Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rodina přišla o střechu nad hlavou i o peníze ze sbírky?! Influencer upozornil na možný podvod

Autor: jel, VaB - 
31. března 2023
17:11

Krátce před vánočními svátky potkalo čtyřčlennou rodinu ze Skalice u České Lípy obrovské neštěstí. V pátek 16. prosince 2022 krátce před půl devátou večer v jejich domě vypukl požár, který budovu zcela zničil. Pro rodinu vznikla sbírka. Tu podpořil i influencer Adam Kajumi, jenomže ze sbírky najednou údajně zmizely statisíce. Jde o podvod? Maminka Helena popsala, že jim se sbírkou pomáhali neznámí lidé. Ti podle všeho rozeslali peníze z transparentního účtu kdovíkam.

Rodiče a dvě malé děti se naštěstí dokázali dostat z domu včas a vyvázli bez zranění. Mohutný požár jim však zcela zničil dům a krátce před Vánocemi je připravil o střechu nad hlavou.

Lidem nebyl osud rodiny lhostejný a na transparentní účet poslali statisíce. V lednu rodině vyjádřil svou podporu i influencer Adam Kajumi. Nicméně podle jeho vyjádření začaly najednou ze sbírky mizet peníze.

Kajumi vysvětlil pro redakci webu Antiinfluencer, že jinému tiktokerovi se podařilo sepsat podezřelé transakce a najít účty, kam peníze odcházely. K transparentnímu účtu měla údajně přístup jakási Tatiana a právě ona prý za podvodem stojí.

„Vyhlídla si rodinu, které shořel celý dům včetně dokladů, a nechala pod záštitou toho profilu vytvořit transparentní účet. Myslel jsem, že to je všechno podložené smlouvami,“ popsal Kajumi webu. Rodina tak prý z vybraných peněz neviděla ani korunu.

Rodině Heleny J. se ozvali pro ně naprosto neznámí lidé, kteří jim nabídli pomoc v podobě zřízení transparentního účtu. „Měli jsme v tu chvíli spoustu starostí a byli jsme rádi, že nám někdo pomáhá. Převedla jsem na ten transparentní účet všechny peníze z první sbírky, aby lidé viděli, kam jejich příspěvky jdou, že jsou používané na správný účel,“ popsala pro CNN Prima News Jirotková. Mělo jít o asi 400 tisíc korun, které se podařilo vybrat skrze jinou organizaci. 

Před několika dny ale žena zjistila, že peníze někdo z účtu vybral a nezbyla tam ani koruna. Netušila, kdo všechno měl k účtu přístup. „Ukázalo se, že peníze odcházely jako nejrůznější fiktivní platby,“ dodala. O lidech, kteří jim pomáhali, nechtěla s ohledem na vyšetřování mluvit. 

Policejní mluvčí Ivana Baláková uvedla pro iDnes, že zahájili úkony trestního řízení pro přečin podvodu v souvislosti s převedením peněz z veřejné sbírky na účet neznámého pachatele.

Video  Adam Kajumi: Jak se vyvíjí jeho vztah s Grossovou?  - David Turek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jiří Zvěřina ( 1. dubna 2023 01:02 )

Tak, protože určitě byli dobře pojištěni, tak ani peníze ze sbírky určitě nepotřebovali....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání