V případu pokusu o vraždu, kterého se měla dopustit obžalovaná Iryna O. vůči svému milenci Alexandrovi G., soud dnes vyslýchal další svědky. Jako první soud vyslechl Františka B., který s poškozeným více jak šest let spolupracoval a několik let také bydlel v sídle jeho firmy v Jinonicích, která se zabývá instalací vzduchotechniky.

Slušný a chytrý chlap

„Alexandra jsem asi před šesti lety poznal díky práci. Najímáme řadu dělníků na manuální práci a on byl jedním z nich. Od počátku jsme si lidsky sedli,“ popsal počátky seznámený svědek František B. Během let ale Alexandrovi, původem z Ruska, skončilo povolení k pobytu v České republice. Protože byli s Františkem B. přátelé, svěřil se mu se svým problémem.

 „Nabídl jsem mu, že může bydlet u nás na firmě, kde máme kanceláře a zázemí pro dělníky. Je tam i malý pokoj, který jsem mu poskytl. Řekl mi, že se do Ruska vrátit nemůže, že by mu tam hrozila smrt. Zaměstnat jsem ho ve firmě nemohl, ale v areálu pomáhal s úklidem a za to zde mohl bydlet. Slíbil také, že si pobyt co nejdříve zlegalizuje.“ Tyto události se podle svědka odehrály zhruba před třemi lety.

Zamilovaný pár

Asi před dvěma lety Alexander poprvé požádal, jestli by k němu na nějaký čas mohla Iryna přijet na návštěvu. Majitel souhlasil. „Bylo mi jasné, že je tu sám a přál jsem mu, aby tu někoho měl,“ uvedl u soudu. Obžalovaná Iryna zůstala v Praze asi dva měsíce, po celou dobu bydlela s Alexandrem. Poté odjela zpět na Ukrajinu, kde žila. Když začala ruská invaze na Ukrajinu, Poprosil Alexander znovu, jestli by mohla přijet. „Samozřejmě jsem svolil, o tom jsem nemusel ani přemýšlet,“ dodal svědek.

Podle Františka B. oba vypadali jako zamilovaný pár, který chodil na společné procházky nebo na nákupy. Nikdy s nimi nebyly žádné problémy. To se změnilo až osudnou červnovou noc. „Byla to sobota, to bývám často na firmě, abych dodělal různé resty. Alexandra s Irynou jsem zahlédl v areálu, jeli na nákup. Po celý den jsem o nich prakticky nevěděl. Okolo jedenácté večer Alexander přišel za mnou do kanceláře, chtěl něco řešit, byl ale opilý, tak jsem ho poslal pryč, že to necháme na jindy.“

Krvavá hádka

Asi za hodinu František zaslechl ze dvora volání Alexandra, aby sešel dolů. „Sešel jsem tedy z kanceláře do přízemí a tam stál ve dveřích Alex, byl bez trička a celý od krve. Posadil jsem ho tedy na židli a začal ho ošetřovat.“

Po omytí zjistil František, že má Alexander dvě bodné rány, jednu v oblasti lopatky a druhou na hrudníku. Rány mu ošetřil, ale obě krvácely, a tak mu navrhl, že zavolá sanitku. Podle svých slov vůbec v tu chvíli neřešil, jak ke zraněním Alexander přišel. Podle soudu mělo dojít k hádce mezi milenci, která byla vyostřená z důvodu opilosti obou aktérů. Hádka měla podle obžaloby vyústit v pobodání poškozeného Alexandra.

Sanitku rezolutně odmítl. Řekl, že jakmile se dostane úřadům do rukou, deportují ho zpátky do Ruska, kde ho nejspíš zabijí,“ řekl soudu svědek. „Nevěděl jsem, co s ním, proto jsem zavolal dceři, která je veterinární sestra a má zdravotnické vzdělání, aby se na něj přijela podívat.“

Hrozila mu smrt

Dcera Veronika B. přijela asi půl hodiny po otcově telefonátu. „Otec mě odvedl do pokoje, kde Alex seděl na posteli, byl hodně bledý a připadalo mi, že mu není dobře. Otec mi ale řekl, že pil alkohol, proto jsem jeho stav přisuzovala spíš opilosti. Rána u lopatky byla mělká, nekrvácela, tu jsem vydezinfikovala a přelepila. Rána na hrudi v oblasti klíční kosti se mi ale nelíbila, přišla mi hluboká,“ popsala soudu svědkyně. Po rychlém vyšetření upozornila poškozeného na možnost pneumotoraxu, tedy propíchnutí plíce a spolu s Irynou a otcem ho začali přemlouvat, že je nutné, aby odjel do nemocnice. Lékaři její podezření následně potvrdili s tím, že do nemocnice dorazil tzv. „za pět minut dvanáct”.

„Říkal mi, že je mu jedno, jestli umře, vysvětlila jsem mu, že jemu možná ano, ale po mně to nemůže chtít a společně s Irynou jsme ho nakonec přesvědčily, aby svolil k přivolání záchranky,“ dodala. Poté, co otec zavolal záchranku, z místa odjela.

Zajištění důkazů

Na místo společně se záchrankou přijela i policie. Té svědek František B. sdělil, že poškozeného Alexandra našel na ulici, podle svých slov se bál problémů, protože Alexander zde byl nelegálně.

Policisté zajistili na místě činu mobilní telefony poškozeného i obžalované, oblečení a provedli stěry z věcí, které byly od krve. Taktéž odebrali vzorky zpod nehtů obžalované, kde se nenašel žádný biologický materiál. Policie také zajistila tři nože, ani na jednom z nich nebyly nalezeny stopy krve. Soud bude pokračovat dalšími výslechy.

Fotogalerie
7 fotografií