Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tisíce protestů, násilí i benzinky na suchu. Francii ochromily demonstrace kvůli důchodům

Autor: ČTK, for, psp - 
21. března 2023
20:50

Kvůli protestům proti reformě důchodů v rafinériích a skladech zůstala část čerpacích stanic ve Francii bez pohonných hmot. Výpadky zaznamenala osmina pump. Nejvážnější je situace v departementu Bouches-du-Rhône, kde leží druhé nejlidnatější francouzské město Marseille, s polovinou stanic bez alespoň jednoho druhu pohonných hmot, píše agentura AFP. I dnes v zemi pokračovaly živelné protesty proti zákonu, který byl definitivně přijat v pondělí.

Úřady nařídily uvolnění některých skladů s pohonnými hmotami. Dva významné sklady se v posledních hodinách podařilo uvolnit, u dalších ale pokračují blokády. Při zásahu ve skladu ve Fos-sur-Mer se stávkující střetli s policií. Více než třetina zaměstnanců ve třech rafinériiích společnosti TotalEnergies stávkuje, informovala firma. To vede ke zpomalení či zastavení výroby.

Podle agentury AFP zhruba osmině francouzských čerpacích stanic chybí nějaký druh pohonných hmot a šest procent stanic je zcela bez benzinu a nafty. Situace se ale velmi liší mezi jednotlivými regiony.

Stávkují i popeláři a železničáři

Po celé zemi dnes pokračovaly spontánní protesty se stovkami či tisícovkami účastníků. V Bretani, v Lyonu a některých dalších městech demonstranti blokovali dopravu a v Marseille zaměstnanci přístavu vyhlásili stávku na 72 hodin. Stávky pokračují i na železnici.

Zcela zablokovány jsou dvě ze tří spaloven, které obsluhují Paříž a okolí. Sběr odpadu z ulic francouzské metropole byl částečně obnoven poté, co prefektura nařídila popelářům, aby se vrátili do práce. Podle úřadu do ulic vyjelo pro sběr odpadu přes 200 vozů. Nový protest dnes vyhlásili popeláři v Marseille, kde bude stávka trvat nejméně do čtvrtka.

Podle dnešního vyjádření ministra vnitra Géralda Darmanina od čtvrtka, kdy vláda ohlásila použití článku 49 ústavy a přijetí důchodové reformy bez hlasování poslanců, se v zemi uskutečnilo na 1200 neohlášených protestních akcí. Některé byly podle Darmanina násilné.

Policie však čelí kritice, že nadužívá krátkodobé vazby. Od čtvrtka do soboty policie zadržela a vzala do vazby v Paříži 425 lidí, ale jen 52 z nich je vyšetřováno. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International dnes kritizovala „nezákonné zatýkání a vazby“. Podle Darmanina bylo od čtvrtka při zásazích proti demonstrantům zraněno skoro 100 policistů.

Hněv odpůrců důchodové reformy se obrací i proti politikům, kteří změny podporují. Na fasádu parlamentní kanceláře v Remeši vládního poslance Xaviera Albertiniho někdo napsal „sociální vandal“ a poškozeno bylo i sídlo poslance Republikánů Erica Paugeta v Antibes a sídlo této pravicové strany v Amiensu, odkud pochází prezident Emmanuel Macron.

Podle zdrojů z dnešních jednání vládního bloku Macron odmítá rozpuštění parlamentu či odvolání vlády. Ta v pondělí ustála hlasování o nedůvěře těsným rozdílem devíti hlasů. Macron nechce reformu stáhnout, což požadují odbory a opozice, či o ní vyhlásit referendum, píše agentura AFP.

Rozsáhlé protesty se ve Francii očekávají ve čtvrtek, kdy odborové centrály vyhlásily den protestních akcí proti změnám důchodového systému. V ulicích bude nasazeno 12.000 policistů, z nichž 5000 v Paříži, oznámil dnes Darmanin.

Zobrazit celou diskusi