Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Máma splnila poslední přání umírajícího syna: Jeho tělo nechala zkompostovat!

Autor: rc - 
26. března 2023
12:50

Sociální síť TikTok šokovalo video z pohřbu v americkém Washingtonu. Máma se tam rozhodla splnit poslední přání svého syna, který chtěl být pohřben ekologickým způsobem. Žena se proto obrátila na pohřební službu Return Home Terramation, která provádí kompostování lidských těl! Ve videu je vidět truchlící máma, která do „rakve“ sype květiny, dřevní štěpku a dokonce přidává i lidské vlasy!

Způsoby pohřbívání jsou napříč světem různé, ovšem mezi nejčastější patří pohřbení v rakvi a kremace. Není tedy divu, že video, které bylo natočeno ve Washingtonu ve Spojených státech, vzbudilo pořádný povyk na TikToku.

„Když zemře váš syn a vy mu splníte poslední přání být kompostován,“ stojí v popisku videa, které zachycuje starší ženu sklánějící se nad „rakví“ s ostatními truchlícími. Nejedná se však o tradiční rakev, nýbrž o velkou nádobu naplněnou organickým materiálem.

Květiny, dřevní štěpka a vlasy

Ve videu je vidět bílá nádoba, která je z poloviny naplněná květinami, listy a slámou. Následně se do nádoby ještě začne sypat dřevní štěpka. V dalším videu stejná žena bere do rukou nůžky a stříhá vlasy chlapci, které ukládá do truhly. Video je popsáno slovy: „Když váš závazek vůči nejlepšímu příteli nekončí smrtí.  Navždy s ním necháš sám sebe.“ Britský deník Daily Mail poznamenává, že se jedná o gesto lásky k zesnulému.

Videa na TikToku publikovala pohřební služba Return Home Terramation, jež se zabývá ekologickým pohřbíváním, tedy kompostováním ostatků zemřelých. Jedná se o alternativu k tradičnímu pohřbívání.

Speciální rubáš

Brienna Smithová, která pohřební službu vede, popsala, jak kompostování probíhá. „Prázdnou nádobu naplníme organickým materiálem, jenž urychlí rozklad lidského těla. Během 60 až 90 dnů neustále monitorujeme průtok kyslíku, teplotu a úroveň vlhkosti uvnitř těchto nádob. Toto neustálé sledování nám umožňuje provádět úpravy podle potřeby, abychom zajistili bezproblémovou teramaci,“ popsala s tím, že všechna těla jsou oblečena do speciálního rubáše z kompostovatelné lisované bavlny.  

„Po první fázi procesu přichází takzvané prosévání, kdy jsme schopni z kompostu odstranit cokoliv, co není organické, a v tu dobu také odstraníme kosti,“ uvedla a dodala, že kosti jsou pak poslány do krematoria a následně se znovu vloží do kompostu.

Potrava pro květiny?

Poté, co se tělo zemřelého zcela rozloží, je navráceno pozůstalým, kteří jej například mohou použít jako zahradní hnovjivo či jej rozptýlí v přírodě. Cena takového pohřbu v přepočtu přesahuje 100 tisíc korun.

Videa rychle začala kolovat po sociální sítí a lidé je začali komentovat. „Říkáte mi, že mohu být potrava pro mé květiny?“ uvedla Emily. „Ani jsem netušila, že něco takového existuje,“ napsala Elise. „Ano, tohle je také moje poslední přání,“ píše Rox.  

Adelkamilion ( 27. března 2023 08:41 )

Zpopelnění ekologické právě asi moc nebude, protože při zpopelnění/hoření těla dochází k tvoření splodin, které se následně šíří do vzduchu atd..
Kompost je dobrá volba..I když v tomto provedení, jak je vidět na fotografiích u článku, je to trochu bizarní 🤔

Uživatel_5125828 ( 27. března 2023 08:04 )

Zvracena myslenka kompostovani neboztika….svet se v pr-el obraci

baronessa ( 27. března 2023 06:36 )

Trošku složité. Popel po kremaci se dá rozptýlit na místo, které si zesnulý přál a taky je to ekologické.

Zobrazit celou diskusi