Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Mučení, vraždy, znásilnění: Seznam ruských zvěrstev na Ukrajině se rozrůstá. Zločinů je už 66 tisíc!

Autor: DVL, swp - 
8. února 2023
05:00

Od začátku ruské invaze v únoru bylo ukrajinským úřadům nahlášeno více než 66 000 údajných válečných zločinů, uvedl ukrajinský úřad generálního prokurátora. Stíhání je však problematické, jak říkají pověření ukrajinští úředníci. Jakým překážkám musí čelit? Jaké zločiny byly dosud nahlášeny? A půjde Putin před soud? Dozvíte se ve článku z deníku The Washington Post.

Mezi 25ti Rusy, kteří byli dosud souzeni u ukrajinských soudů za válečné zločiny, je i voják, který přinutil dva Ukrajince se zbraní v ruce, aby odevzdali notebooky a peníze. Jsou pak mezi nimi další čtyři vojáci, kteří bili a mučili ukrajinské vojáky a jiní dva Rusové, kteří přiznali ostřelování obytných budov v prvních týdnech války.

Od začátku ruské invaze v únoru bylo ukrajinským úřadům nahlášeno více než 66 000 dalších údajných válečných zločinů, uvedl ukrajinský úřad generálního prokurátora. Počet se každým dnem zvyšuje o stovky, protože vyšetřovatelé přicházejí do oblastí, které Ukrajinci znovu převzali, a podávají stížnosti, od krádeží majetku po mučení, vraždy, znásilňování, deportace ukrajinských dětí do Ruska a útoky na ukrajinskou infrastrukturu.

Je to ohromující počet případů, takový, který by zahltil jakýkoli soudní systém kdekoli, říkají právní experti. Ale ukrajinský generální prokurátor Andryj Kostin slíbil, že je všechny vyšetří a postaví před soud všechny, v nichž bude možné shromáždit dostatek důkazů. Prezident Volodymyr Zelenskyj stanovil spravedlnost pro oběti válečných zločinů jednou ze svých podmínek pro případný mír s Ruskem. Toto téma je pro Ukrajinu stejně důležité jako vojenská porážka Rusů, pokud má být Rusko navždy odrazeno od útoku na Ukrajinu, řekl Kostin.

„Musíme vyhrát v obou bitvách - v boji o naše území i v boji za spravedlnost,“ řekl v rozhovoru.

Bitva za spravedlnost může být stejně náročná jako boj o půdu.

Válka na Ukrajině nabízí jedinečnou příležitost otestovat stále se vyvíjející mezinárodní soudní systém, který se začal formovat po druhé světové válce. Organizace spojených národů našla jasné důkazy o tom, že byla spáchána „řada“ válečných zločinů a jiných porušení lidských práv a mezinárodního práva, uvádí první zpráva Nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise pro Ukrajinu zřízené pod záštitou Spojených národů z minulého roku. 

Důkazů je dostatek

Nejen, že existuje ohromující počet případů, ale také dostatek důkazů, poznamenal evropský diplomat, který hovořil pod podmínkou anonymity, aby diskutoval o citlivých otázkách. Technologie přinesla nové způsoby dokumentování zločinů, od videí zveřejněných na sociálních sítích ruskými a ukrajinskými vojáky až po satelitní záběry, které odhalují vzorce úmyslných útoků na civilní cíle.

Osvobození území ukrajinskými jednotkami umožnilo vyšetřovatelům získat výpovědi z první ruky a forenzní důkazy během dnů či týdnů od spáchání zločinů – spíše než let, jak tomu bylo u většiny předchozích pokusů postavit válečné zločince před soud. Pokud se Ukrajině podaří získat zpět další území, počet případů se může snadno zdvojnásobit, říkají ukrajinští představitelé.

O snahu dohnat pachatele k odpovědnosti je mimořádný mezinárodní zájem, který překonaly pouze procesy s nacistickými válečnými zločinci, které probíhaly po druhé světové válce. Mezinárodní trestní tribunál vyslal na Ukrajinu svůj dosud největší tým. Do země se tak dostali právníci v oblasti lidských práv a advokátní skupiny. Organizace spojených národů a evropské vlády zahájily vyšetřování. Diplomat řekl, že napočítal nejméně 11 různých vyšetřování probíhajících na Ukrajině.

Existuje však riziko, že celé úsilí bude zatíženo množstvím případů, překrývajícími se vyšetřováními a mezerami a rozpory stále nedokonalého mezinárodního soudního systému, říkají právní experti. Zda existuje cesta ke stíhání nejvyšších osobností, které nesou celkovou odpovědnost za válku, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina, je podle nich stále více sporné.

Případy přibývají

Ukrajinské úřady očekávají, že budou soudit drtivou většinu případů, řekl Kostin. Mezinárodní mechanismy byly vždy určeny k tomu, aby doplňovaly národní jurisdikce, zasahovaly tam, kde vlády nejsou schopny nebo ochotny vést vlastní trestní stíhání, a přinášely mezinárodní odpovědnost nejvyšším úředníkům. 

Ale pro Ukrajinu, aby stíhala 99 procent případů, o nichž Kostin říká, že očekává, že se jich ujme, je samo o sobě obrovský závazek. Každý den přicházejí nové zprávy o odkrytých masových hrobech, odhalených mučírnách a nových raketových útocích, které zabíjejí civilisty a ničí majetek. Pravděpodobně dojde k nějakým duplicitám, ale stále je to obrovské množství případů, dodal Kostin.  

Vezměte si příklad jediného masového hrobu objeveného po ruském ústupu ze severovýchodního města Izjum v září, řekl Wayne Jordash, ukrajinský právník v oblasti lidských práv z Global Rights Compliance, jedné z mezinárodních organizací poskytujících poradenství ukrajinské vládě. Prokázat, že byl spáchán válečný zločin, bude vyžadovat podrobné forenzní zkoumání všech 400 nalezených těl a okolností jejich smrti, a to ještě před identifikací pachatele, řekl.

„Nikdy nemůžete vyšetřit každý z těchto případů. Některé musí být upřednostněny, některé musí být depriorizovány, když máte situaci takové masové kriminality jako tady,“ řekl Jordash.

Jeho organizace a další, kteří pomáhají ukrajinské vládě, prosazují seskupování řady zločinů do jednotlivých případů. Mohou zahrnovat například veškeré vraždy spáchané v okolí Buči, mimo Kyjev, kde nucený ruský ústup v dubnu upozornil na rozsah ruských zvěrstev, k nimž dochází.  

„Oběti chtějí spravedlnost"

Ukrajinci však trvají na tom, že je důležité vzít k odpovědnosti každého ruského vojáka, který porušil válečné zákony, bez ohledu na to, jak malý je zločin nebo zda jsou pachatelé v ukrajinském zajetí. „Oběti chtějí spravedlnost,“ řekl Kostin. 

Mezi 86ti dosud vznesenými obžalobami je jedno obviňující ruského vojáka z krádeže jídla a dalšího majetku z ukrajinského domova a další proti manželce ruského vojáka za nabádání jejího manžela ke znásilňování ukrajinských žen, „na základě osobního nepřátelství k Ukrajincům, ukrajinské společnosti a pohrdání ukrajinskými ženami,“ uvádí se v záznamech Úřadu generálního prokurátora. 

Existují také obvinění proti veliteli praporu, který nařídil podřízeným střílet na prchající civilisty v Charkově, což mělo za následek smrt nejméně jedné ženy, dále proti dvěma vojákům, kteří znásilnili 16tiletou dívku a také proti ruskému ministrovi dopravy, který je obviněný z přípravy války a „ilegální přepravy osob“ přes ukrajinské státní hranice. 

Ministr a naprostá většina z 86ti dosud obžalovaných mají být souzeni v nepřítomnosti, vyplývá z údajů Úřadu generálního prokurátora. 

„Musíme najít způsob, jak zajistit spravedlnost pro všechny bez ohledu na to, kdo jsou, jaké mají sociální postavení a jaké míře kriminality čelili,“ řekla Oleksandra Matvijčuková, jejíž organizace, ukrajinské Centrum pro občanské svobody, získala Nobelovu cenu za mír za rok 2022 za svou práci ve prospěch obětí válečných zločinů.  

25 dosud odsouzených Rusů dostalo tresty od 10ti let až po doživotí. 

Ukrajina mezitím shromažďuje důkazy o vysoce postavených osobách, které by mohly být obviněny ze spáchání porušení mezinárodního práva, aby je předala mezinárodním úřadům, řekl Kostin. Ale ukrajinské zákony zakazují přijímat důkazy, které nebyly shromážděny ukrajinskými vyšetřovateli, což činí část mezinárodní pomoci, která do země přišla, neužitečnou, řekl Jurij Bilousov, který vede oddělení pro stíhání válečných zločinů státního zastupitelství. 

Velká část důkazů, které shromažďují zahraniční organizace pro lidská práva, je zasílána přímo Mezinárodnímu trestnímu tribunál, kde hrozí, že se na ně bude usazovat prach, řekl. Nevládní organizace „jsou užitečné, ale mohly by být užitečnější, kdyby nám daly informace,“ řekl. „Mezinárodní trestní tribunál nebyl zřízen tak, aby stíhal každý válečný zločin."

Stíhání Putina?

„Bez invaze ruských jednotek by nebyly spáchány další válečné zločiny a právě tento zločin by bylo nejjednodušší stíhat, a to i na nejvyšších úrovních ruského vedení," řekl Jordash. Existuje spousta důkazů, od televizních prohlášení až po samotný akt invaze, že Putin a jeho ministři úmyslně zahájili útočnou válku proti Ukrajině.  

Ukrajina vede kampaň za vytvoření zvláštního tribunálu po vzoru tribunálů zřízených pro stíhání válečných zločinů ve Rwandě a v bývalé Jugoslávii. Kostin uvedl, že jeho úřad shromáždil důkazy o 627 podezřelých, včetně ministrů, generálů a členů ruské Dumy nebo parlamentu, kteří hlasovali pro válku a mohli by být postaveni před soud za zločin agrese.  

Zvláštní tribunál by ale musela schválit buď Rada bezpečnosti OSN, kde má Rusko právo veta, nebo Valné shromáždění OSN, kde není jasné, zda by Ukrajina mohla dosáhnout většiny hlasů. Široká mezinárodní podpora, včetně podpory ze strany nezápadních zemí, které váhají s odsouzením ruské invaze, by byla zásadně pro to, aby tribunál měl potřebnou legitimitu, aby dodal váhu jeho jednání, uvedl evropský diplomat. 

Evropská unie se přiklání k podpoře takového návrhu, ale Spojené státy se ještě nerozhodly, zda podpoří tribunál, řekla Beth Van Schaacková, americká velvyslankyně pro válečné zločiny. 

Ukrajina je otevřena všem návrhům, které přinesou největší šanci na spravedlnost, řekl Bilousov. „Názorů na to, jak se k tomuto úkolu postavit, je tolik, kolik je právníků,“ řekl. 

22:13
17. 4. 2024

Vážení čtenáři, dnešní zpravodajství z války na Ukrajině končí, znovu se přihlásíme ve čtvrtek ráno. Dobrou noc.

22:00
17. 4. 2024

Ukrajinští činitelé v průběhu dopoledne postupně informovali o rostoucím počtu obětí i zraněných po ruském útoku v Černihivu. Předchozí informace hovořily o 16 zabitých a šesti desítkách zraněných. Lomako později napsal, že péči lékařů vyhledalo 78 lidí, přičemž 40 z nich muselo být hospitalizováno. Úřady zároveň uvedly, že čtvrtek bude v Černihivu dnem smutku.

21:38
17. 4. 2024

Ukrajina potřebuje protivzdušnou obranu, ukrajinské nebe si zaslouží být stejně bezpečné, jako tomu bylo nedávno v Izraeli. Účastníkům summitu Evropské unie to dnes řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se s nimi spojil prostřednictvím videokonference.

„Dnešní ráno začalo na Ukrajině dalším ruským teroristickým útokem. Zasáhli město Černihiv. Řízené střely byly namířeny proti civilním budovám. Poškozeno bylo mnoho domů a nemocnice, zcela zničen byl hotel. Lidé zůstali pod troskami. Celkem bylo zraněno více než 60 lidí, včetně dětí. Bohužel 17 lidí bylo zabito... a to se děje každý den,“ zahájil svou řeč před šéfy států a vlád Zelenskyj.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa