Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusové se ujali předsednictví Radě bezpečnosti OSN. Ukrajinci se čílí: „Špatný aprílový vtip“

Aktualizováno -
1. dubna 2023
21:35
Autor: DVL, swp, ČTK - 
1. dubna 2023
09:50

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov bude v dubnu předsedat Radě bezpečnosti OSN v New Yorku. Informoval o tom deník Daily Mail. Stane se tak během stále trvající ruské invaze na Ukrajině a krátce po vydání zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Rusko se dnes ujalo předsednictví v Radě bezpečnosti OSN a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov bude v dubnu předsedat zasedání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku, přestože je Moskva ve válce s Ukrajinou.

Ukrajina kvůli vojenské operaci zahájené v únoru loňského roku vyzvala k odvolání Ruska z Rady bezpečnosti. Ruské předsednictví považuje za „špatný vtip“.

Zelenskyj:

Členové RB OSN se v jejím vedení střídají pravidelně po měsíci. Naposledy zastávala Moskva tento post v únoru 2022, kdy její vojska zahájila invazi na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dnešním večerním videoposelství uvedl, že je absurdní, že Rusko převzalo rotující předsednictví, podle něj to ukazuje na „totální bankrot“ této instituce.

Zelenskyj uvedl, že nastal čas pro celkovou revizi globálních institucí, včetně Rady bezpečnosti. „Reforma je samozřejmě nutná, aby se zabránilo teroristickému státu - a jakémukoliv jinému státu, který chce být teroristický - zničit mír,“ prohlásil.

Kuleba: Špatný aprílový vtip

„Ruské předsednictví v Radě bezpečnosti OSN 1. dubna je špatný aprílový vtip,“ napsal na twitteru ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Převzetí rotujícího předsednictví v Radě bezpečnosti OSN Ruskem je symbolickou ranou pro systém mezinárodních vztahů založený na pravidlech, uvedl dnes na twitteru šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak.

„Je velmi výmluvné, že ve svátek jednoho teroristického státu - Íránu - začíná jiný teroristický stát - Rusko - předsedat Radě bezpečnosti OSN,“ napsal Jermak s odkazem na íránský svátek Dne islámské republiky. „Není to jen ostuda. Je to další symbolická rána systému mezinárodních vztahů založenému na pravidlech,“ dodal.

Kreml v pátek uvedl, že hodlá v této funkci „uplatnit všechna svá práva“.

Spojené státy ve čtvrtek vyzvaly Rusko, aby se při nástupu do funkce „chovalo profesionálně“, a uvedly, že neexistují žádné prostředky, jak převzetí předsednictví Ruskem zablokovat.

Chtějí jednat o situaci deportovaných dětí

Minulý měsíc ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja řekl, že Moskva plánuje uspořádat zasedání Rady bezpečnosti OSN o „skutečné situaci“ ukrajinských dětí deportovaných do Ruska.  

To je problém, který se dostal do popředí poté, co Mezinárodní trestní soud vydal zatykač na Vladimira Putina za válečné zločiny související s jejich únosem.

Soud uvedl, že žádá Putinovo zatčení, protože „je údajně odpovědný za válečný zločin nezákonné deportace dětí a jejich nezákonného přesunu z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruské federace.„

Něbenzja označil nezákonné deportace za „totálně přehnané“ a řekl, že Moskva chce na zasedání Rady bezpečnosti kolem 6. dubna vysvětlit, že byly odvezeny do Ruska „prostě proto, že jsme je chtěli ušetřit nebezpečí, které mohou vojenské aktivity přinést.“

Něbenzja byl dotázán, zda Rusko plánuje děti navrátit. „Pokud bude bezpečná situace, samozřejmě. Proč ne?“ odpověděl ruský vyslanec. 

Rusko naposledy předsedalo radě v únoru 2022. Rada bezpečnosti OSN má 15 členů, z nichž pět - USA, Británie, Čína, Francie a Rusko - je stálých a mají právo veta. Zbytek jsou nestálí členové, z nichž pět je každoročně voleno Valným shromážděním OSN na dvouleté funkční období. Aby byla rezoluce přijata, musí ji schválit aspoň devět členů rady a žádný z pěti stálých členů nesmí vetovat.

Rusko tvrdí, že ukrajinské děti nemají rodiče ani opatrovníky, kteří by se o ně starali, nebo že nejsou k zastižení. 

Ale ukázalo se, že úředníci deportovali ukrajinské děti do Ruska nebo na území ovládaná Ruskem bez souhlasu, lhali jim, že je jejich rodiče nechtěli, využívali je k propagandě a dali jim ruské rodiny a občanství.

Ať už mají, nebo nemají rodiče, výchova válečných dětí v jiné zemi nebo kultuře může být známkou genocidy, pokusu vymazat samotnou identitu nepřátelského národa. Prokurátoři tvrdí, že to může být vázáno přímo na Putina, který adopce výslovně podpořil.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Video  Český dobrovolník zraněný na Donbase: „Zachránil desítky lidí. Jeho stav je stále vážný,“ říká o něm kolega  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa