Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Dozvuk Mnichova: Putin podle Lipavského z toho nebude mít radost. A co odhalí o konferenci Pavel?

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
20. února 2023
05:00

Česká delegace na Mnichovské bezpečnostní konferenci odvedla kus práce. Podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) z výsledků jednání nejspíše nebude mít radost ruský prezident Vladimír Putin, jak podotkl pro Blesk Zprávy. Výsledkem konference je totiž jednota a připravenost Západu nadále podporovat Ukrajinu. O čem dalším Lipavský v Německu jednal? A co říká na spolupráci se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem? 

Mnichovská bezpečnostní konference skončila v neděli. Hlavním poselstvím sešlosti téměř stovky států je, že Západ zůstává jednotný a že Ukrajina se může spoléhat na pomoc v boji proti ruské invazi. Vyplývá to z vyjádření většiny politiků a také ze slov českého ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti).

Lipavský: Putin nebude mít radost!

„Z letošního ročníku Mnichovské konference nebude mít Vladimir Putin radost. I rok od zahájení ruské agrese zůstává Západ v podpoře Ukrajiny jednotný. Řešili jsme, jak pomáhat a co udělat, ale všichni jsme zajedno v tom, že nepolevíme. Je to i v zájmu naší bezpečnosti,“ uvádí Lipavský pro Blesk Zprávy. 

Jednotu podle Lipavského nenarušují ani různé debaty o rozsahu podpory Ukrajině, protože v Mnichově zaznívala jasná slova podpory Kyjevu v jeho boji proti ruské invazi, jak poznamenal šéf české diplomacie před novináři už v sobotu během druhého dne konference. 

Nejen o Ukrajině

Válka na Ukrajině byla hlavním tématem konference. Většina projevů také mířila právě na odsouzení Ruska a zločinů proti lidskosti, kterých se podle některých řečníků dopouští. Další projevy velkých státníků, například německého kancléře Olafa Scholze či britského premiéra Rishi Sunaka pak mířily na to, že by měl Západ co nejrychleji zásobit Ukrajinu zbraněmi. 

Lipavský nicméně pro Blesk Zprávy doplňuje, že rezonovala i jiná témata. „Například reakce na nové hrozby, role Francie či Německa v oblasti evropské bezpečnosti, ale také situace v Íránu,“ uvedl šéf české diplomacie. 

„Program konference byl velmi nabitý a vážím si možnosti v jedné z diskusí osobně vystoupit. Na programu jsem měl řadu bilaterálních jednání, setkal jsem se například se svými protějšky z Finska, Lotyšska, Rumunska, či Kosova,“ dodává rovněž Lipavský, který se například hned v pátek účastnil panelu o dezinformacích. 

„Boj proti dezinformacím je dlouhodobou výzvou pro demokracie a společnosti. Boj proti dezinformacím se stal obzvláště naléhavým v souvislosti s ruskou válkou na Ukrajině,“ napsal k tomu na twitteru. 

Lipavský o spolupráci s Pavlem: Česko mluví jedním hlasem

Nejen o Ukrajině byla i bilaterální jednání. Například na snídani s polským prezidentem Andrzejem Dudou probíral Lipavský oblast vzájemné spolupráce včetně dopravní infrastruktury. 

Blesk Zprávy se optaly, jak se ministrovi spolupracovalo s nově zvoleným prezidentem. „Společně se zvoleným prezidentem Pavlem jsme jednali s polským prezidentem Dudou (...) Pro naše zahraniční partnery jde o silný signál, že Česko mluví jedním hlasem,“ uvedl Lipavský. 

Dozvuky Mnichova: Snídaně s ruským opozičníkem a tiskovka

Práce ale Janu Lipavskému a nově zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi nekončí. Lipavský hned v pondělí zamíří za svými kolegy do Bruselu, kde se zúčastní jednání šéfů diplomacie. Přítomen zde bude mimo jiné i jejich ukrajinský protějšek Dmytro Kuleba.

Podle dostupných informací by měli pokračovat v debatě o poskytování zbraní Ukrajině a o společných nákupech munice. Diskuze by se měla točit i kolem Íránu a porušování lidských práv. Celému setkání by měla předcházet pracovní snídaně s ruským opozičníkem Garrim Kasparovem, jak informuje ČTK. 

Pavel oproti tomu na pondělí naplánoval tiskovou konferenci, kde seznámí veřejnost s tím, co si z Mnichova odnesl on. Na briefingu v Hrzánském paláci zazní i to, co má v plánu zvolený prezident v dalším týdnu.

Pavel Mnichovskou konferenci bral mimo jiné i jako seznamovací kolečko s lidmi, se kterými jako prezident bude nejspíše často ve styku. A byl na roztrhání. Hned po příjezdu se setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a ze svého pomyslného seznamu si může vyškrtnout i setkání s prezidentkou Moldavska či setkání s princem Aloisem z Lichtenštejna. A stejně jako Lipavský, tak i Pavel byl jedním z řečníků. Vystupoval například v bloku, který se věnoval ročnímu výročí války na Ukrajině. 

Video  Setkání Miloše Zemana a Petra pavla na zámku v Lánech (video neobsahuje zvuk)  - Tým Petra Pavla
Video se připravuje ...

 

LuCo ( 22. února 2023 17:43 )

Když Jasánek Lipavský promluví, vzápětí se Putin po...á ne strachem, ale smíchy.
A co my??? Ministra zahraničí nutno opět obléci do mundůru, dát mu nočník na hlavu a vyfotit!!Národ má nárok se občas aspoˇn ze srdce zasmát!!!

nespokojeny ( 21. února 2023 19:29 )

Ano, kadet Birner, zkušenost, zarputilost.

JaNat ( 21. února 2023 13:02 )

Typicky americká obehraná deska, Amíci už neznají slovo mír, je to pro ně vulgární slovo - přidejte do svého slovníku slovo - vyjednávat. A nechodte mi s t´=im jak by se mělo vyjednávat, vždy se válka ukončila vyjednáváním.

JaNat ( 21. února 2023 12:59 )

Tímhle kovářováním ztrapńujete jen sebe.

JaNat ( 21. února 2023 12:21 )

Vlastně se ani nemusím ptát. Vy nejste schopen konstruktivní diskuze a proto je to s vámi naprosto promarněný čas.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa