Film Světlonoc, který byl mezi snímky nominovanými na nejlepší film, vypráví o návratu třicátnice Šarloty do rodné vesnice hluboko ve slovenských horách. Ta před lety utekla a místní ji považovali za mrtvou. Teď se především bojí, že její návrat znamená neštěstí a probudí čarodějnici, co podle legend straší v okolních lesích.

Hlavní role zde ztvárňují Natália Germani a Eva Mores, přičemž Natália, známá i z pohádky Princezna zakletá v čase, byla nominována také v kategorii žen. Tam jí ale sošku Lva »vyfoukla« Klára Melíšková. V hlavní kategorii pak Světlonoc porazil Il Boemo Petra Václava.

Málokdo ale ví, že původně si měla ve filmu hlavní roli zahrát slovenská herečka Monika Potokárová. „Ten proces trval dlouho. Když film Světlonoc vznikal, tak nás zasáhla tragická událost. Měla jsem se scenáristkou Barborou Námerovou vybranou herečku, kterou jsem chtěla obsadit jako jednu z hlavních postav, ale bohužel během procesu vybírání dalších herců zemřela. Jmenovala se Monika Potokárová a byla to jedna z nejlepších slovenských hereček. Film jsem jí věnovala,“ prozradila Tereza Nvotová pro eXtra.cz.

O smrti Moniky Potokárové psal i Blesk. Herečka Slovenského národního divadla z tohoto světa odešla dobrovolně, i když nikdo z jejího okolí nechápal přesný důvod jejího rozhodnutí. Hvězda seriálu Panelák zemřela v listopadu 2019 a pro mnohé to byl tehdy šok.

Natáčení filmu Světlonoc to též zasáhlo, ale naštěstí se podařilo vše vyřešit. Nvotová nakonec sama potvrdila, že finální obsazení se povedlo. Pochvalovala si především vzájemnou chemii mezi oběma ženami v hlavních rolích.

Video
Video se připravuje ...

Český lev 2023: V jubilejním 30. ročníku se utkalo 32 titulů Videohub

Fotogalerie
147 fotografií