynamice pronásledování. A násilí odšpuntují tzv. dramatické momenty, kam patří prohry a negativní události, které stalkera postihnou,“ vysvětlila pro Blesk.

Důležité je nenechat takovou situaci „plavat“, oběti se mohou obrátit například na organizaci Bílý kruh bezpečí. „Každý případ je odlišný, proto vždy doporučujeme ušít strategii na míru konkrétního případu, resp. konkrétních aktérů stalkingu, jeho forem, eskalace a rizikových faktorů,“ sdělila Blesku Petra Vitoušová z pražské pobočky Bílého kruhu bezpečí.

Přesto existují obecné rady, jak si při stalkingu počínat. Důležité je přerušit veškeré kontakty a být striktní a rázný. „Své odmítnutí formulujte striktně: ,Nestojím o jakýkoli vztah s tebou. Nevolej mi a nesnaž se mě kontaktovat!´ ,Náš vztah končím. Svůj názor nezměním. Nestojím o žádný kontakt s tebou!´“ radí organizace. 

Důležité je také schraňovat co nejvíce důkazů. „Klíčem k obraně proti pronásledování je shromažďování důkazů a zadokumentování veškerých událostí, které s pronásledováním souvisí. Je nutné mít úplný obrázek o vztahu a jeho historii, stejně jako o chování pronásledovatele vůči ostatním lidem, kteří jsou s vámi v nějakém vztahu. Důkazy uchovávejte na bezpečném místě,“ radí Bílý kruh bezpečí.

Stalking je v České republice trestným činem od roku 2010. Za loňský rok řešila policie 1 801 takových případů. Jen na organizaci Bílý kruh bezpečí se loni obrátilo 300 obětí, převážně žen, z toho bylo 52 osob z Prahy. Tyto statistiky jsou ale velmi zkreslené, protože až tři čtvrtiny obětí stalking nehlásí, přestože dvě procenta těchto případů skončila v minulých letech smrtí.

Sebevražda v Polsku

Na útěku byl podezřelý vrah od soboty do úterního večera. Polská policie skrz svůj twitterový účet informovala, že pátrání po nebezpečném pachateli bylo ukončeno. Podle polských médií bylo jeho mrtvé tělo nalezeno ve Wroclawi den poté, kdy čeští policisté objevili vůz Petra Krause v Brně.

Mluvčí Policie České republiky pro Blesk.cz potvrdil, že se skutečně jednalo o podezřelého muže. „Mohu potvrdit, že jsme hodnověrným způsobem ověřili totožnost muže, který byl nalezen bez známek života v hotelu ve Wroclavi. Skutečně se jedná o 42letého muže, který byl podezřelý z vraždy ženy v Praze,“ Rybanský. Zároveň uvedl, že zemřel bez cizího zavinění.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Dětský profil jako pozvánka pro zloděje? Kožíšek radí, jak s dětmi čelit internetu Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
10 fotografií