Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chlapec (†11) si poranil kotník: Za pár dnů ho zabila infekce!

Autor: rix - 
21. února 2023
10:52

Jedenáctiletého sportovce Jesseho Browna zabilo na první pohled neškodné vyvrknutí kotníku a s tím související komplikace. Do rány se mu dostala infekce a bakterie požírající maso. Poté chlapec putoval na JIP. Doktoři mu nakonec diagnostikovali streptokoka skupiny A. Došlo na nejhorší. Infekce způsobila otok mozku a mladý Američan posléze zemřel. 

Jesse Brown byl zdravý jedenáctiletý chlapec. Jezdil motokros, chodil do páté třídy na základní škole Lakemont v Orange County a byl stále na cestách. Život mu zkomplikovalo nepříjemné, ale běžné zranění. Na běžeckém pásu si hoch vyvrknul kotník. 

Za pár dní nemohla jeho maminka uvěřit svým očím. „Celou nohu měl najednou pokrytou fialovými, červenými a hnědými fleky,“ vzpomínala. Ten den rodičům malého Jessieho došlo, že by mohlo být zle. Společně ho odvezli do nemocnice, kde ho doktoři přemístili na JIP. 

Posléze mu lékaři diagnostikovali streptokoka skupiny A. „Tam, kde si zranil kotník, ho napadla infekce,“ popsala jeho matka. Situace v nemocnici bohužel rychle vyeskalovala. Bakterie způsobila, že Jessiemu otekl mozek. Za pár dnů hoch zemřel. 

Pro všechny to byl obrovský šok. „Říkala jsem si, že to bude v pořádku. Naší rodině by se tohle přeci nemohlo stát,“ zoufala si maminka. „Nemohla jsem tomu uvěřit,“ uvedla pro server Fox 35.

Infekce jsou v současné době mnohem častější než je v tomto období běžné. Někteří odborníci se domnívají, že za tento nárůst mohou lockdowny během pandemie covidu.

Malé děti podle nich nebyly vystavovány běžným bakteriím a jejich imunitní systém je tak oslabený. „V některých vzácných případech pak může dojít k výrazným komplikacím,“ zdůraznila dětská lékařka Candice Jonesová.

 

Antonín Sádlík ( 1. května 2023 13:06 )

Zatím jsem se u podvrtnuteho kotníku nesetkal s otevřenou ránou. Muselo by jít o zvláštní zlomeninu, kdy kost vyhrezne přes pokožku, což je velmi neobvyklé!

Zobrazit celou diskusi