Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Uniklo z policejního spisu: Nové informace o zločinech Ivana Roubala?

Autor: kro, bek, inf - 
4. března 2023
18:03

Parazit. Příhodnější slovo ve spojení s bezcitným vrahem Ivanem Roubalem (†64) na mysl nepřijde. Vraždil vždy pro zisk, své oběti využíval za života i po smrti. Soud mu prokázal »pouze« pět vražd, na kontě jich má ale nejspíš osm až deset. I jeho nejbližší spolupracovníci věděli: „Toho si nikdy nesmíme pustit za záda!“  Policejní spis o známém sériovém vrahovi odhalil celou řadu nových a veřejnosti doposud neznámých informací! 

O dětství Ivana Roubala víme málo. Narodil se 12. května 1951 do komunistické rodiny a vystudoval zemědělskou střední školu. V osmdesátých letech se ale dostal do vězení – zapletl se se sektou svědci Jehovovi, kteří byli v té době postaveni mimo zákon. Za mřížemi se setkal s budoucím kumpánem Miroslavem S. A nejspíš se v něm také z pracovitého člověka stal kriminálník a jedna z největších zrůd našich dějin.

Už od roku 1988 spolu oba kuli pikle na rychlé zbohatnutí. V té době často vykrádali byty, chaty, i kostely na Českolipsku a zboží jezdili prodávat do Německa. Po revoluci se ale rozhodli začít jinak. Společně ještě s Františkem H. (†62?) chtěli využít privatizace a koupit nemovitosti na Šumavě – vodní pilu v Javorné, Zejbišský dvůr a statek Pohádka.

Není tělo, není vražda

Zanedlouho po pronajmutí statku Pohádka začaly jít věci pro Roubala z kopce. Neměl peníze a od Františka H. si několikrát půjčil. S vracením se však nemusel obtěžovat – v listopadu 1991 se po Františku H. slehla zem. Poslední ho viděla sestra, když nastupoval do lahvově zelené škody 120, v níž jezdil Ivan Roubal. Jen o měsíc později byl navíc Roubal s Miroslavem S. v jeho bytě, který »stěhovali«.

Spolu s Františkem H. se ztratila také další osoba, Roubalova ruská přítelkyně Nataša. Zavraždil je snad oba Roubal a nechal, jak se říkalo, jejich těla sežrat prasaty na Pohádce? Tuto verzi přiživila média, pravděpodobnější je ale jiná. Roubal se měl později ve výkonu trestu svěřit spoluvězňům, že zabil dva lidi, uřízl jim hlavy a jejich těla zakopal na statku nedaleko toho svého.

Zabil za basu piv

I Roubalovi spolupracovníci později vypověděli, že se v jeho přítomnosti cítili nesví a báli se k němu obracet zády. Jeho osobnost měla vliv i na lidi kolem něj. Vlastník začínající taxislužby Vladimír S. se podle jeho přítelkyně začal v červenci 1992 chovat divně. Bylo to v době, kdy trávil čas „s kamarádem Ivanem“. V srpnu nahlásila policii jeho zmizení. Naposledy ho viděla 26. července, kdy s Ivanem odjížděl dvěma taxíky. Jeho tělo se našlo o rok později, 25. května 1993, v septiku domu v obci Božíkov na Českolipsku.

Dům byl neobývaný. Byl postaven pro pár, který se rozvedl. Klíč od něj ale měl Ivan Roubal, který dělal bývalým manželům ručitele za půjčku. Později sousedé vypověděli, že 26. července 1992 k domu přijeli dva muži a sundávali z taxiaut polepy. Vražda taxikáře rozkmotřila Roubala s Miroslavem S., který měl údajně auta prodat bez Roubalova vědomí a nedat mu podíl. Místo toho mu dal basu piv.

Jezdil v autě oběti

Roubal na Pohádce koncem roku 1992 ubytoval dva bezdomovce, kteří se o něj starali, a sám odjel do Prahy, kde bydlel u svého známého Václava H. (†65?), obchodníka s bižuterií. Ten byl naposledy viděn 10. prosince 1992, kdy svému společníkovi u stánku, Petru K., řekl: „Ty to tady zvládneš,“ a odjel s Ivanem Roubalem neznámo kam. Vrah se za čas vrátil v jeho autě s ručně psaným vzkazem »od Václava H.«.

Psal, že si musí něco vyřídit a že Ivan Roubal bude přebírat tržby stánku. Petr K. i manželka obchodníka mu na to nejprve skočili a prvních 9 dní opravdu tržbu přebíral. Vykraden byl za použití správného klíče i nešťastníkův byt. Petr K. se pak ale s Roubalem dostal do sporu, za který se později vrah mstil. Zmizení Václava H. bylo nahlášeno policii, ale pouze jako pohřešování bez dalších podezření. Tělo se nikdy nenašlo. Policie neúspěšně prohledala židovský hřbitov nedaleko bydliště Roubalovy přítelkyně Hany. 

Hodil ho do rybníka

V roce 1993 se Ivan Roubal seznámil s Josefem S. (†81). Ten se mu ozval na inzerát, v němž se hledal správce Pohádky. Roubal seniorovi statek vybájil, pravda ale byla, že to už v té době byla chátrající a téměř neobyvatelná ruina. Vrah za mužem přijel 26. května 1993, den poté.

Spolu nasedli do auta a odjeli na Šumavu, Roubal ale nikdy neměl v plánu seniora zaměstnat. Cestou ho na blíže nezjištěném místě zavraždil a hodil do Horusického rybníka v jižních Čechách. Tělo se našlo při vypuštění rybníka o čtyři měsíce později. Den po jejich cestě byl navíc dům oběti vykraden – opět za použití klíče.

Konec Pohádky

V polovině roku 1993 se Roubal rozhodl zamést stopy. V létě odstěhoval zbylé věci ze statku Pohádka a zabydlel se u přítelkyně Hany v Blevicích u Kralup nad Vltavou. Začal nosit příčesek a místo Ivan Roubal si nechával říkat pan Mayer. Často jezdil do Prahy a počátkem listopadu se seznámil s Václavem D., seniorem, který prodával pornografické videokazety.

Jeho dcera už 12. listopadu 1993 dala vědět policii, že se jí otec přestal ozývat. Muži zákona ho následně našli v bytě svázaného v kozelci. Smyčka kolem krku byla druhým koncem svázána s kotníky nohou a senior se tak pomalu sám uškrtil vahou dolních končetin. Byt Václava D. byl navíc opět nenásilně vykraden.

Nakonec »ulítnul«

Že byl Ivan Roubal nejen bezcitný, ale taky záštiplný, dokazuje jeho poslední dvojnásobná vražda, o které později říkal, že „ulítnul“. V březnu roku 1994 se rozhodl pomstít Petru K. za roztržku u jeho stánku s bižuterií.

Zjistil, že muž pracuje v autopůjčovně ZAPAP a 8. března za ním zajel s několika spolupracovníky. V budově našli Petra K., Petra M. a Jiřího S. Jen co je oloupili, řekl Roubal kumpánům, ať na něj počkají venku. Všechny tři muže svázal do kozelce a odešel. Petr K. i Petr M. zemřeli. Jiří S. se dokázal ze smrtící pasti dostat.

Spadla klec

Vražedné řádění Ivana Roubala poslední dvojnásobnou vraždou došlo ke konci. Policie si pro něj 29. března 1994 přišla. Soudní proces ale začal až v roce 1996 a provázela ho řada kontroverzí. Soudce Jiří Horký zapomněl Roubalovi prodloužit vazbu, musel tak být propuštěn, chybu napravila policie, která ho zatkla před soudem znovu pro vyhrůžky, které z vazby psal svědkům.

V prvním řízení navíc dostal jen pět let za loupežné přepadení autopůjčovny. Roku 1999 už byl odsouzen k 22 letům vězení za vraždy Petra K. a Petra M., v roce 2000 byl spojen i s vraždami Josefa S. Vladimíra S. a Václava D. a trest mu byl změněn na doživotí. Roubal ve vězení zemřel 29. června 2015.

Zabil šestiletou?

Roubal se k žádnému zločinu nikdy nedoznal, měl však sklony se před svými spolupracovníky vychloubat. Policii jeden z nich řekl, že prý má vrah na svědomí dva další životy. V roce 1991 měl Roubal vyjíždět číhat na oběti na odpočívadlo za hranicemi s Německem. Když na něm jeden vůz zastavil, měl Roubal zavraždit majitele i jeho šestiletou dcerku a auto prodal překupníkům. Policie podle ornamentů vyrytých na stromě místo skutečně našla, těla ale ne.

O případu se více dozvíte v knize Ondřeje Krotila Zabiju tě pro pár stovek: Vražedný životopis Ivana Roubala.

Video  Případ Roubal (trailer)  - Planet Dark
Video se připravuje ...

dynaty ( 5. března 2023 04:46 )

oko za oko, zub za zub -právní zásada, podle které má být míra odplaty (pomsty) stejná jako škoda způsobená poškozenému.
jsem pro trest smrti

rezacek ( 5. března 2023 01:50 )

Na Havla kašlu, přesto nejsem pro trest smrti. Zavedl bych ale ještě jeden trest: doživotí bez možnosti předčasného propuštění. NIKDO, ani prezident, by nemohl tento verdikt změnit, jakákoliv žádost o milost by šla rovnou do skartovačky. Myslím, že to by bylo horší než trest smrti. A samozřejmě tu basu ala Monte Christo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání