Výstava má opravdu široký záběr a představuje historii leteckého vybavení od kukel, brýlí, dýchacích masek, kombinéz či bund až po záchranné vybavení a ryze osobní předměty. „Mým hlavním záměrem bylo zmapovat a lidem představit působení amerického armádního letectva (USAAF) na všech druhoválečných frontách. Od dobrovolné jednotky Létajících tygrů v Číně, přes válku nad Protektorátem, až po atomová bombardování na sklonku války,“ řekl Blesku autor výstavy a expert na výstroj amerického letectva za druhé světové války Viktor Plas (47).

Čest padlým hrdinům

Občas se vyskytnou tendence vzdušný boj romantizovat, avšak čísla obětí hovoří jinak. Během druhé světové války ve službě zahynulo 88 119 letců USAAF, z toho 52 173 padlo v boji s tím, že posádky letadel tvořili často ještě »děti«, branci ve věku 18 až 25 let. „Byla to »jatka«. Nejčastěji umírali rukou nepřátelských stíhačů nebo vlivem protiletadlové palby, tzv. flaku. Letadla byla z duranového plechu, a tak je šrapnely z granátů trhaly jak papír,“ vzpomenul Viktor Plas.

Fragmenty letadel P51 a B17

Výstavu dokonce krášlí pravé díly havarovaných amerických letadel. Například překryt kabiny stíhačky P-51D Mustang. „Pilotoval ji major John D. McFarlane. Při letu nad Dánském musel ze stroje kvůli poškození chladícího systému vyskočit na padáku,“ vysvětlil Viktor. Druhou raritou je list vrtule bombardéru B-17G, který byl 2. března 1945 sestřelen poblíž Kvice u Slaného.

Bundy A-2

Za pozornost stojí i ikonické kožené bundy A-2, u amerického letectva velmi populární. Bunda představovala frajerský modní doplněk, který si letci každý podle svého upravovali nášivkami, malůvkami či siláckými a humornými nápisy. „V jinak uniformním prostředí armády tak letci vyjadřovali svůj vlastní vkus a částečně unikali před peklem války. Podobně si směli malovat i »čumáky« přidělených letadel,“ vysvětlil autor výstavy.

Mayday, mayday!

Pokud došlo k fatálnímu poškození a člověk stačil včas na padáku opustit palubu letadla, nastal další boj o přežití – dostat se domů. K tomu letcům sloužily záchranné kity a útěkové balíčky. Nejčastěji obsahovaly čokolády pro rychlý přísun energie, přípravky proti hmyzu, tablety na pročištění vody, nůž, náboje, kompasy, světlice a další výbavu k přežití. „Věnovali pozornost tomu, aby jejich letec měl až do poslední chvíle šanci se nějak zachránit. Ať už ve člunu na moři, v džungli nebo dokonce při útěku z vězení,“ dodal Viktor.

Osobní předměty

Z vystavených osobních předmětů letců ihned upoutá cestovní kufřík Billa McLachlana, který byl členem 509. kompositní skupiny, která se v roce 1945 účastnila atomového bombardování Japonska. „Součástí kufru jsou nejen jeho osobní dopisy, ale i korálky pro dámy, různé manuály nebo dokonce první verze slavných fotografií bombardéru Enola Gay,“ prozradil Viktor. Vedle dalších předmětů je k vidění také originální kvalifikační nášivka pilotních křídel samotného velitele 509. kompositní skupiny Paula W. Tibbetse.

Kde: Vlastivědné muzeum ve Slaném, Masarykovo nám. 159, Slaný

Kdy: Do 23.4. 2023, denně 9:00 až 16:00 kromě pondělí a neděle

Za kolik: 50 Kč, snížené 40 Kč, děti 30 Kč

Fotogalerie
64 fotografií