„Televize bombarduje děti samými cizokrajnými postavami a české pohádky jdou do ústrání. To nám vadí. Tak jsme se s manželkou rozhodli, že uděláme něco pro děti. Oslovili jsme výtvarníky a společně s nimi začali vyrábět čistě národní pohádkové postavy a strašidla,“ uvedl pan Petr.

Obří obr i Jožin z bažin

Nyní mají postav již tolik, že zaplňují celá tři patra budovy. „Jde o plochu přes 400 m2 a děti u nás najdou samozřejmě i čerty a vodníky, bez nichž si české pohádky snad nejde ani představit,“ pokračoval Pajpach.

Video
Video se připravuje ...

Svět pohádek ve Valticích ukazuje dětem tradiční české postavy. Hynek Zdeněk

Největší figury jsou opravdu monstrózní. „Máme tady čtyřmetrového obra a u prince Bajaji i stejně velkého draka. Unikátní je i figurína Jožina z bažin, která vznikla podle návrhu Ivana Mládka a je jediná svého druhu. Máme ji zapůjčenou,“ upřesnil provozovatel Světa pohádek.

Strašidelná půda

Samostatnou kapitolu tvoří Strašidelná půda. „Záměrně jsme ji oddělili, protože vyžaduje od dětí větší dávku odvahy. Mohou ji proto vynechat. Pokud ale překonají strach, najdou na ní třeba čarodějnici, bílou paní či smrtku,“ pokračoval pan Petr.

Svět pohádek vytvořil společně s manželkou před třemi lety. Otevřeli jsme ale v tu nejhorší možnou dobu. Zaplatili jsme nájemné a hned nás zavřeli kvůli covid-19 a další sezónu to samé. Máme tak za sebou první celou sezónu. Zájem byl velký. Přišlo k nám 15 tisíc lidí,“ potěšilo manžele.

Lidé chtějí princeznu Ladu

O prázdninách nabídne Svět pohádek pro rodiče dětí i tři turnusy příměstských táborů. „Uspořádáme ho přímo tady, ale vyrazíme s dětmi například i k nedalekému zámku,“ navnadil rodiče pan Petr.

Expozice není ještě zdaleka kompletní. „Neustále se snažíme exponáty doplňovat. V současné době máme anketu, kde lidé píšou, co chtějí přidat. Vede princezna se zlatou hvězdou na čele. Zájem je i o Marušku z pohádky Sůl nad zlato,“ dodal Pajpach.