Letošní ceremoniál se nesl v duchu oslavy českých filmů za posledních 30 let, co se prestižní ceny rozdávají. Hned v úvodu moderátor Jiří Havelka v krátkém, povedeném intru dal vzpomenout na všechny oceněné snímky. Následně se na pódiu vystřídali i někteří bývalí moderátoři předchozích ročníků slavnostních udílení. 

Video
Video se připravuje ...

Kulový Blesk: Předávání Českých lvů pdc, klb, Marek

Podle Marka Slováka bylo dobře, že měl večer danou koncepci a zároveň chválí i vzpomínání, poněvadž díky němu bylo lépe vidět, jak konzervativní dnes ceremoniál Českých lvů je: „Je dobře, že jsme si připomněli, že Čeští lvi byli na přelomu tisíciletí odvážní a provokativní. Nebylo to předávání cen jen mezi známými, ale bylo to založené na mystifikaci a humoru, který překračoval trapnost a tím měl být vtipný,“ tvrdí filmový kritik.

Ceny jen pro známé?

S tím, že ceny si rozdávají známí, souhlasí i kritička Jana Bébarová, která poukázala na Twitter moderátora, režiséra a autora filmové hudby Šimona Holého, jenž před udílením napsal: „Já si o všech cenách myslím svoje, ale těším se, že se dneska opiju s kamarády, kteří si předtím navzájem dávají ceny za to, že se spolu kamarádí,“ což je podle Bébarové velmi výstižné. Vítěze totiž vybírá Česká filmová a televizní akademie, jejíž členové na rozdíl od kritiků a kritiček z Cen české filmové kritiky nesledují české počiny po celý rok. „Spíš sledují věci kamarádů a kamarádek a těch filmů, na kterých participovali,“ myslí si.

Cenu za nejlepší film si odnesl životopisný snímek o barokním skladateli Josefu Myslivečkovi Il Boemo. „To, že vyhrálo Il Boemo a posbíralo i nejvíc cen, se dalo očekávat i vzhledem k tomu, že Akademie jej nominovala na ceny Oscar,“ tvrdí Bébarová. Mezi nejlepší momenty večera pak řadí vítězství Marsella Bendiga v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli za snímek BANGER. Bendig měl ze sošky lva upřímnou radost. Nadšení neskrývali ani vítězové hlavní herecké kategorie Klára Melíšková (Podezření) a Michal Kern (Arvéd).

Producentky jako mazačky

Podle Jany a Marka bylo zásadní vystoupení jedné z producentek seriálu Podezření Pavly Kubečkové. Ve svém projevu promluvila o tom, že producentky nejsou jen mazačky chleba a jejich kariéry nekončí kvůli dětem, jak jim tvrdili vyučující na FAMU. Podle kritiků je důležité, že tohle zaznělo, protože ženy jsou pro český film neméně důležité než muži.

Významné jsou ocenění za Mimořádný přínos české kinematografii, které putují k osobnostem z mnohdy přehlížených filmových profesí. Letos sošku dostali dramaturgyně Marcela Pittermannová a kinař a distributor Jan Jíra. „Přijde mi smutné, že tvůrci dostávají ceny až jsou takzvaně tak trošku nad hrobem. Ačkoliv je dobré, že je vůbec dostali,“ posteskla si filmová kritička, že by Akademie mohla kolegy oceňovat dřív.

Ceremoniál měl nakonec přes dvě a půl hodiny a podle Marka Slováka se večer nesnesitelně táhl. „Z dvouhodinové předávacího večera se stal víc jak dvě a půl hodiny trvající večer předávání. Všichni už nejspíš čekali, kdy to skončí a půjdou zapít, že to vydrželi,“ uvedl na závěr s nadsázkou filmový kritik. 

Fotogalerie
40 fotografií