Obsah seriálu Holky za mřížemi (Orange Is the New Black)

Piper (Taylor Schillingová) je mladá, půvabná, vzdělaná, má chápavého snoubence Larryho (Jason Biggs). Na první pohled se zdá, že v jejím životě všechno klape jako na drátkách. Jenže Piper udělala chybu.

Před deseti lety se pokusila převézt přes hranice kufr plný peněz. Byly to špinavé peníze vydělané za ilegální prodej drog a Piper za to teď tvrdě zaplatí. Musí opustit snoubence a nastěhovat se do svého nového domova ve federálním ženském nápravném zařízení. Naštěstí je to věznice jen s minimální ostrahou a 15 měsíců se přece dá vydržet… Nebo ne?

Obsazení seriálu Holky za mřížemi (Orange is the New Black)

Herci Postavy
Taylor Schilling Piper Chapman
Laura Prepon Alex Vause
Michael J. Harney Sam Healy
Kate Mulgrew Galina „Red“ Reznikov
Jason Biggs Larry Bloom
Uzo Aduba Suzanne „Crazy Eyes“ Warren
Danielle Brooks Tasha „Taystee“ Jefferson
Natasha Lyonne Nicky Nichols
Taryn Manning Tiffany „Pennsatucky“ Doggett
Selenis Leyva Gloria Mendoza
Adrienne C. Moore Cindy „Black Cindy“ Hayes
Dascha Polanco Dayanara „Daya“ Diaz
Nick Sandow Joe Caputo
Yael Stone Lorna Morello
Samira Wiley Poussey Washington
Michelle Hurst Claudette Pelege

Taylor Schilling - Piper

Americká herečka, narozená 27. července 1984 v Bostonu ve státě Massachusetts. Je známá především díky roli Piper Chapmanové v seriálu společnosti Netflix Orange Is the New Black.

Schillingová zahájila svou hereckou kariéru v roce 2007 a od té doby se objevila v několika filmech a televizních pořadech. Je známá svou všestranností a rozsahem, hrála řadu rolí v dramatech, komediích i thrillerech. Schillingová se objevila ve filmech jako "Šťastlivec", "Argo" a "The Overnight". Zahrála si také v několika nezávislých filmech, například "Take Me" a "Family".

Kromě herecké práce se Schillingová věnuje také sociálním a politickým otázkám. Vyjadřuje se k otázkám životního prostředí, duševního zdraví a práv LGBT. Schillingová byla během své kariéry nominována na několik cen, včetně Zlatého glóbu za roli ve filmu "Orange Is the New Black".

Je považována za talentovanou a všestrannou herečku se zářnou budoucností v zábavním průmyslu. Schillingová je také vyškolenou instruktorkou jógy a připisuje této praxi zásluhu na tom, že jí pomáhá udržovat zdravou rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem.

Holky za mřížemi (Orange Is the New Black) - podrobné informace o seriálu

Seriál je založený na knize od Piper Kermanové, kde popisuje své zážitky ze ženské věznice. Piper Eressea Kerman (* 28. září 1969 Boston) je americká autorka, která byla v roce 1998 odsouzena za trestný čin praní špinavých peněz k patnáctiměsíčnímu trestu odnětí svobody (trest byl nakonec snížen na 13 měsíců).

Její vzpomínky na zážitky z vězení, Orange Is the New Black: My Year in a Women's Prison, byly adaptována do uznávaného komediálně-dramatického seriálu Netflixu Orange Is the New Black. Po opuštění vězení Kerman často hovoří o vězněných ženách a o svých vlastních zkušenostech. Nyní pracuje jako komunikační stratéžka pro neziskové organizace.

V roce 1993 Kerman měla vztah s Catherine Cleary Wolters (Alex Vause v seriálu Holky za mřížemi), dealerkou heroinu pracující pro nigerijskou mafii, které Kerman pomáhala prát peníze. V roce 1998 byla Kerman obviněna z praní peněz a obchodu s drogami a přiznala vinu.

Od roku 2004 si odpykávala 13 měsíců z původního 15 měsíčního trestu ve věznici s minimální ostrahou FCI Danbury v Danbury v Connecticutu. Během trestu vytvořila web „The Pipe Bomb“, aby dokumentovala svůj život za mřížemi.

V knize Orange Is the New Black: My Year in a Women's Prison Kermanová popisuje své zážitky z ročního vězení, které si odpykávala za obchodování s drogami. Kniha byla adaptována do stejnojmenného populárního seriálu společnosti Netflix.

Události v knize jsou založeny na vlastních zkušenostech a postřezích Kermanové z doby, kdy byla uvězněna ve Federálním nápravném zařízení v Danbury ve státě Connecticut. Kniha se zabývá širokou škálou témat, včetně drsných životních podmínek, složité sociální hierarchie mezi vězni a problémů s udržováním vztahů s přáteli a rodinou na svobodě.

Kermanová také píše o nespravedlnosti, které byla svědkem, a o obtížích při orientaci v systému trestního soudnictví. Podrobně popisuje způsoby, jakými jsou ženám ve vězení často upírána základní práva a přístup ke zdrojům, a upozorňuje na způsoby, jakými systém nedokáže rehabilitovat nebo řešit základní problémy, které vedou ke kriminálnímu chování. V celé knize píše o přátelstvích a vazbách, které navázala s ostatními vězeňkyněmi, a o způsobech, jimiž se během pobytu ve vězení vzájemně podporovaly a vyzývaly.

Píše také o lekcích, které si během svého uvěznění odnesla, a o tom, jak tato zkušenost změnila její pohled na život a spravedlnost. Celkově lze říci, že kniha v této knize se dočtete o tom, jak se v americkém vězeňském systému daří zajistit spravedlnost, rehabilitaci, a dokonce ani základní lidská práva vězněným osobám, což je silný a často znepokojivý pohled.

Piper Kermanová je americká spisovatelka a memoáristka, narozená 28. září 1969 v Bostonu ve státě Massachusetts. Je známá především díky svým pamětem "Orange Is the New Black: která se dočkala adaptace v populárním seriálu společnosti Netflix. Kermanová navštěvovala Smith College, kde studovala angličtinu a v roce 1992 promovala.

Po vysoké škole pracovala pro různé neziskové organizace a později se věnovala komunikaci v soukromé společnosti. V roce 1993 se Kermanová zapletla do vztahu se ženou, která byla zapojena do obchodu s drogami, a v roce 1998 byla obviněna z praní špinavých peněz a obchodu s drogami. Z patnáctiměsíčního trestu si odseděla 13 měsíců ve federální věznici. Po propuštění začala Kermanová pracovat v hnutí za reformu trestního soudnictví a zasazovala se o změny v systému.

Kromě seriálu Orange Is the New Black (Oranžová je nová černá) píše Kermanová také pro řadu publikací, včetně The New York Times, Salon a The Village Voice. Vystupovala také jako host v několika televizních pořadech, včetně "The Colbert Report" a "Real Time with Bill Maher". Kermanová je vášnivou obhájkyní reformy trestního soudnictví a nadále hovoří o potřebě změn v systému. Je považována za silný hlas pro spravedlnost a rovnost.

Viděli jste seriál Holky za mřížemi? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Holky za mřížemi Netflix

Fotogalerie
20 fotografií