Australský herec Heatcliff Andrew Ledger byl idolem mnohem žen a dívek a jediným svým pohledem lámal srdce na počkání. V soukromí miloval šachy a rád fotil, všechno a všechny kolem sebe, a tak nikdy nevycházel z domu bez svého fotoaparátu. Především to ale byl velice talentovaný herec, který dokázal skvěle zahrát každou roli, a byl za to oceňován nejen diváky, ale i kritikou. Jeho ponoření do rozličných charakterů však pro něj bylo příliš destruktivní…

Proslavil se zejména jako homosexuální kovboj ve filmu Zkrocená hora, za jehož ztvárnění získal i nominace na Oscara a Zlatý glóbus. Obě ceny však dostal až in memoriam, a to za předposlední natočený snímek. Tím byl Temný rytíř, kde neopakovatelným způsobem zpodobnil věčného nepřítele ústředního hrdiny, tedy šíleného Jokera.

Čeští diváci ho však jistě pamatují z romantické komedie Příběh rytíře – jednoduše proto, že se právě tento snímek v Česku (a dokonce přímo v Praze) natáčel. Anebo z romantické komedie Deset důvodů, proč tě nenávidím, což byla velice volná adaptace Shakespearovy divadelní hry Zkrocení zlé ženy. Posledním snímkem, jehož natáčení už nedokončil, bylo Imaginárium Dr. Parnasse. Jeho part byl po jeho náhlém úmrtí rozdělen mezi další herce, a jednu roli si tedy nakonec zahráli kromě Ledgera ještě Jude Law (50), Colin Farrell (46) a Johnny Depp (59).

Ženatý nikdy nebyl, ale dlouhá léta byla jeho partnerkou herečka Michelle Williamsová (42). Poznali se během natáčení Zkrocené hory, kde hráli manžele. Měli spolu dceru Matildu (17), která otci jako kdyby z oka vypadla. Přestože Heath opakovaně tvrdil, že Michelle je jeho spřízněná duše, ona se s ním rozešla. Blondýnka, známá díky teenagerskému seriálu Dawsonův svět nebo životopisnému filmu Můj týden s Marilyn, zřejmě nevydržela jeho neustálé excesy a jeho pověstnou živelnost.

Video
Video se připravuje ...

Trailer k dokumentu Jmenuji se Heath Ledger. Spike

Zesnul naprosto nečekaně 22. ledna 2008, v době, kdy údajně randil s Mary-Kate Olsenovou (36), tedy jednou ze známých dvojčat z komediálního seriálu Plný dům. Mluvčí lékařského týmu potvrdil, že jeho smrt nezavinilo přehnané množství léků, co bral (například antidepresiva a prášky na spaní), ale jejich nešťastná kombinace. Zemřel pravděpodobně na srdeční kolaps v důsledku dlouhodobého fyzického vyčerpání.

Na památku Heatha Ledgera vznikla ve městě Melville pozoruhodná několikadílná socha mezinárodně uznávaného sochaře jménem R. M. Gomboc. Jsou to tři kostky, z nichž na dvou je šachovnice (odkaz na jeho výše zmiňovanou oblíbenou hru), a na té třetí je motiv „jin a jang“. To byla zase narážka na Heathovu duchovní víru, podobně jako použitý a všeříkající symbol nekonečna. 

Fotogalerie
31 fotografií